Αθήνα 23/4/32024


Το Περιφερειακό Τμήμα Αττικής ΣΚΛΕ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη Στάση εργασίας και τη Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υγείας που έχει προκηρύξει ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος με την στήριξη της ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή τον αποκλεισμό των Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται στην Υγεία  (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Τ.ΟΜ.Υ, ΚΨΥ, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής  Αποκατάστασης κ.α.) από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Η δημοσιευμένη ΚΥΑ που αφορά τον καθορισμό επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) των υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας συνεχίζει να αποτελεί αδικαιολόγητη και δυσμενή διάκριση, η οποία παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας και την εξ αυτής απορρέουσα αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων.

Απέναντι στην απαξίωση του επαγγέλματος μας, σηκώνουμε το ανάστημά μας και καλούμε όλους τους συναδέλφους Κοινωνικούς Λειτουργούς που εργάζονται είτε σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και καλύπτονται από την ΠΟΕΔΗΝ, είτε σε άλλα εργασιακά πλαίσια εφόσον έχουν την δυνατότητα, είτε που βρίσκονται στην αναζήτηση εργασίας να δώσουν το παρών και να συμμετάσχουν μαζικά  την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 12:00-15:00 στη Στάση Εργασίας με Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας  στο Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17, Αθήνα) 13:00 μ.μ

Άμεση υπαγωγή όλων των κοινωνικών λειτουργών στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Εκ του Περιφερειακού Συμβουλίου


Το Σάββατο 13/04/2024 το Περιφερειακό Τμήμα ΣΚΛΕ Νοτίου Αιγαίου, συμμετείχε κατόπιν σχετικής πρόσκλησης σε ημερίδα με τίτλο: «Υγιής Γήρανση: Η Μεγάλη Πρόκληση», στην οποία απεύθυνε χαιρετισμό ο Ηλίας Μαρκούσης, Γενικός Γραμματέας του Περιφερειακού Τμήματος ΣΚΛΕ Νοτίου Αιγαίου.

Η ημερίδα  πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο  και διοργανώθηκε από το Κέντρο Υγείας της Άνδρου σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με σκοπό την Προαγωγή της Υγιούς Γήρανσης.

Το Κέντρο Υγείας Άνδρου λειτουργεί από το 2004 το πρόγραμμα της τηλεψυχιατρικής για τους κατοίκους του νησιού. Η υπηρεσία συνεχώς αναβαθμίζεται και εξελίσσεται και από το 2012 εξειδικεύεται στα προβλήματα του πληθυσμού άνω των 60 ετών με υπεύθυνη την Κοινωνική Λειτουργό και μέλος του ΠΤ ΣΚΛΕ Νοτίου Αιγαίου Μαρία Αλεξάκη. Από το 2022 ονομάζεται 60+ Υπηρεσία  Διαχείρισης δυσκολιών μνήμης και πΡΟαγωγής της ΥγειούΣ  ΓήρΑνσης (ΥΔΡΟΥΣΑ) και αποτελεί μέρος του προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης (ΟΠΨΥ).

Η ΟΠΨΥ είναι δράση της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Αντώνη Πολίτη και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. 40 λειτουργοί υγείας συνεργάζονται και προσφέρουν υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας σε άτομα άνω των 60 ετών με δυσκολίες στη μνήμη, νόσο Alzheimer, γηριατρική κατάθλιψη, άγχος και άλλα προβλήματα υγείας σε περισσότερους από 800 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα. Στο πρόγραμμα ΟΠΨΥ εκτός της Άνδρου συμμετέχουν για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το Κέντρο Υγείας της Τήνου και το Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου.

Εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου του Περιφερειακού Τμήματος Νοτίου Αιγαίου του ΣΚΛΕ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Κέντρο Υγείας Άνδρου και τη συναδέλφισσα Μαρία Αλεξάκη τόσο για την πρόσκλησή τους όσο και για την ευκαιρία που μας έδωσαν να εκφράσουμε τις απόψεις του ΣΚΛΕ για την τόσο καινοτόμο δράση που υλοποιείται για την υποστήριξη των ηλικιωμένων ατόμων που διαβιούν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές μακριά από τον αστικό ιστό, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωσή τους στην κοινότητα.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Περιφερειακού Τμήματος ΣΚΛΕ Νοτίου Αιγαίου με τις συναδέλφισσες που εργάζονται στο νησί της Άνδρου, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η ευκαιρία να υπάρξει αλληλοενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και για τις δραστηριότητες τις οποίες αναπτύσσουν σε τοπικό επίπεδο.


Το Περιφερειακό Τμήμα ΣΚΛΕ Νοτίου Αιγαίου αναγνωρίζοντας την ανάγκη επικοινωνίας, ενημέρωσης και συνεργασίας των συναδέλφων στα νησιά μας, αποφάσισε την υλοποίηση της δράσης «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ» που περιλαμβάνει μηνιαίες διαδικτυακές παρουσιάσεις υπηρεσιών, δράσεων, προγραμμάτων, εργαλείων, δημοσιεύσεων και πιλοτικών εφαρμογών, στα οποία συμμετέχουν Κοινωνικοί/ές Λειτουργοί που δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Σκοπός της δράσης είναι το ΠΤ Νοτίου Αιγαίου ΣΚΛΕ να αποτελέσει ένα πλαίσιο ενημερωτικής και επιμορφωτικής συνδιαλλαγής των μελών του, μέσα στο οποίο οι συνάδελφοι/ισσες θα μπορούν να αλληλοεπιδρούν, να μοιράζονται εμπειρίες και να επιμορφώνονται.

Στόχος των παρουσιάσεων είναι η ενημέρωση για τον τρόπο δράσης των υπηρεσιών, η γνωριμία μεταξύ συναδέλφων/ισσών, η βέλτιστη αξιοποίηση υπαρχόντων υπηρεσιών, η διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας, η δικτύωση, αλλά και η διεύρυνση γνώσεων για νέα δεδομένα και πρακτικές.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται την δεύτερη Πέμπτη κάθε μήνα, στις 18.00μμ, μέσω της πλατφόρμας zoom.

Η δεύτερη συνάντηση της δράσης «Συναντήσεις ενημέρωσης και διασύνδεσης» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11/4/2024 στις 18.00, όπου φιλοξενήσαμε την Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση (Μ.Ε.Π.), μια νέα υπηρεσία με έδρα την Ρόδο, που εξυπηρετεί όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση (Μ.Ε.Π) συνιστά μία πλήρη, πολυδιάστατη, εξωστρεφή και κοινοτικά προσανατολισμένη κλινική προσέγγιση, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχωτικών διαταραχών στα αρχικά τους στάδια, με έμφαση στο πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις αφορούν τόσο στην υποστήριξη του ωφελούμενου, όσο και του περιβάλλοντος του, ώστε να καταστεί δυνατή η γρήγορη κοινωνική επανένταξή του.

Οι υπηρεσίες της Μονάδας απευθύνονται σε άτομα από 11 ετών και άνω και παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ εντός της κοινότητας, σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον φιλικό και συνεργατικό, λαμβάνοντας μέριμνα για την αποφυγή της στιγματοποίησης. Η Μ.Ε.Π. Ρόδου εξυπηρετεί όλα τα νησιά που εντάσσονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ανταποκρινόμενη στις ιδιαίτερες ανάγκες των πιο απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, προσφέρει τη δυνατότητα διαδικτυακών συναντήσεων.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι εξής:
1. Ενημέρωση σε σχέση με την κατανόηση της ψυχικής νόσου της ψύχωσης και τις θεραπευτικές επιλογές.
2. Εστιασμένες παρεμβάσεις (ψυχολογική/ ψυχοκοινωνική υποστήριξη/ συμβουλευτική) σε άτομα που εκδηλώνουν την συμπτωματολογία.
3. Υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος και κινητοποίηση για συμμετοχή στη θεραπευτική διαδικασία.
4. Ανάπτυξη και ενίσχυση κοινωνικών και ατομικών δεξιοτήτων.
5. Άμεση διασύνδεση και παραπομπή σε πιο εξειδικευμένες δομές, εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
6. Δίκτυο συνεργασίας με φορείς της κοινότητας και δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας.

