Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 104 32 Αθήνα, 5ος Όροφος.
Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
Είσοδος στο μητρώο μελών : https://mitroo.skle.gr/

Παρέμβαση ΣΚΛΕ για την τοποθέτηση ΚΛ σε θέση Ταμία στο ΚΥ Θεσπρωτικού

Υγεία Γράφτηκε από  Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2012 12:42 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με αφορμή την τοποθέτηση ΚΛ σε θέση Ταμία στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού, ο ΣΚΛΕ παρεμβαίνει με έγγραφο του προς όλους τους αρμοδίους. Στην παρεμβάση του, ο ΣΚΛΕ ενημερώνει για το ρόλο του Κοινωνικού Λειτουργού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και διατυπώνει την άποψη ότι  η τοποθέτηση της συναδέλφου μας σε καθήκοντα ταμία – διοικητικού υπαλλήλου, δεν συνάδει με το ρόλο του κοινωνικού λειτουργού, αποτελεί τοποθέτηση σε θέση με αλλότρια καθήκοντα που προσβάλει την ειδικότητά μας. Ιδιαίτερα τονίζεται η τεράστια αντίφαση ρόλου που προκύπτει από τη συμμετοχή ΚΛ σε διοικητικές διαδικασίες που σχετίζονται με οικονομικές απαιτήσεις, τη στιγμή που συχνά οι Κοινωνικοί Λειτουργοί συμμεριζόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες ασθενών ζητούν και επιδιώκουν την απαλλαγή τους. Ολόκληρη η παρέμβαση του ΣΚΛΕ παρατίθεται ακολούθως:

  

Προς: 1. Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας, κύριο Τσούτση

2. Διευθυντή Κ.Υ. Θεσπρωτικού

Κύριε Διοικητά,

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (Σ.Κ.Λ.Ε.), είναι το επιστημονικό και επαγγελματικό όργανο των Κοινωνικών Λειτουργών της χώρας. Ιδρύθηκε το 1955, προκειμένου να υπερασπιστεί τα επαγγελματικά και επιστημονικά δικαιώματα των Κοινωνικών Λειτουργών. Σήμερα ο Σ.Κ.Λ.Ε. έχει περισσότερα από 5.000 εγγεγραμμένα μέλη και αριθμεί 30 Περιφερειακά και Τοπικά Τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.
Με αφορμή έγγραφο σας, (αριθμός πρωτ:9732 / 15-12-2011) με το οποίο η κυρία Κονάκη Αλεξάνδρα, Κοινωνική Λειτουργός και μέλος του Συνδέσμου μας ορίζεται, «Υπεύθυνη Είσπραξης ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων» στο Κ.Υ. Θεσπρωτικού, μετά από πρόταση του Διευθυντή και της Υπεύθυνης Νοσηλεύτριας του Κέντρου Υγείας, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε :

 • Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί είναι επιστήμονες ΠΕ και ΤΕ με νομοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα (ΠΔ )και ως υπάλληλοι στο ΕΣΥ υπάγονται στα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας που ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία (Ν.2889/2001.
 • Το έργο των Κοινωνικών Λειτουργών διαπνέεται από αρχές και αξίες της επιστήμης της Κοινωνικής Εργασίας, όπως η αρχή της αυτοδιάθεσης, του σεβασμού των δικαιωμάτων των ασθενών και της προάσπισής τους, της ίσης μεταχείρισης, του απορρήτου.
 • Το έργο των Κοινωνικών Λειτουργών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ είναι κυρίως συμβουλευτικό και υποστηρικτικό προς τον ασθενή που πλήττεται από την αρρώστια, και παρεμβατικό προς το περιβάλλον του. Οι επιστήμονες Κοινωνικής Εργασίας ασχολούνται με την διερεύνηση και αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών και συναισθηματικών παραγόντων που επηρεάζουν ή επηρεάζονται  από τη πάθηση του ασθενή. Συμβάλουν  στην αποδοχή της ασθένειας  από τον ίδιο τον ασθενή και την οικογένεια του. Αξιοποιούν τις υπάρχουσες  δομές της ισχύουσας Κοινωνικής Πολιτικής και τις πηγές υποστήριξης της κοινότητας στη γενικότερη αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη του ασθενή. Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται και κατ΄ οίκον επισκέψεις.
 • Ιδιαίτερα στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού περιλαμβάνει συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης της Υγείας, προσφέροντας την τεχνογνωσία του από το σχεδιασμό έως και την εφαρμογή κοινοτικών παρεμβάσεων για την υγεία (Προγράμματα Αγωγής Υγείας).

Θεωρούμε ότι η τοποθέτηση της συναδέλφου μας σε καθήκοντα ταμία – διοικητικού υπαλλήλου,

 • δεν συνάδει με το ρόλο του κοινωνικού λειτουργού -όπως περιγράφεται ανωτέρω- ,
 • αποτελεί τοποθέτηση σε θέση με αλλότρια καθήκοντα και προσβάλει την ειδικότητά μας.
 • Σημειωτέον, ότι αποτελεί και τεράστια αντίφαση ρόλου η συμμετοχή σε διοικητικές διαδικασίες που σχετίζονται με οικονομικές απαιτήσεις της Μονάδας σας, τη στιγμή που συχνά οι Κοινωνικοί Λειτουργοί συμμεριζόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες ασθενών ζητούν και επιδιώκουν την απαλλαγή τους.

Η τοποθέτηση αυτή, παραβιάζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Κοινωνικών Λειτουργών (ΠΔ.50/1989 & ΠΔ. 23/1992), αποτελεί σπατάλη πολύτιμου επιστημονικού προσωπικού και υποβαθμίζει τον ρόλο του κοινωνικού λειτουργού στη Δημόσια Υγεία, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την άμεση απεμπλοκή της κυρίας Κονάκη και την ενημέρωσή μας σχετικά. Σε κάθε περίπτωση, επιφυλασσόμαστε για ενέργειες προκειμένου να διαφυλαχθεί το επιστημονικό – επαγγελματικό κύρος της Κοινωνικής Λειτουργού της Υπηρεσίας σας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία και συνεργασία.

 

Κοινοποίηση

 • Υπουργό ΥΚΑ κ. Α. Λοβέρδο
 • Υπουργό ΥΚΑ κ. Μ. Τιμοσίδη
 • Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλο
 • Δ/νση Α΄βάθμιας Φροντίδας Υγείας Υπουργείου Υγείας
 • ΠΤ ΣΚΛΕ Ηπείρου
 • Αναφερόμενη υπάλληλο

Διαβάστηκε 4910 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 18:19

Facebook

Επικοινωνία


Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
κινητό: 6972607021

email:

Шаблоны Joomla 2015