Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 104 32 Αθήνα, 5ος Όροφος.
Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
Είσοδος στο μητρώο μελών : https://mitroo.skle.gr/

Ο ΣΚΛΕ ζητάει την μη κάταργηση των κενων οργανικών θέσεων στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής

Γενικά Γράφτηκε από  Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 19:16 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΣΚΛΕ με επείγουσα παρέμβαση του ζητάει την εξαίρεση του τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής – Κοινωνικής Πρόνοιας από την κατάργηση κενών και κενούμενων οργανικών θέσεων που προβλέπεται στο άρθρο 33 του Σχεδίου Νόμου με τίτλο: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» Ολόκληρη η παρέμβαση παρατίθεται ακολούθως.

  

Αθήνα 17/ 1 / 2011

Αρ.πρωτ. 9333

Προς: 1.Υπουργό Οικονομικών, κύριο Βενιζέλο

2.Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κύριο Ρέππα

3. Υπουργό Εσωτερικών, κύριο Καστανίδη

4. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κύριο Λοβέρδο

5. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κύριο Κουτρουμάνη

Θέμα: «Εξαίρεση του τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής – Κοινωνικής Πρόνοιας από την κατάργηση κενών και κενούμενων οργανικών θέσεων»

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε με το άρθρο 33 του Σχεδίου Νόμου με τίτλο: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», καταργούνται οι κενές κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, οργανικές θέσεις καθώς και οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου Σχεδίου Νόμου. Επιπλέον με το άρθρο 33 από την πρόβλεψη αυτή εξαιρούνται μόνο οι κενές οργανικές θέσεις του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.


Κατά συνέπεια, όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Πρόνοιας και γενικότερα της Κοινωνικής Πολιτικής, ο οποίος ήδη εδώ και χρόνια χαρακτηρίζεται από μία κατάσταση υποστελέχωσης με συνέπεια την αδυναμία ανταπόκρισης του συστήματος παροχής κοινωνικής φροντίδας στις κοινωνικές ανάγκες της χώρας. Ειδικότερα, οι ελλείψεις Κοινωνικών Λειτουργών στις κάθε είδους Κοινωνικές Υπηρεσίες, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται να είναι τραγικές.

Επιπλέον, σήμερα με το μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης από το Δημόσιο τομέα που έχει εκδηλωθεί, ολόκληρες δομές κοινωνικής φροντίδας κινδυνεύουν να κλείσουν ενώ άλλες λειτουργούν με παντελή έλλειψη επιστημονικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή οι Δήμοι της χώρας υποχρεούνται από το Πρόγραμμα Καλλικράτης να συστήσουν οργανικές μονάδες Κοινωνικής Πολιτικής για να ασκήσουν τις αρμοδιότητες του τομέα της πρόνοιας χωρίς να διαθέτουν το αντίστοιχο στελεχιακό δυναμικό.

Με αυτά τα δεδομένα δεν χρειάζεται καν να μιλήσουμε για το πόσο μακρινή φαίνεται για τη χώρα μας η στελέχωση των Προνοιακών και Κοινωνικών Υπηρεσιών με ικανό αριθμό Κοινωνικών Λειτουργών ως ελάχιστη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας.

Στη σημερινή συγκυρία με τη δραματική αύξηση της ανεργίας, τη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, την αύξηση της φτώχειας και την αύξηση του αριθμού των μελών των πολλαπλών κατηγοριών ευπαθών κοινωνικών ομάδων, οι κοινωνικές υπηρεσίες καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένες ανάγκες και ζήτηση. Ήδη, από τα μέχρι τώρα στοιχεία αποδεικνύεται ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας απευθύνονται σε κοινωνικές υπηρεσίες για την κάλυψη βασικών αναγκών τους και την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Τυχόν αδυναμία ανταπόκρισης των υπηρεσιών σε αυτές τις ανάγκες είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει συμπολίτες μας στην απόλυτη εξαθλίωση και την κοινωνία μας σε συνθήκες διάλυσης του συνδετικού ιστού της.

Κατά συνέπεια πιστεύουμε ότι τούτη τη στιγμή είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ για πολιτικές ενίσχυσης των κοινωνικών οργανισμών καθώς επίσης και των στρατηγικών ένταξης των κοινωνικά αδύναμων ομάδων, όπως είναι οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι, οι ψυχικά ασθενείς, οι εξαρτημένοι, οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι χρόνια πάσχοντες, όλοι αυτοί που είχαν ανάγκη τις κοινωνικές υπηρεσίες και σήμερα τις έχουν περισσότερο από ποτέ.

Η πολιτική των περικοπών και της λιτότητας, η οποία εφαρμόζεται  καθολικά, χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση του έργου των φορέων και των κοινωνικών αναγκών, παρά τα βραχυπρόθεσμα οφέλη που φαίνεται να έχει, στην πραγματικότητα αυξάνει σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος

Με δεδομένα ότι σήμερα οι Δομές Κοινωνικής Φροντίδας και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες αποτελούν τους βασικούς και μοναδικούς επίσημους φορείς του Κράτους για την παροχή κοινωνικής προστασίας και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής για το παιδί και την οικογένεια ζητάμε:

Ø την εξαίρεση του τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής / Κοινωνικής Πρόνοιας από την πρόβλεψη κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων

Ø την ένταξη των προσλήψεων του τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής / Κοινωνικής Πρόνοιας στην αναλογία 1 προς 1

Ø την έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου σύμφωνα με τις ανάγκες και τα αιτήματα που θα υποβάλλουν οι κάθε είδους φορείς και δομές Κοινωνικής Πρόνοιας / Κοινωνικής Πολιτικής χωρίς καμία μείωση.

Με δεδομένη την κοινωνική σας ευαισθησία ευελπιστούμε για τη θετική ανταπόκριση σας στο αίτημα μας.

 

Διαβάστηκε 4364 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 18:19

Facebook

Επικοινωνία


Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
κινητό: 6972607021

email:

Шаблоны Joomla 2015