Στοιχεία επικοινωνίας της Μ.Ε.Π.:
Ώρες λετουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 – 17:00, κατόπιν ραντεβού.
Δ/ση: Τηλιακού Λαζάρου και Νικολάου 2 & Μαυρή 6, Α’ όροφος, ΤΚ 85100, Ρόδος.
Τηλ: 2241 122340
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η συμμετοχή σας είναι σημαντική και μας βοηθά να ανταποκριθούμε καλύτερα στο ρόλο μας.


Εκ του Περιφερειακού Συμβουλίου ΣΚΛΕ Νοτίου Αιγαίου


Συνάδελφοι/ισσες,

Η δημοσιευμένη ΚΥΑ που αφορά τον  καθορισμό επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) των υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας συνεχίζει να εξαιρεί τους κοινωνικούς λειτουργούς από τους δικαιούχους του επιδόματος.

Η εξαίρεση του μεγάλου συνόλου των Κοινωνικών Λειτουργών στην Υγεία  (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Τ.ΟΜ.Υ, ΚΨΥ, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης κ.α.)  από τη χορήγηση του επιδόματος, αποτελεί καταφανώς αδικαιολόγητη και δυσμενή διάκριση, η οποία παραβιάζει ευθέως την συνταγματική αρχή της ισότητας και την εξ αυτής απορρέουσα αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί την κοινή λογική ότι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που εργάζονται στο Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνθήκες επικινδυνότητας με άλλες υγειονομικές ειδικότητες που έχουν ήδη συμπεριληφθεί.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί τους κοινωνικούς λειτουργούς υγειονομικό προσωπικό Γ’  κατηγορίας παρά την προσπάθειά τους να παρέχουν κοινωνική φροντίδα σε πολίτες μέσα σε δύσκολες συνθήκες αυξημένης νοσηρότητας, υποστελέχωσης, ανυπαρξίας κοινωνικών παροχών και δομών αποκατάστασης.

Απέναντι στην απαξίωση σηκώνουμε το ανάστημά μας

Καλούμε όλους/όλες τους/τις συναδέλφους που εργάζονται σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, να συμμετέχουν:

την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

12:00 – 15:00 Στάση Εργασίας  (στήριξη από την ΠΟΕΔΗΝ)

13:00 Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας : Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17, Αθήνα)

και στις κατά τόπους κινητοποιήσεις που θα διοργανώσουν τα Περιφερειακά Τμήματα του ΣΚΛΕ

με βασικό αίτημα:

Υπαγωγή όλων των κοινωνικών λειτουργών της Υγείας στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι επαγγελματίες υγείας που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους

 

Εκ του ΔΣ ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ

Επισυνάπτονται:
1. Ανακοίνωση ΣΚΛΕ
2. Ανακοίνωση Στήριξης από την ΠΟΕΔΗΝ


Το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος διοργανώνει επιστημονική ημερίδα την Παρασκευή, 31/5/2024, στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό θέμα: «Έμφυλα στερεότυπα και γυναικοκτονίες».

Σκοπός της ημερίδας είναι η έκθεση και η εξέταση του φαινομένου της έμφυλης βίας δεδομένου της ραγδαίας αύξησης των ακραίων περιπτώσεων γυναικοκτονιών. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου για την ανάπτυξη προβληματισμών για τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, η ανάληψη δράσης και η ανάδειξη προτάσεων για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Για το σκοπό αυτό, το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ καλεί ενδιαφερόμενους εισηγητές να υποβάλλουν περίληψη της εισήγησης τους (έως 250 λέξεις) έως την Δευτέρα, 13 Μαίου 2024, με email στο:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με την ένδειξη «Έμφυλα στερεότυπα και γυναικοκτονίες» - Επώνυμο – Πρώτος εισηγητής». Η απάντηση αποδοχής της εισήγησης θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι περιλήψεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

