- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Δραστηριότητες
- Δημοσιεύθηκε : 03 Ιουνίου 2014
- Εμφανίσεις: 6788
Αθήνα 3/6/2014
Αρ.Πρωτ.: 10825
Προς: 1. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κο Αρβανιτόπουλο
2. Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κο Κεδίκογλου
3. Διευθυντή Ειδικής Αγωγής, κο Λολίτσα
Θέμα: «Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή»
Κύριε Υπουργέ,
Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι στο τελικό σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή εξακολουθούν να περιλαμβάνονται διατάξεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού.
Η πρόβλεψη για επιπλέον τυπικό προσόν (του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ ή άλλων Τμημάτων ΑΕΙ) για τούς Κοινωνικούς Λειτουργούς με πτυχίου Πανεπιστημίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ΠΔ 50/1989 (ΦΕΚ 23/Α/26-1-1989) που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των Κοινωνικών Λειτουργών. Ειδικότερα, στο άρθρο 1, παράγραφος 3 ορίζεται με σαφήνεια ότι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος απασχολούνται στους τομείς της ψυχικής υγείας και της εκπαίδευσης χωρίς να προβλέπονται επιπλέον τυπικά προσόντα.
Όπως καλά γνωρίζετε ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού όπως προσδιορίζεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι πρωτίστως διαγνωστικού, συμβουλευτικού & θεραπευτικού χαρακτήρα. Κατά συνέπεια, η πρόβλεψη παιδαγωγικής επάρκειας ως απαραίτητο τυπικού προσόντος με κανένα τρόπο δεν συμβάλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών,
Ως το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί στην χώρα μας είναι εξειδικευμένοι κοινωνικοί επιστήμονες, απόφοιτοι των τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας των ΑΤΕΙ Αθήνας, Πάτρας και Ηρακλείου καθώς και του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η εκπαίδευσή τους και στα τέσσερα τμήματα αφορά τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης και της πρακτικής άσκησης και έχει την ίδια διάρκεια (8εξάμηνα).
Όλοι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, έχουν κοινά επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά καθορίζονται με το Π.Δ. 23/1992. Ασκούν το λειτούργημα του Κοινωνικού Λειτουργού μετά την έκδοση Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος, που χορηγείται με τις ίδιες προϋποθέσεις και διαδικασίες για τους πτυχιούχους όλων των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΕΙ και ΑΤΕΙ., όπως προβλέπεται στο άρθρο 54 του Νόμου 3918/ / 2011.
Επιπλέον, ο Νόμος 2916/2001 που αφορά στην «Διάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και ρύθμισης θεμάτων του Τεχνολογικού τομέα της», ορίζει ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας είναι ενιαία αποτελούμενη από ΑΕΙ και ΤΕΙ διασφαλίζοντας έτσι και την τυπική ισοτιμία των πτυχίων Κοινωνικής Εργασίας όλων των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας.
Κατά συνέπεια πως είναι δυνατόν υποψήφιοι – πτυχιούχοι Τμημάτων της ενιαίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την ίδια διάρκεια σπουδών το ίδιο γνωστικό αντικείμενο, τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα να διαχωρίζονται σε επαρκείς και μη επαρκείς παιδαγωγικά με μοναδικό κριτήριο την αποφοίτηση τους από ΑΕΙ ή ΤΕΙ;
Για όλους αυτούς τους λογούς ζητάμε την κατάργηση της πρόβλεψης για επιπλέον τυπικό προσόν (του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ ή άλλων Τμημάτων ΑΕΙ) για όλους τους Κοινωνικούς Λειτουργούς πτυχιούχους ΑΕΙ & ΤΕΙ.
Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διασαφήνιση και συνεργασία και θα καταθέσουμε σαν ΣΚΛΕ και επιμέρους προτάσεις για άλλα ζητήματα του Νομοσχεδίου, τα οποία κατά την άποψή μας χρήζουν επιμέρους διευκρινήσεων και βελτιώσεων.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Λίτσα Χαλβατζά Γεώργιος Λουκάς