×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 62

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση ΣΚΛΕ για την εξαίρεση των Κοινωνικών Λειτουργών από το ΦΠΑ

Γενικά Γράφτηκε από  Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2011 12:09 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Αρ. πρωτ. 9691

Προς:

1) Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κο Λοβέρδο Αντρέα

2) Υπουργό Οικονομικών κο Βενιζέλο Ευάγγελο

Σε συνέχεια του με αριθμό 6701/14-10-2004 εγγράφου μας σχετικά με την απαλλαγή των υπηρεσιών των Κοιν. Λειτουργών από Φ.Π.Α., η Γ’ Διεύθυνση Φορολογίας /Διεύθυνση 14η Φ.Π.Α. με αριθμό 1005681/6695/833/Β0014 Π. Ε., έγγραφό της , μας έχει πληροφορήσει ότι οι υπηρεσίες των Κοινωνικών Λειτουργών υπάγονται σε Φ.Π.Α. .
Κατ’ εξαίρεση μόνο στην περίπτωση που οι Κοινωνικοί Λειτουργοί παρέχουν προς το Δημόσιο , Ν.Π.Δ.Δ. κ.τ.λ. με βάση σύμβαση μίσθωσης έργου , από την οποία προκύπτουν δεσμοί εξάρτησης , τότε μόνο δεν υπόκεινται σε Φ.Π.Α. .

Σύμφωνα με την περίπτωση ε’ της παραγρ. 1 , του άρθρου 22 του κώδικα Φ.Π.Α. (ν . 2859 / 2000 ) , απαλλάσσεται από το Φ.Π.Α. μεταξύ άλλων η παροχή υπηρεσιών από επαγγελματίες υγείας (γιατροί, οδοντίατροι, νοσηλευτές, μαίες, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι ).Η ένταξη των ψυχολόγων στην απαλλακτική διάταξη έγινε με το άρθρο 24 παραγρ. 3 του ν.2873/2000 ( ισχύει από 07/11/2000 ) , καθόσον κρίθηκε ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν εξομοιώνονται με υπηρεσίες υγείας, αφού έχουν ως αντικείμενο την ψυχοθεραπευτική μελέτη, διάγνωση και θεραπεία ασθενών με ψυχολογικές διαταραχές.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας , υγεία είναι μία κατάσταση πλήρους φυσικής, ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής ευρωστίας κι όχι μόνο η απουσία ασθένειας κι αδυναμίας.(Πρόλογος στη Διακήρυξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας όπως υιοθετήθηκε από την Διεθνή διάσκεψη υγείας, Νέα Υόρκη , 19-22 Ιουνίου 1946 υπογεγραμμένος στις 22 Ιουλίου 1946) .

Σύμφωνα με τον ανωτέρω ορισμό της Υγείας είναι σαφές ότι οι Κοιν. Λειτουργοί μέσα από το Επιστημονικό – Επαγγελματικό τους έργο συμβάλλουν και συντελούν στην προαγωγή Υγείας του ατόμου.

Σας αναφέρουμε ότι οι σχολές Κοινωνικής Εργασίας Α. Τ. Ε. Ι. εντάσσονται στις σχολές Υγείας και Πρόνοιας ( Σ .Ε .Υ. Π. ) . Επίσης οι Κ. Λ.   Π.Ε. και Τ.Ε. έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος η οποία μέχρι πρότινος εκδίδετο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Υ. Υ. Κ. Α. .

Αξίζει να σημειωθεί ότι α) στην Δ/νση Επαγγελμάτων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υ.Κ.Α. όπως και β) στην Δ/νση Κοινωνικής Αντίληψης κι Αλληλεγγύης ασχολούνται με θέματα που άπτονται της επιστήμης της Κοινωνικής Εργασίας και του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού.

Η πολιτεία αναγνωρίζοντας την ειδική επιστημονική κατάρτιση των Κοινωνικών Λειτουργών ( Π. Δ.  23 ) και το ρόλο τους σε Υγειονομικές Μονάδες με το Ν. 2889/2001 εντάσσει τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας των δομών αυτών στην Ιατρική Υπηρεσία κι όχι στην Διοικητική , όπως ίσχυε παλαιότερα.

Ως εκ τούτου, κατόπιν των ανωτέρω , θεωρούμε αναγκαία την ένταξη μας στα επαγγέλματα Υγείας, διότι ουσιαστικά έτσι αποκαθίσταται η επί σειρά ετών παράλειψη της πολιτείας , η οποία παράλειψη συνεπάγεται , βάσει των κείμενων διατάξεων , τη μη απαλλαγή απόδοσης του Φ.Π.Α. στην παροχή υπηρεσιών από Κοινωνικούς Λειτουργούς.

Ευελπιστώντας την άμεση ανταπόκρισή σας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διασαφήνιση και συνεργασία.

Για το Δ. Σ.

Η Πρόεδρος

Ευαγγελία  Χαλβατζά

 

Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Λουκάς

 

Κοινοποίηση:

1. Γραφείο Πρωθυπουργού

2. ΠΑΣΟΚ

3. ΝΔ

4. ΚΚΕ

5. ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ

6. ΛΑΟΣ

7. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

8. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 

Διαβάστηκε 5462 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 18:19