1.    Να πραγματεύονται ένα επιστημονικό θέμα το οποίο υπάγεται σε κάποια από τις θεματικές  ενότητες της ημερίδας:

1η Θεματική Ενότητα:

Έμφυλα στερεότυπα, έμφυλη βία: Διαστάσεις, θεωρητικές προσεγγίσεις
Ορισμοί: Γυναικοκτονία, πατριαρχία, τοξική αρρενωπότητα, σεξισμός

2η Θεματική Ενότητα:

Αναπαραστάσεις της έμφυλης βίας στα ΜΜΕ και την τέχνη

3η Θεματική Ενότητα:

Πρόληψη του φαινομένου

4η Θεματική Ενότητα:

Αντιμετώπιση του φαινομένου – Καλές πρακτικές καταπολέμησης των έμφυλων στερεοτύπων - Εθνική πολιτική καταπολέμησης των στερεοτύπων βάση φύλου - Υποστηρικτικές δομές για επιζώσες

5η Θεματική Ενότητα:

Μελέτη περίπτωσης έμφυλης βίας

6η Θεματική Ενότητα:

Νομοθεσία

2.  Να συνοδεύονται από ενδεικτική βιβλιογραφία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στα κινητά τηλέφωνα:

⦁    6979148067 Μπαζιργιάννης Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος Π.Τ. Κεντρικής Μκαεδονίας ΣΚΛΕ
⦁    6974436931 Οικονομίδου Γεωργία, Γενική Γραμματέας Π.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας ΣΚΛΕ
⦁    6972741738 Ταναμπάση Πωλίνα, Ταμίας Π.Τ. ΣΚΛΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
⦁    6987627303 Βαρλάς Νικόλαος, Μέλος Π.Τ. ΣΚΛΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

Με εκτίμηση
Εκ του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ  
 

 


Στον 6o δρόμο μνήμης 21 μαθητών, στο Μακροχώρι Ημαθίας, συμμετείχε το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), την Κυριακή, 14.04.2024.

Ο 6ος δρόμος 21 μαθητών διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακροχωρίου Ημαθίας «Ψηφιδωτό», σε συνεργασία με το «Αθλητικό Tμήμα Δήμου Βέροιας» και τον «Λαογραφικό Σύλλογο Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων» στη μνήμη των 21 μαθητών που ‘χάθηκαν’ τόσο άδικα και πρόωρα στο τροχαίο δυστύχημα των Τεμπών, πριν από 21 χρόνια.

Το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ ευχαριστεί θερμά τα μέλη του που συμμετείχαν στον δρόμο μνήμης και ιδιαίτερα ευχαριστεί τα μέλη που συνέβαλλαν εθελοντικά στην διοργάνωση και ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, γεμίζοντας μας αισιοδοξία για το μέλλον.

Σήμερα φωνάξαμε όλοι μαζί «Δεν σας ξεχνάμε…»


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης απέστειλε στα ΜΜΕ του Νησιού το παρακάτω ΔΤ:


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ επιλέγει να προτάξει τις απόψεις - τις φωνές των Κοινωνικών Λειτουργών-μελών του Συνδέσμου μας για τα τρέχοντα ζητήματα από το πεδίο ευθύνης τους.

Με αυτό το σκεπτικό και καταγγέλλοντας το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και εκφράζοντας τόσο την αντίθεση μας για αυτή τη χρονίζουσα κατάσταση όσο και τη στήριξη μας στους/στις συναδέλφους και συναδέλφισσες, παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε το άρθρο της Χριστίνας Πεδιαδιτάκη Κοινωνικής Λειτουργού στην Παιδοψυχιατρικη κλινική του ΠΑΓΝΗ και μέλους του Συνδέσμου μας, με τίτλο "Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας παιδιού και εφήβου στην Κρήτη: Ουτοπία ή Πραγματικότητα"

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργούν προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη όπως το κλείσιμο της μοναδικής Παιδοψυχιατρικής κλινικής στην Κρήτη και νότια Ελλάδα θα έχει σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο.
Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας πλήρως στελεχωμένες, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με υπηρεσίες δωρεάν και με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη, σύμφωνα με τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης.

