Ο ΣΚΛΕ με παρέμβαση του στην Εθνική Επιτροπή Κατ΄Οίκον Φροντίδας και το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας εκφράζει την άποψη του για την ανάγκη ανάπτυξης ολοκληρωμένου Εθνικού Συστήματος βοήθειας στο με ωφελούμενους όλους τους πολίτες «σε ανάγκη» που χρήζουν μόνιμα ή προσωρινά υποστηρικτικών κατ’οικον υπηρεσιών, προτείνει την συνέχιση της εργασίας των ήδη εργαζόμενων στις Δομές Βοήθεια στο Σπίτι στη νέα δομή «κατ΄οίκον φροντίδας συνταξιούχων» μέσω της προβλεπόμενης ελάχιστης συγχρηματοδότησης από πόρους του ΕΣΠΑ και προτείνει την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του νέου προγράμματος. Διαβάστε όλο το κείμενο.



Αθήνα 18/12/2012
Αριθ. Πρωτ: 10268




Προς:      1. Εθνική Επιτροπή Κατ΄Οίκον Φροντίδας
2. Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κύριο Βρούτση
3. Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κύριο Παναγιωτόπουλο 



ΘΕΜΑ: «Θέσεις του ΣΚΛΕ για το πρόγραμμα  κατ’οίκον Φροντίδας  συνταξιούχων»

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος είναι το επιστημονικό και επαγγελματικό  Σωματείο των 5.500 Κοινωνικών Λειτουργών της Ελλάδας και αριθμεί 27 περιφερειακά και Τοπικά τμήματα σε όλη την χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών και τα μέλη του με την καθημερινή επαγγελματική τους δράση έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην δημιουργία ανάπτυξη καθιέρωση πολύ σημαντικών κοινωνικών προγραμμάτων και Δομών που σήμερα θεωρούνται υψηλής προτεραιότητας σε κάθε Δήμο, όπως π.χ το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Όπως ήδη  γνωρίζετε παρά την καταξίωση  του προγράμματος  Βοήθεια στο Σπίτι , στην Ελληνική κοινωνία,  μέσω των υψηλών υπηρεσιών που παρέχει, δεν έχει υπάρξει η θεσμική του ολοκλήρωση και έως σήμερα υλοποιούνταν ευκαιριακά χρηματοδοτούμενο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων χωρίς να αποτελεί σταθερή και μόνιμη υπηρεσία των Δήμων.   

Από το 1998 που άρχισε η πιλοτική εφαρμογή του έως σήμερα,  14 χρόνια μετά η νομοθετική πρόβλεψη για το «πρόγραμμα κατ’οίκον φροντίδας συνταξιούχων», φαίνεται ότι επιχειρεί τη θεσμική κατοχύρωση του προγράμματος με την συμβολή των ασφαλιστικών ταμείων στην χρηματοδότησή του.

Δυστυχώς όμως οι Υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν αντί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος κατ’ οίκον φροντίδας για την ολιστική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού «σε ανάγκη», το περιορίζουν σε ασφαλιστική παροχή ανταποδοτικού χαρακτήρα που δημιουργεί νέα κενά στο Σύστημα Παροχής  Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας και Υγείας της Χώρας.

Επιπλέον ο διαφαινόμενος πολυκερματισμός υπηρεσιών «τύπου Βοήθεια στο Σπίτι», από επιμέρους προγράμματα και δράσεις, αναμένεται να εντείνει φαινόμενα όπως έλλειψης συντονισμού και συμπληρωματικότητας και των απαραίτητων διασυνδέσεων.

Πάγια θέση του Συνδέσμου μας είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένου Εθνικού Συστήματος βοήθειας στο σπίτι  που θα συνδυάζει την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας και Υγείας, με ωφελούμενους όλους τους πολίτες «σε ανάγκη» που χρήζουν μόνιμα ή προσωρινά υποστηρικτικών κατ’οικον υπηρεσιών.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το πρόγραμμα κατ’οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων αποκλείει  ένα τεράστιο αριθμό ωφελούμενων, πιθανότατα την πλειοψηφία των έως σήμερα ωφελούμενων.

Έχοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω: Προτείνουμε:
·    Να μειωθεί το όριο ηλικίας των μη αναπήρων δικαιούχων από 78 σε 65 έτη και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των δικαιούχων συντάξεων αναπηρίας  ανεξαρτήτου ηλικίας.
·    Να αφαιρεθεί το κριτήριο διαβίωσης το οποίο θέτει ως προϋπόθεση να είναι και οι δύο σύζυγοι άνω των 78 ετών, χωρίς να πιστοποιείται ποσοστό αναπηρίας 67% και να πληρούνται συσωρευτικά τα κριτήρια της πρόσκλησης, με αποτέλεσμα να αποκλείονται χιλιάδες ωφελούμενοι  και  να εντάσσονται αυτοτελώς όλοι οι ηλικιωμένοι.
·    Να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας που απαιτείται για την ένταξη στο πρόγραμμα από 67% σε 50% .Το ποσοστό αναπηρίας 50% να αποτελεί κριτήριο κατάταξης και όχι κριτήριο αποκλεισμού. Μέσω αυξημένης μοριοδότησης να εντάσσονται πολίτες με το υψηλότερο ποσοστό αναπηρίας χωρίς να αποκλείεται κανένας πολίτης με αναπηρία  με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.
·    Το εισοδηματικό κριτήριο να αποτελεί κριτήριο κατάταξης και όχι αποκλεισμού. Έτσι για τούς πολίτες με το χαμηλότερο εισόδημα να πριμοδοτείται η ένταξη τους στο πρόγραμμα χωρίς να αποκλείεται κανένας εξ αυτών με αναπηρία ή με χρόνια πάθηση εξαιτίας του δηλωθέντος εισοδήματος του.
·    Στα κριτήρια επιλογής ωφελούμενων με αναπηρία η οικογενειακή κατάσταση να αποτελεί κριτήριο κατάταξης. Με προτεραιότητα στους μοναχικούς να δίνεται προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία χωρίς περιορισμούς και διαβαθμίσεις .H αποζημίωση ανά ωφελούμενο να είναι τουλάχιστον 150 ευρώ, ενώ για τα ΑμεΑ λόγω της ανάγκης για ενισχυμένη υποστήριξη διπλάσια δηλαδή 300 ευρώ διότι διπλασιάζεται  και το κόστος παροχής υπηρεσιών.

