×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O ΣΚΛΕ ητάει την άμεση ανάκληση του προγράμματος εφημεριών τηλεφωνικής ετοιμότητας

Υγεία Γράφτηκε από  Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 13:15 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

O ΣΚΛΕ επισημαίνει ότι η προστασία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο απαιτεί την αξιοποίηση, στήριξη και δημιουργία νέων, εξειδικευμένων κοινωνικών δομών και ζητάει την άμεση ανάκληση του αυθαίρετου και παράνομου «προγράμματος εφημεριών τηλεφωνικής ετοιμότητας» που κατήρτισε η διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ καθώς και την απόσυρση της αντιεπιστημονικής πρότασης της διοίκησης της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης.

ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα 14/02/ 2013

Αρ.πρωτ. 10345

Προς: 1. Διοικητή 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης

2. Διοικητή 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης


ΘΕΜΑ: Εφημερίες Τηλεφωνικής Ετοιμότητας Κοινωνικών Λειτουργών

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ. Πρωτ. 19417/12-12-2012 έγγραφό σας.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος είναι το επιστημονικό και επαγγελματικό σωματείο των 5.000 Κοινωνικών Λειτουργών της Ελλάδος και αριθμεί 15 Περιφερειακά και Τοπικά Τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της χώρας μας πάντοτε βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες σύμφωνα με τις αρχές του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της διαφάνειας, της ισοτιμίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πληροφορηθήκαμε με έκπληξη την πρόταση της Διοίκησης της 3η και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης να οριστεί από τα νοσοκομεία δικαιοδοσίας της, Κοινωνικός Λειτουργός που θα βρίσκεται σε τηλεφωνική ετοιμότητα προκειμένου να καλείται να παραλαμβάνει παιδί το οποίο παραπέμπεται με Εισαγγελική Εντολή, φροντίζοντας ταυτόχρονα για την εξασφάλιση συνοδού του για τις πρώτες 48 ώρες. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο προχώρησε αυθαίρετα στην κατάρτιση προγράμματος και εφαρμογή «εφημεριών τηλεφωνικής ετοιμότητας» των κοινωνικών λειτουργών που υπηρετούν στο νοσοκομείο, παρόλο που δεν προβλέπεται τέτοια υποχρέωση των υπαλλήλων σύμφωνα με το Νόμο.

Θεωρούμε απαράδεκτο τον ορισμό «εφημεριών τηλεφωνικής ετοιμότητας» των συναδέλφων μας καθώς όχι μόνο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά επιπλέον επιβαρύνει τη λειτουργία των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας των Νοσοκομείων χωρίς να λύνει κανένα πρόβλημα.

Τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας των Νοσοκομείων έχουν συγκεκριμένο έργο να επιτελέσουν στο χώρο του Νοσοκομείου. Διερευνούν και διαγιγνώσκουν τους κοινωνικο-οικονομικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που σχετίζονται με την κατάσταση της υγείας των περιθαλπομένων, συμβουλεύουν και υποστηρίζουν τον ασθενή και την οικογένειά του, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δομές της ισχύουσας Κοινωνικής Πολιτικής και τις πηγές υποστήριξης της κοινότητας. Η συμβολή του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στην μετανοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση των ασθενών είναι σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του Δημόσιου Νοσοκομείου και αναδεικνύει τον κοινωνικό του χαρακτήρα.

Κύριο μέλημα των συναδέλφων μας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, στην διαχείριση περιστατικών με παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι η ελαχιστοποίηση της παραμονής τους στο νοσοκομείο και η άμεση εξεύρεση φιλόξενου και ασφαλούς περιβάλλοντος. Ο ορισμός κοινωνικών λειτουργών σε πρόγραμμα τηλεφωνικής ετοιμότητας με αντικείμενο την «υποδοχή» παιδιών, δεν προσθέτει στην δεδομένη – έτσι κι αλλιώς – ευαισθησία των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας (ιατρών – νοσηλευτών) στην διαχείριση τέτοιων περιστατικών. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια αντιμετώπιση νομιμοποιεί μια κατάσταση όπου το Δημόσιο Νοσοκομείο γίνεται επίσημα πλέον, χώρος φιλοξενίας παιδιών με κοινωνικά προβλήματα, ενάντια σε κάθε ανάγκη ελαχιστοποίησης των συνεπειών της δυσάρεστης εμπειρίας που βιώνει το παιδί.

Πραγματικό ενδιαφέρον για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι η αξιοποίηση, στήριξη και δημιουργία νέων, εξειδικευμένων δομών (ξενώνες, κοινωνικές υπηρεσίες στα Πρωτοδικεία, κοινωνικές υπηρεσίες Αστυνομικών Τμημάτων). Ο ΣΚΛΕ διεκδικεί με παρεμβάσεις του τη δημιουργία σύγχρονων κοινωνικών υπηρεσιών που να αντιμετωπίζουν τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.

Με βάση τα προαναφερθέντα ζητούμε την άμεση ανάκληση του αυθαίρετου και παράνομου «προγράμματος εφημεριών τηλεφωνικής ετοιμότητας» που κατήρτισε η διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ καθώς και την απόσυρση της αντιεπιστημονικής πρότασης της διοίκησης της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία και συνεργασία.

 

Κοινοποίηση:

 1. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
 2. Υφυπουργό Υγείας
 3. Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου,
 4. Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο
 5. Διοικητή Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ
 6. Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Γ.Γεννηματάς
 7. ΠΟΕΔΗΝ
 8. Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου,
 9. Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο
 10. Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ
 11. Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Γ.Γεννηματάς
 12. Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας

Διαβάστηκε 5168 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 18:20