Ακολουθεί το άρθρο της Χριστίνας Πεδιαδιτάκη:

Υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου την Κρήτη: ουτοπία ή πραγματικότητα

Ας δούμε επιτέλους σοβαρά την ψυχική υγεία παιδιού και εφήβου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , ένας στους επτά νέους ηλικίας 10-19 ετών βιώνει ψυχική διαταραχή (ποσοστό 13% του παγκόσμιου πληθυσμού ασθενών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας). Σύμφωνα με σχετική μελέτη της UNISEF  o επιπολασμός των ψυχικών διαταραχών σε αγόρια και κορίτσια στην Ευρώπη ηλικίας 10–19 είναι ακόμα μεγαλύτερος (ποσοστό 16%, ήτοι 9 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 10–19 ετών). Η κατάθλιψη, το άγχος και οι διαταραχές συμπεριφοράς είναι από τις κύριες αιτίες ασθένειας και αναπηρίας μεταξύ των εφήβων. Η αυτοκτονία αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων (15-19 ετών) στην Ευρώπη. Η αποτυχημένη αντιμετώπιση των ζητημάτων ψυχικής υγείας στα παιδιά και στους εφήβους, συνεπάγεται την επέκταση των προβλημάτων στην ενήλικη ζωή, με σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, στις ευκαιρίες και στην ποιότητα ζωής του ατόμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  κάνει λόγω για την ανάγκη της ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ψυχική υγεία, ως αναπόσπαστο μέρος της υγείας του πληθυσμού, με σαφείς κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις. Στους βασικούς στόχους της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027  συγκαταλέγεται και η «επίτευξη καλύτερης ψυχικής ευεξίας και εξάλειψη του στιγματισμού των προβλημάτων ψυχικής υγείας, προωθώντας έτσι την κοινωνική ένταξη όλων των νέων». Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία  για την περίοδο 2021-2030 γίνεται λόγος για την ελλιπή φροντίδα παιδιών και εφήβων (έλλειψη ψυχιατρικών κλινών και κοινοτικών υπηρεσιών) ως κύρια πρόκληση που καλείται να επιληφθεί ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών υπό τις αρχές της κοινοτικής παιδοψυχιατρικής: (α) πλήρης παροχή για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα με το λιγότερο δυνατό κόστος και σε σύντομο χρονικό διάστημα, (β) τομεοποίηση, (γ) προσβασιμότητα και ανταποκρισιμότητα και (δ) θεραπευτικό συνεχές με σκοπό την εξασφάλιση της φροντίδας παιδιών και εφήβων υπό το πρίσμα της ολιστικής προσέγγισης, με εξειδίκευση στη διαγνωστική αξιολόγηση και την θεραπευτική αντιμετώπιση.

