×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: 221 ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Υγεία Γράφτηκε από  Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 17:02 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Απογραφή Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας των Δημόσιων Νοσοκομείων

Όπως σας είναι γνωστό το ΔΣ του ΣΚΛΕ  αποφάσισε την απογραφή των κοινωνικών λειτουργών σε όλη τη Χώρα. Μέρος αυτής της προσπάθειας αποτέλεσε η απογραφή των κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία ήδη ολοκλήρωθηκε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, καταγράφονται τουλάχιστον 221 κενές οργανικές θέσεις στο σύστημα υγείας (34% των οργανικών θέσεων είναι κενές).


Για την συγκέντρωση και διασταύρωση των πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν:
- Έρευνα στο το αρχείο μητρώου του ΣΚΛΕ,
- Συμπλήρωση ερωτηματολογίου που διανεμήθηκε με ηλεκτρονική αλληλογραφία και φαξ στους προϊσταμένους των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας των Νοσοκομείων
- τηλεφωνικές συνεντεύξεις με υπαλλήλους κοινωνικούς λειτουργούς
- ηλεκτρονική αλληλογραφία με τα γραφεία προσωπικού των Νοσοκομείων
- στοιχεία του Χάρτη Υγείας όπως αναρτώνται στο διαδίκτυο (2010)
Δυστυχώς ένας αριθμός νοσοκομείων δεν ανταποκρίθηκε και κάποια στοιχεία είναι ελλειπή ή δεν υπάρχουν. Σημειώνεται ότι η απογραφή πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες μεγάλων αλλαγών στο ΕΣΥ που χαρακτηρίζεται από καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Η καταγραφή έχει λάβει υπόψη της τι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί έως και την 1η Νοεμβρίου 2013.
Οι πληροφορίες αναφέρονται στις υπάρχουσες οργανικές θέσεις κοινωνικών λειτουργών (ΠΕ και ΤΕ), στον αριθμό των υπηρετούντων σε οργανικές θέσεις, των υπηρετούντων με μετακίνηση από άλλες υπηρεσίες, των υπηρετούντων με άλλες σχέσεις εργασίας.
Το σύνολο Νοσηλευτικών μονάδων από τα οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία (είναι δυνατόν να αναφέρονται σε λιγότερα ΝΠΔΔ, εξαιτίας συγχωνεύσεων) στο οποίο αναφέρεται η απογραφή είναι 116 (από 121 συνολικά σε όλη τη χώρα). Δεν περιλαμβάνονται τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
 Από τα 116 Νοσοκομεία, τα 20 δεν έχουν κοινωνικό λειτουργό στο προσωπικό τους (ποσοστό 15,8%)
 Δύο νοσοκομεία, ένα του ΕΣΥ (Γενικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων) και ένα που λειτουργεί σε ειδικό καθεστώς (ΩΝΑΣΕΙΟ) δεν έχει ούτε μία οργανική θέση κοινωνικής εργασίας.
 16 Νοσοκομεία έχουν μόνο ένα κοινωνικό λειτουργό στο δυναμικό τους (δεν συστήνουν τμήμα κοινωνικής εργασίας (13,7%)
 Συνολικά στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας υπηρετούν 487 κοινωνικοί λειτουργοί και των δύο βαθμίδων (ΠΕ-ΤΕ), από τους οποίους οι 428 είναι μόνιμοι υπάλληλοι που καλύπτουν οργανικές θέσεις, ενώ 59 υπηρετούν στα Νοσοκομεία με μετακίνηση/απόσπαση συνήθως από γειτονικό Κέντρο Υγείας ή σε προσωποπαγείς θέσεις και σύντομα θα αποχωρήσει.
 Οι συνολικές οργανικές θέσεις που έχουν καταγραφεί είναι 577 (46 ΠΕ – 531 ΤΕ) ενώ ο πραγματικός αριθμός των οργανικών θέσεων εκτιμάται σε 649 τουλάχιστον.(σε κάποια Νοσοκομεία δίνονταν ανεπαρκή στοιχεία ή καθόλου στοιχεία για τις οργανικές θέσεις παρόλο που υπηρετούσαν κοινωνικοί λειτουργοί)
 Καταγράφονται τουλάχιστον 221 κενές οργανικές θέσεις στο σύστημα υγείας (34% των οργανικών θέσεων είναι κενές)
 Μεγάλη ανισοκατανομή στην αναλογία κλινών και οργανικών θέσεων / υπηρετούντων κοινωνικών λειτουργών ανά νοσοκομείο και ανά περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων « Αττικόν» και Ιωαννίνων όπου αντιστοιχούν ένας κοινωνικός λειτουργός ανά 188 και 185 κλίνες αντίστοιχα όταν η μέση αναλογία κλινών στο σύστημα είναι ένας κοινωνικός λειτουργός ανά 87 κλίνες (Η διαρκής απαίτηση του ΣΚΛΕ είναι ένας προς 50 για τα Γενικά Νοσοκομεία και ένας προς 25 για τα ειδικά). Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που ανήκουν στην 3η ΥΠΕ ( ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ", ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ", ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ") καλείται ένας κοινωνικός λειτουργός να καλύψει ανάγκες 325, 228, και 267 κλινών αντίστοιχα.

Το αρχείο της έκθεσης διατίθεται εδώ {phocadownload view=file|id=88|text=Έκθεση Απογραφής |target=s}

Διαβάστηκε 6428 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 18:20