Κατά την περίοδο από 8 έως τις 19 Αυγούστου 2022 και κατά τις εργάσιμες ημέρες, παρακαλούνται τα μέλη του ν.π.δ.δ. ΣΚΛΕ να αξιοποιούν για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων τους, τους παρακάτω τρόπους επικοινωνίας:

α) ερωτήματα – πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό μητρώο (εγγραφές, συνδρομές, βεβαιώσεις κλπ) εξυπηρετούνται τηλεφωνικά στο 6941535707 (9 π.μ. – 12 π.μ.) ή με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

β) αιτήματα εκτός ηλεκτρονικού μητρώου (παρεμβάσεις, ενημερώσεις κλπ) αποκλειστικά με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Εκ του ΔΣ του ΣΚΛΕ

 


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

 

Στο πλαίσιο της γνωριμίας, της δικτύωσης και της ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ των μελών του Περιφερειακού Τμήματος ΣΚΛΕ Δυτικής Ελλάδας, υλοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας, με πρόσκληση κοινωνικών λειτουργών που απασχολούνται σε Κέντρα Κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 σε χώρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι, απευθυνόταν σε συναδέλφους των Κέντρων Κοινότητας Δήμων που υπάγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. 

Η αλληλεπίδραση με τα μέλη, η ανταλλαγή απόψεων και η ανάδειξη ζητημάτων του κλάδου, αποτελούν πρωταρχικούς άξονες δράσης του Περιφερειακού Τμήματος. Απώτερος στόχος είναι η εδραίωση σχέσης συνεργασίας και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων που θα προάγουν μακροπρόθεσμα καλύτερες εργασιακές συνθήκες και καίριες επαγγελματικές διεκδικήσεις. 

Ευχαριστούμε θερμά τους συναδέλφους που παρευρέθησαν καθώς και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας συνεδριάσεων στο Μεσολόγγι, για τη διεξαγωγή της συνάντησης.  

 

Πάτρα, 26 Ιουλίου 2022

 

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας εκφράζει τη θέση του, σχετικά με την εξέλιξη πολύκροτων δικαστικών υποθέσεων για ειδεχθή εγκλήματα. 

Θεωρούμε ότι η ποινική δικαιοσύνη, σε συνάρτηση με την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεί γνώμονα κάθε δημοκρατικού κράτους. Ενδεχόμενη ευνοϊκή μεταχείριση ατόμων από πλευράς της δικαιοσύνης, λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας, της κοινωνικής τους θέσης, του πολιτικού τους προσανατολισμού ή άλλων χαρακτηριστικών, αντιβαίνει τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας, δημιουργώντας κατάφωρη κατηγοριοποίηση των πολιτών, παραβιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα και κλιμακώνοντας ταξικές διαφορές.

Αντιστοίχως, δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε δυσμενής ποινική μεταχείριση εις βάρος ατόμων, εξαιτίας της εθνικότητας, της ταυτότητας φύλου, της οικονομικής κατάστασης ή ακόμα και της ευαλωτότητάς τους να αναβιώσουν το έγκλημα και να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις, τα μέσα ενημέρωσης καθώς και νέες τραυματικές εμπειρίες, ως πιθανή απόρροια της δικαστικής διαμάχης.

Ως κοινωνικοί λειτουργοί, εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε μία δικαιοσύνη αμερόληπτη, αδιάβλητη και αντικειμενική, με μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε απόπειρα χειραγώγησης ή διαφθοράς. Μία δικαιοσύνη που μεριμνά, ώστε να μην υπάρξουν νέα θύματα από τους ίδιους (ή από άλλους) θύτες και ικανή να παρέχει δικαίωση στα θύματα. Τη δικαιοσύνη, όπως έχει εκχωρηθεί στο όνομα του Ελληνικού Λαού, να εκτελείται σύμφωνα με την Αρχή της διάκρισης των Εξουσιών. Δικαιοσύνη που αντιστέκεται στην κοινωνική καταπίεση και προάγει την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. 

 

Πάτρα, 15 Ιουλίου 2022


Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ στο πλαίσιο της  θεσμικής του αποστολής που αφορά τη συμμετοχή στη διαμόρφωση και στο σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής και μετά από σχετική ενημέρωση από την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α, απέστειλε στις 27-6-22 παρέμβαση προς το Υπουργείο Παιδείας, όπου ζητά την πλήρη κάλυψη των οργανικών κενών, τα οποία αριθμούν τα 1.926 σε ΣΜΕΑΕ, ΕΔΥ και ΚΕΔΑΣΥ. 