Ποια όμως είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα και δη στην Περιφέρεια Κρήτης εν έτει 2024; Αδιαμφισβήτητα όσοι εργαζόμαστε στην τομέα της ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες απαιτήσεις, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις συνεχείς αλλαγές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των περιστατικών που χρήζουν υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είτε σε επίπεδο πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης, είτε σε επίπεδο έγκυρης θεραπείας και μακροχρόνιας αποκατάστασης, είτε σε επίπεδο επείγουσας διαχείρισης της κρίσης και της αυξημένης επικινδυνότητας. Οι αλλαγές στη δομή και τα χαρακτηριστικά της οικογένειας, η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας και δη στον τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των παιδιών και εφήβων, η παρατεταμένη έκθεση στη βία, η έκπτωση του αξιακού συστήματος, η επικράτηση συνθηκών πίεσης και ανασφάλειας επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται από την αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Προκύπτει από την αγωνία ή και απογοήτευση του γονέα που θα καλέσει για ραντεβού, από την πληθώρα των περιστατικών που παραπέμπονται από τα ΚΕΔΑΣΥ και τα σχολεία, από τις μαρτυρίες των εκπαιδευτικών που αναζητούν υποστήριξη για να διαχειριστούν πρωτόγνωρες για αυτούς καταστάσεις, από τα περιστατικά που προωθούνται καθημερινά από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές.  Κατάθλιψη, άγχος, εξαρτήσεις, διαταραχές διαγωγής, ιδεοψυχαναγκασμοί, αρχόμενες ψυχώσεις, διπολικότητα, διαταραχές διατροφής, νευροαναπτυξιακές διαταραχές και όλο σχεδόν το φάσμα των σύγχρονων ψυχιατρικών διαγνώσεων ενσωματώνεται στη γκάμα των προβλημάτων που καλείται να διαχειριστεί η διεπιστημονική ομάδα της παιδοψυχιατρικής. Γιατί χωρίς τη σύμπραξη δυνάμεων από διαφορετικά επιστημονικά πεδία δεν είναι δυνατό να ανταπεξέλθει ένας μόνο ειδικός ψυχικής υγείας στις απαιτήσεις τόσο σύνθετων περιστατικών και να μπορέσει να δώσει λύσεις σε μια οικογένεια και πάνω από όλα σε ένα ανήλικο άτομο, επηρεάζοντας ουσιαστικά το υπόλοιπο της ζωής του.  

Πως όμως θα επιτευχθεί η κάλυψη της αυξημένης ζήτησης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου στην Κρήτη και η παγκόσμια στρατηγική για την ψυχική υγείας όταν στο δημόσιο τομέα απασχολούνται μόλις τέσσερις παιδοψυχίατροι εκ των οποίων ο ένας έχει δηλώσει παραίτηση και όταν ακόμα και οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο νησί δεν επαρκούν; Πως θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί όλος ο πληθυσμός που έχει πραγματικά ανάγκη αντίστοιχων υπηρεσιών φιλικών προς το χρήστη και προσβάσιμων όταν δύο από τους τέσσερις νομούς (Χανιά και Λασίθι) δεν καλύπτονται από δημόσιο παιδοψυχίατρο, ενώ υπάρχει μόνο μια παιδοψυχίατρος στο Ρέθυμνο και πλέον μόνο δύο παιδοψυχίατροι στο Ηράκλειο;  Πως θα μπορέσουν να αποτραπούν οι υποτροπές σε σοβαρά περιστατικά όταν δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές στήριξης της οικογένειας και εξειδικευμένης αποκατάστασης εντός της κοινότητας, όπως κέντρα ημέρας, θεραπευτικοί ξενώνες εφήβων, δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ανηλίκων ΑμεΑ, ειδικά προγράμματα για παραβατικούς εφήβους, ανοικτά κέντρα πολιτισμού και δραστηριοτήτων για νέους, σχολές γονέων, οργανωμένα προγράμματα πρόληψης για παιδιά και νέους; Πως θα μπορέσει να εφαρμοστεί το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο παρέμβασης όταν το ίδιο το σύστημα υγείας είναι ιατροκεντρικό και δεν υποστηρίζει τη διεπιστημονικότητα (τρανταχτό παράδειγμα η παντελής απουσία θέσεων κοινωνικών λειτουργών στα νοσοκομεία της Κρήτης στην προκήρυξη 2Κ/2024 του ΑΣΕΠ που αναμένεται να τρέξει το επόμενο διάστημα); Πως θα μπορέσουν οι οικογένειες να βρουν ουσιαστική στήριξη στην κοινότητα όταν οι ελάχιστοι κοινωνικοί λειτουργοί των ΟΤΑ είναι επιφορτισμένοι με τεράστιο όγκο αρμοδιοτήτων και όταν χρησιμοποιούνται ως εκτελεστικά όργανα του συστήματος καταστολής και δικαιοσύνης, την ίδια στιγμή που θα κληθούν να λάβουν τον αντιφατικό ρόλο του υποστηριχτή και συμμάχου της οικογένειας; Πως θα λειτουργήσουν σωστά οι Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης στα σχολεία όταν οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι που τις απαρτίζουν δεν έχουν κατάλληλη προετοιμασία και εμπειρία, είναι αναπληρωτές και καλούνται να εξυπηρετήσουν έναν αριθμητικά τεράστιο μαθητικό πληθυσμό; Εν τέλει πως θα μπορέσουν όλοι αυτοί οι γονείς να νιώσουν ασφάλεια και υποστήριξη όταν το ίδιο το σύστημα είναι χαοτικό ακόμα και για τους επαγγελματίες που απασχολούνται μέσα σε αυτό;

