Διαμαρτυρία για δηλώσεις Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος εξέφρασε  την έντονη διαμαρτυρία του σχετικά με την δήλωσή της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δ.Μ. Μιχαηλίδου  στην Εκπομπή Κοινωνία ΩΡΑ MEGA, σύμφωνα με την οποία «Κοινωνικοί Λειτουργοί εμφανίζονται να ακολουθούν περισσότερο την διαδικασία της διοικητικής τους αυτοσυντήρησης ως υπάλληλοι παρά να παρεμβαίνουν με το ένστικτό τους σε περιπτώσεις διερεύνησης συνθηκών διαβίωσης ανήλικων»   (Η σχετική επιστολή επισυνάπτεται στο τέλος της ανάρτησης)

Η παραπάνω δήλωση έγινε παρά το γεγονός ότι  ο ΣΚΛΕ έχει ενημερώσει εγκαίρως και επανειλημμένως τόσο  την Υφυπουργό όσο και όλα τα συναρμόδια υπουργεία ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες σε όλο το σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας βρίσκονται σε συνθήκες δραματικής υποστελέχωσης από επιστημονικό προσωπικό. Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες δε των ΟΤΑ α΄βαθμού (που βρίσκονται υπό την εποπτεία των Δήμων και κατ' επέκταση του υπουργείου Εσωτερικών ) και   αποτελούν τις κατεξοχήν υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας δεν έχουν ποτέ επαρκώς στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό παρά τις μεταφερόμενες μέσω του Ν.Καλλικράτη αρμοδιότητες, γεγονός που επισείει ευθύνες  στην οργανωμένη Πολιτεία όπως αυτή κάθε φορά εκφράζεται.

Παράλληλα είναι γνωστό ότι οι  Κοινωνικοί Λειτουργοί που εργάζονται στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι»  για πάνω από 20 χρόνια έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο  λόγω της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ και επίσης Κοινωνικοί Λειτουργοί που ευκαιριακά προσλαμβάνονται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικό Παντοπωλεία, Κοινωνικό Φαρμακεία κα),  εγκλωβίζονται με συνεχείς  αναθέσεις διοικητικών καθηκόντων και τα γραφειοκρατικά συστήματα παρακολούθησης τους  μπροστά από τον Υπολογιστή στη συμπλήρωση πλατφόρμων και τη διεκπεραίωση αιτήσεων όπως προκύπτει  από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, γίνεται εύκολα κατανοητό  ότι το ανάχωμα στην επιστημονική εργασία του κλάδου είναι όχι μόνο η υποστελέχωση αλλά και  η ίδια η υπονόμευση εκ μέρους της ίδιας της Πολιτείας του επιστημονικού έργου τους. 

Επίσης ο ΣΚΛΕ ενημερώνει ότι ανά την Χώρα υπάρχουν Κοινωνικές Υπηρεσίες χωρίς κανέναν Κοινωνικό Λειτουργό ως τακτικό προσωπικό, αλλά και όπου υπάρχουν καλούνται να καλύψουν ανάγκες πολιτών σε αναλογία ενός κοινωνικού λειτουργού ανά 40.000 κατοίκους ή και περισσότερους, καταγράφοντας μία από τις υψηλότερες αναλογίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπερβαίνοντας κατά πολύ τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα .

Ενδεικτικό της επείγουσας κατάστασης,  που δημιουργείται είναι το γεγονός ότι Κοινωνικοί Λειτουργοί δομών που έχουν ως αρμοδιότητα την παροχή υπηρεσιών σε άτομα Τρίτης Ηλικίας  (βλ. ΒσΣ) στελεχώνουν  -με απόφαση Δημάρχων- Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων, διεκπεραιώνοντας εισαγγελικές παραγγελίες για διενέργεια κοινωνικών ερευνών,  παρακολούθηση και υποστήριξη οικογενειών σε επείγουσες συνθήκες με σκοπό  τη διασφάλιση της προστασίας παιδιών από κακοποίηση – παραμέληση και  διασφάλιση συνθηκών ομαλής  διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα πρέπει –στα πλαίσια της σύμβασής τους-να καλύψουν και τον πληθυσμό για τον οποίον προσλήφθηκαν στο Πρόγραμμα ΒσΣ. 

Παρότι όμως η ανωτέρω περιγραφόμενη κατάσταση  είναι γνωστή δεν έχει υπάρξει η βούληση ούτε καν για την  λήψη μέτρων ουδέτερων οικονομικά όπως η θεσμική κατοχύρωση του επαγγελματικού ακαταδίωκτου για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς που συντάσσουν εκθέσεις κοινωνικής έρευνας στο πλαίσιο εισαγγελικών ερευνών ενώ ακόμα  το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων συνεχίζει να αναθέτει  διοικητικά καθήκοντα σε Κοινωνικούς Λειτουργούς των Δήμων και των Δομών τους.

Ο ΣΚΛΕ ζητά από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να αναλάβει  την ευθύνη  λήψης των απαραίτητων μέτρων που θα αφορούν την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παιδικής προστασίας με οδηγό τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την επαρκή στελέχωση με Κοινωνικούς Λειτουργούς των Φορέων και Δομών Κοινωνικής Προστασίας.

 

Διαβάστηκε 1048 φορές

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.