Στην παρέμβασή του ο ΣΚΛΕ:

⦁ τονίζει τον καίριο ρόλο των Κοινωνικών Λειτουργών προς  την κατεύθυνση, της δημιουργίας ενός συμπεριληπτικού σχολείου για όλους και όλες, αφού ο/η ΚΛ αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ μαθητών, οικογενειών, σχολείου και κοινότητας.  Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υπηρετούντων Κοινωνικών Λειτουργών σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές για το διδακτικό έτος 2021-22 είναι 1.140. Αναλυτικότερα, ο αριθμός των μόνιμων Κοινωνικών Λειτουργών είναι 298 ενώ των αναπληρωτών είναι 842. Από την αναλογία μόνιμων και αναπληρωτών ΚΛ γίνεται σαφές ότι η κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών μαθητών, οικογενειών και εν γένει της σχολικής κοινότητας στηρίζεται κυρίως σε αναπληρωτές κοινωνικούς λειτουργούς, σε αντίθεση πλήθος επιστημονικών δεδομένων που αναφέρουν  ότι η παροχή αποτελεσματικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο πλαίσιο μιας σχολικής κοινότητας προϋποθέτει σταθερότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς του επαγγελματία που εμπλέκεται με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και τη συμβουλευτική των μερών του σχολικού συστήματος και την αποφυγή συχνών εναλλαγών.

⦁ υπενθυμίζει ότι πάγια θέση του είναι η λειτουργία οργανωμένων σχολικών κοινωνικών υπηρεσιών, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την παιδική προστασία και πιο συγκεκριμένα για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση μιας σειράς καταστάσεων, όπως μαθησιακές και συναισθηματικές δυσκολίες, ακραία φτώχεια, υποσιτισμός μαθητών/τριών, φαινόμενα παραμέλησης και κακοποίησης, ενδοσχολική βία, κ.ά.

⦁ επισημαίνει ότι η πανδημική και ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των μαθητών και των οικογενειών τους οπότε γίνεται επιτακτική ανάγκη η πλήρης κάλυψη των οργανικών κενών των Κοινωνικών Λειτουργών στο πλαίσιο της πρόληψης και διαχείρισης των κοινωνικών και συναισθηματικών δυσκολίων που αναδύονται καθημερινά

 

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης ακολουθεί σε επισυναπτόμενο αρχείο στο τέλος της παρούσας ανάρτησης

 


Τα μέλη του Περιφρειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδας μέσω της δυναμικής συμμετοχής των μελών του δήλωσαν έμπρακτα τη στήριξή τους στο διήμερο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που διοργανώθηκε από την "Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών -στριών" στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα στις 24 και 25  Ιουνίου 2022.

Μετά το πέρας του Φεστιβάλ το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ψήφισε την έκδοση ΔΕΛΤΙΟY ΤΥΠΟΥ, το οποίο και επισυνάπτεται στο τέλος της παρούσας ανάρτησης.

 

 

 


Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος χαιρετίζουν το πρώτο Pride Περηφάνιας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Ρόδο στις 25/06/2022. 

Το ιστορικό αυτό γεγονός για την Περιφέρεια μας, δεν είναι απλά μια δράση πολιτισμικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα, αλλά ένα δυνατό μήνυμα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων στο γάμο, στην απόκτηση οικογένειας, στην εργασία και σε κάθε άλλη μορφή της κοινωνικής τους ζωής που βιώνουν διάκριση.

Στεκόμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται για ελευθερία έκφρασης, ελευθερία αυτοπροσδιορισμού, τη δυνατότητα επιλογής ταυτότητας φύλου και σεξουαλικής προτίμησης, την άνευ όρων αποδοχή της διαφορετικότητας τους.

Ας μην αφήνουμε άλλο τις κοινωνικές νόρμες να κατακερματίζουν την ελευθερία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. 

Δεσμευόμαστε να παλέψουμε για μια κοινωνία που δέχεται όλα τα άτομα άνευ όρων και δίνει ίσα δικαιώματα σε όλ@ να ζήσουν τη ζωή που επιθυμούν.

 


Στα πλαίσια της δικτύωσης με τοπικούς φορείς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Γενικός Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) του Περιφερειακού Τμήματος (ΠΤ) Νοτίου Αιγαίου του ΣΚΛΕ, ως νεοσύστατο Διοικητικό Όργανο του ΝΠΔΔ, (μετά τις Εκλογές της 2ας Μαρτίου 2022), πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους  του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου κ.κ. Κυριακή Κυρίτση και Κωνσταντίνα Κουρκουμάρη, την Παρασκευή 24/6/2022, στο χώρο του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣ ενημέρωσε τις εκπροσώπους του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου για τον σκοπό και τη λειτουργία του ΣΚΛΕ και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για την αναγκαιότητα αλλά και τα οφέλη της δικτύωσης των υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στον κοινωνικό τομέα. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της συνάντησης αναφέρθηκαν φλέγοντα και επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, όπως ο μαζικοποιημένος τουρισμός και η διασύνδεσή του με τον κοινωνικό ιστό, τα προβλήματα που δημιουργεί η πολλαπλή νησιωτικότητα, η κοινωνική ένταξη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, η γυναικεία και παιδική κακοποίηση, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Περιφέρειας καθώς και οι κοινωνικο-οικονομικές και επιτόπιες έρευνες του Παρατηρητηρίου. Σε αυτή τη λογική συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας του ΣΚΛΕ με το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης με στόχο την ανάδειξη και αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων της Περιφέρειας.

