Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 104 32 Αθήνα, 5ος Όροφος.
Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
Είσοδος στο μητρώο μελών : https://mitroo.skle.gr/

Παρέμβαση ΣΚΛΕ για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ

Αναπηρία Γράφτηκε από  Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 10:19 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΣΚΛΕ διαπιστώνει ότι σήμερα 6 μήνες μετά την λειτουργία των ΚΕΠΑ οι πολίτες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται αναμένοντας έως και 7 ώρες στις γραμματείες των 45 σημείων ΚΕΠΑ πανελλαδικά απλά και μόνο για να καταθέσουν μία αίτηση ενώ ακολούθως η αναμονή για την εξέταση τους από την Υγειονομική Επιτροπή μπορεί να διαρκέσει έως και 4 μήνες. Από τις πολύμηνες αναμονές οι δικαιούχοι έχουν περιέλθει σε κατάσταση ένδειας και αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Ο ΣΚΛΕ καταγγέλλοντας την ανωτέρω περιγραφόμενη απαράδεκτη κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν μάλιστα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ζητάει την άμεση επίλυση του προβλήματος, είτε δημιουργώντας περισσότερα σημεία ΚΕΠΑ, είτε λειτουργώντας ΚΕΠΑ σε κάθε μονάδα Υγείας ΙΚΑ. Ολόκληρη η παρέμβαση του ΣΚΛΕ παρατίθεται ακολούθως:


Αθήνα 09/02/2012

Αρ.Πρωτ: 9868

Προς : 1)Διοικητή ΙΚΑ

2)Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας

Θέμα : Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) είναι το Συνδικαλιστικό και Επιστημονικό Σωματείο των 5500 Κοινωνικών Λειτουργών της Χώρας και αριθμεί 28 Περιφερειακά και Τοπικά Τμήματα από τον Έβρο έως την Κρήτη.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί καθημερινά, από τις θέσεις εργασίας τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Νοσοκομεία, στα Προνοιακά Ιδρύματα, στις φυλακές, στις δομές Ψυχικής Υγείας και γενικότερα σε κάθε φορέα παροχής Κοινωνικής φροντίδας, καλούνται να ενημερώσουν τους εξυπηρετούμενους πολίτες που ανήκουν στην πλειοψηφία τους στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για τις παροχές που δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία αναφορικά με τα επιδόματα βαριάς αναπηρίας, με τις συντάξεις αναπηρίας και την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας.

Όπως γνωρίζετε από 1η Σεπτεμβρίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους και

Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ, με σκοπό : «την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Η αλλαγή της διαδικασίας δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα καθυστερήσεων και ταλαιπωρίας για τους πολίτες.

Σήμερα 6 μήνες μετά την λειτουργία των ΚΕΠΑ οι πολίτες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται αναμένοντας έως και 7 ώρες στις γραμματείες των 45 σημείων ΚΕΠΑ πανελλαδικά απλά και μόνο για να καταθέσουν μία αίτηση ενώ ακολούθως η αναμονή για την εξέταση τους από την Υγειονομική Επιτροπή μπορεί να διαρκέσει έως και 4 μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη καθυστέρηση στην έκδοση του επιδόματος ή της σύνταξης αναπηρίας τους .

Καθώς για τις περισσότερες από τις περιπτώσεις των ατόμων που εξετάζονται από τις Υγειονομικές επιτροπές για ποσοστό αναπηρίας το μοναδικό εισόδημα επιβίωσής τους είναι το επίδομα από την πρόνοια ή η σύνταξη αναπηρίας, η καθυστέρηση της διαδικασίας που περιγράφεται τους έχει οδηγήσει σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Καταγγέλλοντας την ανωτέρω περιγραφόμενη απαράδεκτη κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν μάλιστα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού,: Θέλουμε να τονίσουμε ότι : δεν διαφωνούμε με το νέο σύστημα πιστοποίησης ποσοστού αναπηρίας μέσω των ΚΕΠΑ αντίθετα παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του προβλήματος των πολύμηνων καθυστερήσεων, είτε δημιουργώντας περισσότερα σημεία ΚΕΠΑ, είτε λειτουργώντας ΚΕΠΑ σε κάθε μονάδα Υγείας ΙΚΑ, καθώς από τις πολύμηνες αναμονές οι δικαιούχοι έχουν περιέλθει σε κατάσταση ένδειας και αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους .

Είμαστε στη διάθεση σας.

Κοινοποίηση: 1. Γραφείο Πρωθυπουργού, 2. Υπουργό Εργασίας, κύριο Κουτρουμάνη, 3. Υφυπουργό Εργασίας, κύριο Κουτσούκο, 4. ΠΑΣΟΚ, 5.ΝΔ, 6.ΚΚΕ, 7. ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, 8. ΛΑΟΣ, 9.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, 10. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Τηλ Επικοινωνίας:

Ευαγγελία Χαλβατζά, Πρόεδρος ΔΣ ΣΚΛΕ: 6944221060

Αθανασίου Φυλλιώ, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΚΛΕ: 6972825478

Γεώργιος Λουκάς, Γ. Γραμματέας ΔΣ ΣΚΛΕ: 6974645081

Διαβάστηκε 6961 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 18:19

Facebook

Επικοινωνία


Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
κινητό: 6972607021

email:

Шаблоны Joomla 2015