Θεωρούμε καθοριστικής  σημασίας επίσης την πρόβλεψη σχετικής διάταξης που θα επιτρέπει σε ακραίες  κοινωνικές συνθήκες και κατόπιν σχετικής έκθεσης Κοινωνικής  Έρευνας από Κοινωνικό Λειτουργό, να επιτρέπεται η κατά παρέκκλιση παροχή υπηρεσιών από το πρόγραμμα, σε συνταξιούχους που χρήζουν επείγουσας υποστήριξης.

Σε ότι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες επισημαίνουμε ότι: η πρόβλεψη για παροχή υπηρεσιών Κοινωνικής Στήριξης, όπως αξιολόγηση και ιεράρχηση κοινωνικών αναγκών, ατομική κοινωνική στήριξη εναλλακτικά από Κοινωνικό/ή Λειτουργό (πτυχιούχο ΑΕΙ/ΤΕΙ, με άδεια άσκησης επαγγέλματος) ή Ψυχολόγο ΑΕΙ ή πτυχιούχο ΑΕΙ Κοινωνιολογίας ή Κοινωνικής Πολιτικής ή Κοινωνικής Διοίκησης αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία για τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των επαγγελμάτων.

Γίνεται αντιληπτό ότι με τον τρόπο αυτό, έως σήμερα  καθήκοντα Κοινωνικού Λειτουργού αναθέτονταν σε άλλες ειδικότητες. Όμως σύμφωνα με το Π.Δ 23/92 τα καθήκοντα αυτά μπορούν να τα ασκούν μόνο οι έχοντες Πτυχία Σχολών Κοινωνικής Εργασίας ημεδαπής ή Αλλοδαπής και οι κάτοχοι της προβλεπόμενης για το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού, Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος. Καμία συνάφεια λοιπόν ή αντιστοίχηση παραγόμενων υπηρεσιών δεν μπορεί να ισχύει για τις παραπάνω ειδικότητες καθώς δεν είναι σύννομο να ασκούν καθήκοντα Κοινωνικού Λειτουργού διότι διαπράττουν το αδίκημα της αντιποίησης επαγγέλματος. Ανατρέχοντας, μάλιστα, στα πλαίσια άσκησης της εργασίας των Κοινωνιολόγων και των Ψυχολόγων, όπως αυτά περιγράφονται από τους Επαγγελματικούς τους Συλλόγους καθώς και στην νομοθεσία που αφορά τα ανωτέρω επαγγέλματα, από πουθενά δεν προκύπτει ότι μπορούν οι ειδικότητες αυτές να παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης.

Ειδικότερα, μόνο οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, που καθορίζονται με το Π.Δ. 50/1989 και περιλαμβάνουν την κοινωνική – ψυχοκοινωνική μελέτη ατόμου, οικογένειας, ομάδας και κοινότητας, τη διαμόρφωση διάγνωσης, το σχεδιασμό και υλοποίηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση συγκεκριμένης κατάστασης.

Τέλος εμμένουμε στην θέση μας που αφορά στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού, που έως σήμερα  εργάζεται  και αποτελεί το εξειδικευμένο προσωπικό των προγραμμάτων βοήθεια στο σπίτι και προτείνουμε την συνέχιση της εργασίας τους στη νέα δομή «κατ΄οίκον φροντίδας συνταξιούχων» μέσω της προβλεπόμενης ελάχιστης συγχρηματοδότησης από πόρους του ΕΣΠΑ. Οι ήδη εργαζόμενοι των Δομών «Βοήθεια στο σπίτι» και «Κοινωνικής Μέριμνας» διαθέτουν  εξειδικευμένη εμπειρία 8-10 ετών και αυτός ο παράγοντας (δηλαδή η εμπειρία τους) είναι καθοριστικός για την απρόσκοπτη υλοποίηση των νέων προγραμμάτων.

Ευελπιστώντας ότι η Πολιτεία θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει άμεσα Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας παροχής  Κοινωνικής Φροντίδας και για τους ανασφάλιστους και γενικά για τους πολίτες «σε κρίση».

Είμαστε στη διάθεσή σας.

Κοινοποίηση:
1.    Γραφείο Πρωθυπουργού
2.    ΝΔ
3.    ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ
4.    ΠΑΣΟΚ
5.    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
6.    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
7.    ΚΚΕ
8.    Πρόεδρο ΚΕΔΕ, κύριο Ασκούνη
9.    Πρόεδρο ΕΣΑμεΑ, κύριο Βαρδακαστάνη
10.   Πρόεδρο Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος
11.   Διοικητή ΙΚΑ, κύριο Σπυρόπουλο
12.   Σωματεία Εργαζομένων Βοήθεια στο Σπίτι

Διεθνής Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.