 Τέλος, το Παρατηρητήριο με αφορμή την ανοιχτή Ημερίδα που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί το φθινόπωρο του 2022 στη Σύρο, προσκάλεσε το Περιφερειακό Τμήμα Νοτίου Αιγαίου του ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ να συμμετέχει ενεργά στην εκδήλωση, μέσω ενός ενημερωτικού, διαδραστικού εργαστηρίου.


Ο ΣΚΛΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Π.Τ. Αττικής στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο και Ευάλωτων Ομάδων Ελαιώνα Αττικής  πληροφορήθηκε ότι στις 30/6/2022 λήγουν οι συμβάσεις εργασίας των Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται στη Δομή Ελαιώνα ως υπάλληλοι της ΕΑΤΑ του Δήμου Αθηναίων.  Η διακοπή της εργασίας των Κοινωνικών Λειτουργών φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου διακοπής της λειτουργίας της Δομής. Ο ΣΚΛΕ άμεσα απέστειλε παρέμβαση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δήμο Αθηναίων, Διοίκηση Δομής Ελαιώνα Αττικής,  Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) και ζητά την άμεση ανανέωση της σύμβασης εργασίας  των Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται στην  Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο και Ευάλωτων Ομάδων Ελαιώνα Αττικής ως υπάλληλοι της ΕΑΤΑ του Δήμου Αθηναίων.

Ο ΣΚΛΕ στην παρέμβασή του διατυπώνει με σαφήνεια ότι:

⦁ η διακοπή της εργασίας των Κοινωνικών Λειτουργών θα έχει ως συνέπεια την αιφνίδια διακοπή παροχής υπηρεσιών επείγουσας κοινωνικής φροντίδας στους φιλοξενούμενους της δομής που περιλαμβάνονται στις πιο ευάλωτες περιπτώσεις εκτοπισθέντων ανθρώπων όπως επιζώσες / όντες σεξουαλικής βίας και βασανιστηρίων, άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά ζητήματα, χρόνια νοσήματα και αναπηρίες, γυναίκες έγκυες μόνες ή/και με παιδιά, νεαρά άτομα σε κίνδυνο, ηλικιωμένα άτομα με απειλητικά για τη ζωή τους ιατρικά προβλήματα.

⦁ η διακοπή της λειτουργίας της δομής προϋποθέτει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών μετεγκατάστασης των φιλοξενούμενων της δομής είτε σε άλλες δομές είτε σε αυτόνομες κατοικίες σε περιοχές που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους και να μην έχει αρνητικές συνέπειες στην εξελισσόμενη διαδικασία κοινωνικής τους ένταξης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει την μορφή της με κάθε τρόπο άμεσης εκκένωσης του χώρου. 

⦁ σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Δομής θα πρέπει να προβλεφθεί ειδική διαδικασία παράδοσης του αρχείου Κοινωνικής Εργασίας που να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις για το ειδικό επαγγελματικό απόρρητο των Κοινωνικών Λειτουργών . 

 

Συνημμένα το έγγραφο του ΣΚΛΕ προς τους αρμόδιους φορείς


Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια 1-2-3/07/2022 δίνοντας μαζικό και δυναμικό παρόν για μια ανοιχτή κοινωνία, αξιοπρέπειας και ισότητας!

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, υπερασπιζόμενοι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Κοινωνική Δικαιοσύνη προάγουν τις συνθήκες που ενθαρρύνουν το σεβασμό της πολυπολιτισμικής κοινωνίας με σκοπό την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος κάθε ανθρώπου ή ομάδας, λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας, θρησκείας, εθνοτικής καταγωγής, οικογενειακής κατάστασης, πολιτικών πεποιθήσεων, πνευματικής ή σωματικής αναπηρίας ή άλλης προτίμησης ή προσωπικού χαρακτηριστικού, ιδιότητας ή καθεστώτος, για μια κοινωνία ευημερίας. 

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος μέσω της συμμετοχής του σε δράσεις και μέσω της καθημερινής εργασίας των μελών του στοχεύει στην ισότιμη πρόσβαση στην στέγαση, υγεία, εκπαίδευση και εργασία για όλους και όλες. 

Συμμετέχουμε ενεργά στο Αντιρατσιστκό Φεστιβάλ συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας κουλτούρας αποδοχής και κοινωνικής συνοχής που τα φαινόμενα ρατσισμού θα καταδικάζονται και θα εξαλείφονται.

Για μια κοινωνία με αλληλεγγύη και χωρίς διακρίσεις δεν αρκεί να μην είμαστε ρατσιστές, πρέπει να είμαστε ενεργά αντιρατσιστές!

 

Ο ΣΚΛΕ θα έχει τριήμερη παρουσία με δικό του τραπέζι στον χώρο του Φεστιβάλ. (ώρα έναρξης Φεστιβάλ 6.00 μ.μ)

 

Πληροφορίες για το Φεστιβάλ (πρόσβαση, πρόγραμμα,δρώμενα .....) στο: https://antiracistfestival.gr/

 

 


Σελίδα 1 από 8

Facebook

Επικοινωνία


Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
κινητό: 6972607021

email:

Шаблоны Joomla 2015