Αποκορύφωμα: όταν όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν για πολύ καιρό στο κόκκινο, δεν μπορεί παρά να υπάρξουν σοβαρές αστοχίες και απώλειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας της Παιδοψυχιατρικής κλινικής ΠαΓΝΗ, το μοναδικό, στην Κρήτη, κλειστό τμήμα νοσηλείας εφήβων με οξεία ενεργό ψυχοπαθολογία που χρήζουν εξειδικευμένης διάγνωσης και επείγουσας θεραπευτικής παρέμβασης. Εδώ και αρκετούς μήνες προσπαθεί να εξυπηρετήσει με πενιχρά μέσα τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση και τα αιτήματα που προέρχονται από τις οικογένειες, από όλες τις δομές και υπηρεσίες του νησιού ακόμα και από τις υπόλοιπες δημόσιες και ιδιωτικές δομές ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου. Όμως η τριτοβάθμια περίθαλψη στην ψυχική υγεία και δη στους εφήβους αφορά σε έναν εξαιρετικά ιδιαίτερο και υψηλής ευθύνης τομέα υπηρεσιών ψυχικής υγείας, για τον οποίο θα πρέπει να διασφαλίζονται κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις ασφάλειας και παροχής υψηλής ποιότητας διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και υπηρεσιών. Η διακοπή στη λειτουργία μιας τόσο σημαντικής δομής επιφέρει πολλαπλές ανατροπές, επηρεάζει το συνολικό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου στην Κρήτη και εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για τις οικογένειες, ακόμα και για τη ζωή κάποιων ιδιαίτερα ευάλωτων εφήβων που ζουν στο νησί.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι ξεκάθαρο: θέλουμε να συντηρήσουμε μια κατάσταση σε λανθάνουσα φάση ή επιδιώκουμε την οργανωμένη, πλήρη και επιστημονικά ορθή λειτουργία της; Θέλουμε ή όχι η ψυχική υγεία του παιδιού και του εφήβου να βρεθεί στο επίκεντρο της στρατηγικής για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα; Έστω και τώρα, η ουτοπία μπορεί να γίνει πραγματικότητα αρκεί να υπάρξει ουσιαστική βούληση και ενεργός δράση για το μέλλον μας.

Ηράκλειο, 12/4/2024

Χριστίνα Πεδιαδιτάκη
Κοινωνική Λειτουργός ΤΕ, ΜΑ, ΜSc
                          

Σημείωση: Η παρούσα τοποθέτηση γίνεται σε μια περίοδο όπου η Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας της Παιδοψυχιατρικής κλινικής ΠαΓΝΗ βρέθηκε για τρίτη φορά, μέσα σε μερικούς μήνες, σε αναστολή λειτουργίας, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, έχοντας ήδη περάσει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο (εντός της πανδημίας του COVID-19) με σημαντικό περιορισμού του ζωτικού της χώρου αλλά και με παραίτηση του μέλους ΔΕΠ στην ειδικότητα της ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου.  Εχθές, όπως έγινε γνωστό από τα τοπικά ΜΜΕ, το τμήμα των 10 κλινών τέθηκε σε υποχρεωτική επαναλειτουργία με έναν και μόνο παιδοψυχίατρο, προκειμένου να «φιλοξενήσει» εισαγγελικό περιστατικό.


Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 και τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου του ΠΤ Στερεάς Ελλάδας και του ΠΤ Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό τη διερεύνηση τρόπων συνεργασίας ανάμεσα στο δυο περιφερειακά τμήματα του ΣΚΛΕ.

Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στα γραφεία του ΠΤ Κεντρικής Μακεδονίας σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα και προτάσεις για δραστηριότητες που ήδη λαμβάνουν χώρα ή θα πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον από το κάθε ΠΤ ξεχωριστά και επικυρώθηκε η επιθυμία για συνεργασίες τόσο στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων -εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό- όσο και εκτός αυτών προς όφελος των κοινωνικών λειτουργών-μελών αμφοτέρων των περιφερειακών τμημάτων.

Εκ του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος

 

 


Το Περιφερειακό Τμήμα ΣΚΛΕ Αττικής καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά  με τα σωματεία τους στην 24ώρη Πανελλαδική-Πανεργατική απεργία την Τετάρτη 17/4/24 και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Είναι σημαντικό εμείς οι Κοινωνικοί Λειτουργοί να δώσουμε το παρών και να αναδείξουμε τη διαχρονική υποστελέχωση και  τον κατακερματισμό των δημοσίων δομών και υπηρεσιών, τις επισφαλείς εργασιακές συνθήκες, την απουσία μέτρων προστασίας στους εργασιακούς χώρους καθώς και τη συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών που παράσχουμε καθημερινά σε όποιον άνθρωπο βρίσκεται σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των πολιτών που εξυπηρετούμε σε ουσιαστικές ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Την Τετάρτη 17 Απριλίου, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους όλης της Χώρας και διεκδικούμε όλα όσα απαιτούνται για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, του ανέργου, του αστέγου, της κάθε γυναίκας που υπόκεινται βία και κακοποίηση, των ατόμων με αναπηρία αλλά και κάθε ευάλωτης ομάδας που βρίσκεται σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

Μπροστά στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής φροντίδας απαντάμε και διεκδικούμε συλλογικά για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Δίνουμε μαζί με κάθε συνάδελφο/ισσα  δυναμικό παρών

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

Μόνιμες Προσλήψεις Κοινωνικών Λειτουργών στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων και τους άλλους τομείς του δημόσιου συστήματος κοινωνικής φροντίδας

Μονιμοποίηση των Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται στα Κέντρα Κοινότητας, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, τις  Δομές Αστέγων, τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών, τις Δομές Φιλοξενίας και Υποστήριξης των Προσφύγων κ.α.

- Ενιαίο Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας χωρίς διακρίσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς

Αυξήσεις μισθών και Χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους Κοινωνικούς Λειτουργούς

Εκ του Περιφερειακού Συμβουλίου


Ο ΣΚΛΕ στηρίζει την 24ωρη Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί από τα Σωματεία , Εργατικά Κέντρα και Ενώσεις διεκδικώντας:

- Λήψη άμεσων μέτρων εναντίον της ακρίβειας για την υποστήριξη όλων των πολιτών και ειδικότερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

- Αύξηση μισθών, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

- Διασφάλιση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων με έμφαση στην τροφή, στη στέγαση για όλους όσοι πλήττονται από την ακρίβεια με μέτρα καθολικού χαρακτήρα που να ανταποκρίνονται στις σημερινές επείγουσες συνθήκες

 - Ενίσχυση όλων των δομών παροχής κοινωνικής φροντίδας με προσωπικό και πόρους για να ανταπεξέλθουν στις σημερινές πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και στον αυξημένο σημερινό τους ρόλο.

- Άμεση πρόσληψη Κοινωνικών Λειτουργών ως μόνιμο προσωπικό σε όλες τις Υπηρεσίες Πρόνοιας και Υγείας που είναι δραματικά υποστελεχωμένες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων


Σελίδα 1 από 37

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.