×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέσεις ΣΚΛΕ για τις άδειες κρατουμένων και το σωφρονιστικό σύστημα

Δικαιοσύνη Γράφτηκε από  Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 08:47 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η επιιτροπή Δικαιοσύνης του ΣΚΛΕ σε συνεργασία με το ΔΣ, προχώρησαν στη σύνταξη μελέτης - πρότασης με θέμα: «Ο θεσμός της χορήγηση αδειών εξόδου σε κρατούμενους: Δυσκολίες και  προβληματισμοί κατά την εφαρμογή του – Προτάσεις για βελτίωση και αποτελεσματικότερη λειτουργία του». Για τη σύνταξη της μελέτης πραγματοποιήθηκε μελέτη του νομοθετικού πλαισίου και σχετικής βιβλιογραφίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επισκόπηση καλών πρακτικών σε ευρωπαικό επίπεδο και  σειρά συναντήσεων του με Κοινωνικούς Λειτουργούς που εργάζονται σε Σωφρονιστικά Καταστήματα από όλη την Ελλάδα και τηλεδιασκέψεις. Η μελέτη έχει ήδη αποσταλλει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αποσταλλεί σε συναρμόδιους φορείς.


Στην μελέτη επισημαίνεται ότι η αντιστοιχία Κοινωνικών Λειτουργών προς κρατούμενους είναι 1:500 και στην καλύτερη περίπτωση 1:250. Αν υπολογίσουμε και την κινητικότητα των κρατουμένων ανά έτος (π.χ. στο Κ.Κ.Θεσσαλονίκης μετακινούνται ανά έτος 3200 κρατούμενοι) η αντιστοιχία εκτοξεύεται στα ύψη.  Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν από μόνοι τους το τεράστιο πρόβλημα. Με δεδομένο ότι ο σκοπός της χορήγησης άδειας έχει ως στόχο τη σταδιακή και ομαλή επανένταξη ενός κρατουμένου στην κοινωνία και τη διατήρηση των δεσμών του με την οικογένεια και  το ευρύτερο περιβάλλον, οι κοινωνικοί λειτουργοί συμμετέχουν στα Συμβούλια και καλούνται να συν-αξιολογήσουν τα αιτήματα των κρατουμένων. Σε αυτό το περιβάλλον οι κοινωνικοί λειτουργοί εύκολα στοχοποιούνται από τους κρατούμενους όταν απορρίπτονται αιτήματά τους, ή από την κοινωνία και τις Αρχές στις ελάχιστες περιπτώσεις αποδράσεων, καθώς είναι αυτών η επιστημονική τεκμηρίωση που σταθερά καταγράφεται στις αποφάσεις των Συμβουλίων. Διαβάστε όλη την μελέτη ΕΔΩ.

 

Διαβάστηκε 5368 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 18:20