Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 104 32 Αθήνα, 5ος Όροφος.
Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
Είσοδος στο μητρώο μελών : https://mitroo.skle.gr/

Παρέμβαση ΣΚΛΕ για ΕΟΠΥΥ

Υγεία Γράφτηκε από  Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 12:31 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με αφορμή την ταλαιπωρία των πολιτών και την άσκοπη επιβάρυνση των συναδέλφων μας κοινωνικών λειτουργών δήμων και νοσοκομείων, εξαιτίας των διαδικασιών εισαγωγής ασθενών σε μονάδες κλειστής περίθαλψης συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ (Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων, Ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες, Μονάδες Ψυχικής Υγείας, κ.τ.λ.), ο ΣΚΛΕ προχώρησε σε έγγραφη παρέμβαση προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.Προς: ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΕΟΠΥΥ, κύριο Παπαγεωργόπουλο


ΘΕΜΑ : Συνεργασία Κοινωνικών Υπηρεσιών και ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά:
Α. Έγγραφο ΕΟΠΥΥ (Γενικής Δ/σνη Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας / Δ/σνη Σχεδιασμού) αρ.πρωτ. 34698/2012 «Συνεργασία κοινωνικών υπηρεσιών με τον ΕΟΠΥΥ»
Β. Έγγραφο ΕΟΠΥΥ (Γενικής Δ/σνη Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας / Δ/σνη Σχεδιασμού) αρ. πρωτ. 34642/2012 «Προϋποθέσεις διαδικασίες εισαγωγής και τρόπος πληρωμής των κλινικών και ιδρυμάτων χρονιών παθήσεων»
Γ. Έγγραφο ΕΟΠΥΥ (Γενικής Δ/σνη Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας / Δ/σνη Σχεδιασμού)  αρ. πρωτ.  30046/2012 «Νοσηλεία και ειδική φροντίδα σε μονάδες ψυχικής υγείας»
Δ. Έγγραφο ΕΟΠΥΥ (Γενικής Δ/σνη Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας / Δ/σνη Σχεδιασμού)  αρ. πρωτ.30044/2012 «Προϋποθέσεις  Εισαγωγής Κόστος Νοσηλείου – Τροφείου και τρόπος πληρωμής σε Α) Σε οικοτροφεία – Ιδρύματα «Ασυλικού Τύπου» Β) Ειδικά εκπαιδευτήρια και Γ) Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες
Ε.

Ο ΣΚΛΕ είναι το επαγγελματικό, επιστημονικό και συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους  5000 κοινωνικούς  Λειτουργούς της Χώρας.
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες της ταλαιπωρίας των πολιτών και της άσκοπης επιβάρυνσης των συναδέλφων μας κοινωνικών λειτουργών δήμων και νοσοκομείων, εξαιτίας των διαδικασιών εισαγωγής ασθενών σε μονάδες κλειστής περίθαλψης συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ (Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων, Ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες, Μονάδες Ψυχικής Υγείας, κ.τ.λ.).
Από το Σεπτέμβριο του 2012 είχαμε διαμαρτυρηθεί έντονα με έγγραφο μας (σχετικό Ε’), διαβλέποντας την αναποτελεσματικότητα των διαδικασιών εισαγωγής που είχαν οριστεί από τον ΕΟΠΥΥ. Στη πραγματικότητα, μεταφέρθηκαν χωρίς κανένα σχεδιασμό στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Δήμων αρμοδιότητες και αντικείμενα του ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας της κατάργησης των κοινωνικών υπηρεσιών του πρώην ΙΚΑ και της μεταφοράς των στελεχών τους, κοινωνικών λειτουργών σε διοικητικά καθήκοντα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν έχει προβλεφθεί οποιοσδήποτε μηχανισμός αξιολόγησης, με τον οποίο καθορίζεται η αναγκαιότητα και η προτεραιότητα εισαγωγής των ενδιαφερομένων σύμφωνα με κάποια κοινωνικά κριτήρια.
Η υποτιθέμενη «αξιολόγηση» των περιστατικών από τους κοινωνικούς λειτουργούς των Δήμων και των Νοσοκομείων με τη μορφή της «βεβαίωσης σύνταξης έκθεσης κοινωνικής έρευνας», μετατρέπει την κοινωνική έρευνα σε γραφειοκρατική διαδικασία, υποβαθμίζοντας το ρόλο του κοινωνικού λειτουργού και επιβαρύνοντας το έργο του. Επιπλέον μετατρέπει τη περιορισμένη δυνατότητα εισαγωγής, σε παροχή για το γενικό πληθυσμό των ασφαλισμένων και όχι για αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη.
Αν η διοίκηση του ΕΟΠΠΥ θεωρεί ότι ο θεσμός των μονάδων κλειστής περίθαλψης απευθύνεται σε ένα περιορισμένο αριθμό ασφαλισμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες, θα πρέπει να οργανώσει ένα αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης, αξιοποιώντας το δυναμικό και την εμπειρία των οργανωμένων κοινωνικών υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων πολιτών και του ΕΟΠΥΥ ζητούμε άμεσα:
•    Την επανασύσταση των κοινωνικών υπηρεσιών του ΙΚΑ με τους ήδη υπηρετούντες κοινωνικούς λειτουργούς.
•    Την μεταφορά της αρμοδιότητας αξιολόγησης των περιστατικών που χρήζουν εισαγωγή σε μονάδες συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, στις κοινωνικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, κατά το υπόδειγμα των ΚΕΠΑ αλλά χωρίς τις δυσλειτουργίες τους!
•    Τη συνεπικούρηση στο έργο της αξιολόγησης από τους κοινωνικούς λειτουργούς των λοιπών ταμείων του ΕΟΠΥΥ (όπως του ΟΑΠ-ΔΕΗ), καθώς και με νέες προσλήψεις.

Είμαστε στη  διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διασαφήνιση και συνεργασία

Κοινοποίηση:
1.    Γραφείο Υπουργού Υγείας κύριο Α. Λυκουρέντζο
2.    Γραφείο Υφυπουργού Υγείας κύριο Μ. Σαλμά

 

Διαβάστηκε 5645 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 18:20

Facebook

Επικοινωνία


Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
κινητό: 6972607021

email:

Шаблоны Joomla 2015