×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΚΛΕ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

Κοινωνική Φροντίδα Γράφτηκε από  Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 15:37 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Tην στιγμή που οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας καταρρέουν και συρρικνώνονται δραματικά από τις συνεχείς μειώσεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες κοινωνικού κραχ που ζούμε, η Κυβέρνηση προχωράει στην ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας των 35  Κοινωνικών Λειτουργών που υπηρετούν στο ΙΚΑ. Πρόκειται για 35 Κοινωνικούς Λειτουργούς που αντιστοιχούν: 2,7 ανά Περιφέρεια, 0,63 ανά Νομό, 0,47 ανά Περιφερειακή Ενότητα και 0,00005 ανά ασφαλισμένο ΙΚΑ.


Πληροφορούμαστε ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος κινητικότητας η Διοίκηση του ΙΚΑ πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της ειδικότητας του Κοινωνικού Λειτουργού και την υπαγωγή στο απαράδεκτο καθεστώς της διαθεσιμότητας, των Κοινωνικών Λειτουργών που υπηρετούν στο ΙΚΑ.

Η εξέλιξη αυτή δεν μας εκπλήσσει. Είναι η φυσική συνέχεια μιας πρωτοφανούς στοχοποίησης του Κράτους Πρόνοιας και των επαγγελματιών του. Συνεχίζεται έτσι η πολιτική των οριζόντιων περικοπών και της λογιστικής αντίληψης που εφαρμόζεται στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας με άμεση συνέπεια την αδυναμία του Κράτους Πρόνοιας να παίξει τον ιδιαίτερο ρόλο του σε μία περίοδο με έντονα τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τα στοιχεία από Κοινωνικές Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν τη δραματική αύξηση του αριθμού ατόμων και οικογενειών που πλήττονται από ακραία φτώχεια, ζουν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και στερούνται ακόμα και βασικών αγαθών με αποτέλεσμα η ζωή και η υγεία τους να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.

Την ίδια στιγμή οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας καταρρέουν και συρρικνώνονται δραματικά από τις συνεχείς μειώσεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες κοινωνικού κραχ που ζούμε. Όχι μόνο πρόληψη δεν μπορούν να κάνουν αλλά ούτε καν να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης, όσο και αν προσπαθούμε δεν επαρκούμε.

Και όμως, η Κυβέρνηση προχωράει στην ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας των Κοινωνικών Λειτουργών που υπηρετούν στο ΙΚΑ. Πρόκειται για 35 Κοινωνικούς Λειτουργούς σε όλη την Ελλάδα που αντιστοιχούν: 2,7 ανά Περιφέρεια, 0,63 ανά Νομό, 0,47 ανά Περιφερειακή Ενότητα και 0,00005 ανά ασφαλισμένο ΙΚΑ.

Αληθινά διερωτόμαστε, στις σημερινές συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας δεν έχει ανάγκη από εκείνους τους επαγγελματίες που παρέχουν ειδικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως είναι η πρόληψη, η προστασία, η άμεση συμβουλευτική υποστήριξη και η αντιμετώπιση επειγουσών κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων;

Είναι σαφές ότι η απόφαση αυτή δεν βασίζεται σε κανένα σχεδιασμό και πολύ περισσότερο σε καμία αξιολόγηση αναγκών και υπηρεσιών. Αντίθετα αποτελεί άλλη μια οριζόντιου χαρακτήρα περικοπή στο βωμό της συμπλήρωσης των αντικοινωνικών μνημονιακών στόχων.

Διαφορετικά πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που το ΙΚΑ ετοιμάζεται να θέσει σε κινητικότητα Κοινωνικούς Λειτουργούς, ο ΕΟΠΠΥ ζητάει τη βοήθεια Κοινωνικών Λειτουργών των Δήμων και των Νοσοκομείων για την εκπλήρωση των διαδικασιών εισαγωγής ασθενών σε μονάδες κλειστής περίθαλψης συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ (Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων, Ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες, Μονάδες Ψυχικής Υγείας, κ.τ.λ.), μεταφέροντας έτσι στην ουσία αρμοδιότητες των ασφαλιστικών ταμείων σε αναρμόδιους φορείς και επιβαρύνοντας το προσωπικό τους ενώ το ίδιο το ΙΚΑ ζητάει με μετάταξη υπαλλήλους (συμπεριλαμβανομένων Κοινωνικών Λειτουργών) για τη στελέχωση των ΚΕΠΑ
Επιπλέον, πως είναι δυνατόν τη στιγμή που το ΙΚΑ έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Κατ΄ οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων να του είναι περιττοί οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην οργάνωση του συστήματος και κυρίως στην παροχή υπηρεσιών επείγουσας κοινωνικής βοήθειας σε συνταξιούχους και ανασφάλιστους ηλικιωμένους;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που με δική σας απόφαση τοποθετήθηκαν στις Διοικητικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ, συνέχισαν και συνεχίζουν,  πέρα από τα τυπικά καθήκοντα τους, να συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες εργασίας, με φοβερές ελλείψεις προσωπικού και εργασία  πέραν του ωραρίου χωρίς οικονομικό ή άλλο όφελος από την πλευρά των εργαζομένων (οι επιπλέων ώρες εύκολα αποδεικνύονται από τις καρτέλες εργαζομένων) στα ΚΕΠΑ η όπου αλλού εμφανίστηκε ανάγκη.    

Με βάση τα προαναφερόμενα δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας με τους επιχειρούμενους σχεδιασμούς και σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην επανασύσταση των κοινωνικών υπηρεσιών του ΙΚΑ με τους ήδη υπηρετούντες κοινωνικούς λειτουργούς με αρμοδιότητα την αξιολόγηση των περιστατικών που χρήζουν εισαγωγή σε μονάδες συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, την επείγουσα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια διασυνδετική κοινωνική φροντίδα για Άτομα με Αναπηρία που απευθύνονται στα ΚΕΠΑ και υπερήλικες ή χρόνια πάσχοντες συνταξιούχους καθώς και το Σχεδιασμό, Παρακολούθηση και αξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Κατ Οίκον Βοήθεια σε περιφερειακό επίπεδο.


Πίνακας Αποδεκτών:

1.    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κύριο Μητσοτάκη

2.    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κύριο Βρούτση

3.    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κύρια Χριστοφιλοπούλου

4.    Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κύριο Κεκέρογλου

5.    Διοικητή ΙΚΑ

6.    Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, κυρία Μπέκου


Κοινοποίηση:

1.    Γραφείο Πρωθυπουργού

2.    Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης

3.    ΝΔ

4.    ΣΥΡΙΖΑ

5.    ΠΑΣΟΚ

6.    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

7.    ΔΗΜΑΡ

8.    ΚΚΕ

 

Διαβάστηκε 5423 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 18:20