Διαμαρτυρία ΣΚΛΕ για την μη συμμετοχή του σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΕΔΕ με θέμα τις αρμοδιότητες των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων και την Παιδική Προστασία

Ο ΣΚΛΕ με  επιστολή του στις 21-04-22, προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΕΔΕ και Δημάρχο Νεάπολης – Συκεών, κ. Σίμο Δανιηλίδη, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τη μη συμμετοχή του σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΕΔΕ με θέμα τις αρμοδιότητες των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων και την Παιδική Προστασία.

Στη σχετική επιστολή του ΣΚΛΕ υπενθυμίζεται ότι:

-       Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί είναι οι επαγγελματίες που στελεχώνουν τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και αγωνίζονται σε συνθήκες υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης, εργασιακής επισφάλειας και θεσμικών κενών για να παρέχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας.

-       Η μη πρόσκληση για συμμετοχή στις εργασίες της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΚΛΕ, που εκπροσωπεί επιστημονικά και επαγγελματικά όλους τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της χώρας και από το 2016 μετεξελίχθηκε σε πλήρως ανεξάρτητο και αυτοδιοίκητο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου {Ν. 4387/2016, Ν.4488/2017}, συνιστά παράβλεψη της θεσμικής αρμοδιότητάς του για τη μελέτη των κοινωνικών προβλημάτων, τη γνωμοδότηση, την παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους και τη συνεργασία με τις αρχές και τους αρμόδιους φορείς.

-       Στη σχετική διαβούλευση δεν ακούγεται η φωνή των Κοινωνικών Λειτουργών σε μια εποχή που τίθενται με επείγοντα τρόπο τα προβλήματα, οι ελλείψεις και τα κενά στη λειτουργία των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων από τις οποίες ασκούνται οι αρμοδιότητες πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας..

-       Παρότι ο ΣΚΛΕ ήδη από τις 23/6/2021 έχει ζητήσει την πραγματοποίηση συνάντησης με την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, το αίτημα αυτό δεν έχει απαντηθεί έως σήμερα. Αντίθετα, επισημαίνεται ότι η παρέμβαση στο θέμα της λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων μιας ΜΚΟ δεν προβλέπεται θεσμικά και δημιουργεί ερωτηματικά.

Στην επιστολή του ΣΚΛΕ προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΕΔΕ, τονίζεται ότι ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΝΠΔΔ) μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις έχει δηλώσει και δηλώνει για μια ακόμη φορά τη διαθεσιμότητά του να συνεργαστεί σε θεσμικό επίπεδο με τους συναρμόδιους φορείς στην κατεύθυνση της άμεσης θέσπισης και λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας του παιδιού, που θα εκτείνεται από την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού μέχρι την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών παιδικής κακοποίησης – παραμέλησης, την υποστήριξη και ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου με οδηγό τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και αδιαπραγμάτευτη αρχή τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του.

Διαβάστηκε 786 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Μαϊος 2022 09:23

Facebook

Επικοινωνία


Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
κινητό: 6972607021

email:

Шаблоны Joomla 2015