Συνάντηση ΣΚΛΕ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής

Μαρτίου 24 2015

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΣΚΛΕ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης , με τον Υπουργό κύριο Παρασκευόπουλου και το Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κύριο Φυτράκη. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΚΛΕ η Πρόεδρος  κα Τριανταφυλλιά Αθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας κος Γιώργος Λουκάς, το μέλος του Δ.Σ κα Μαρία Ζήση , από την Επιτροπή Δικαιοσύνης  του ΣΚΛΕ η  Κοινωνική Λειτουργός του Νοσοκομείου των Φυλακών κα Ελευθερία Ασήμου και ο συνάδελφος καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κος Χαράλαμπος Πουλόπουλος.

 

Με αφορμή το Νομοσχέδιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης που κατατέθηκε από τον Υπουργό, εκ μέρους του ΣΚΛΕ επισημάνθηκε ότι αποτελεί γενναία παρέμβαση, η οποία εισάγει μια άλλη λογική στο Σωφρονιστικό Σύστημα, τη λογική της επανένταξης  και της διαφύλαξης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με ζητούμενο να σταματήσουν επιτέλους οι φυλακές να αποτελούν αποθετήριο ανθρώπων. 

Επίσης με τον Υπουργό  συζητήθηκαν οι κοινές θέσεις για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής επανένταξης αποφυλακισμένων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Κοινωνικής Ένταξης καθώς και η ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης για φυλακισμένους χρήστες αλλά  και η δημιουργία ενός νέου πλαισίου μέσα στις φυλακές για τον προσδιορισμό της εξάρτησης με την συμμετοχή στα επιστημονικά συμβούλια και των Κοινωνικών Λειτουργών. 

Επιπλέον, από το ΣΚΛΕ τέθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

  • Η υποστελέχωση των Καταστημάτων Κράτησης από Κοινωνικούς Λειτουργούς.  Συγκεκριμένα, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί είναι οι μόνοι από το επιστημονικό προσωπικό που συμμετέχουν στα Πειθαρχικά Συμβούλια (τα οποία χορηγούν τις άδειες) και έχουν ρόλο εισηγητή σε αυτά, εντούτοις ο αριθμός τους  είναι υπερβολικά μικρός για να μπορούν να ανταποκρίνονται στα αυξημένα καθήκοντα τους. Στην Ελλάδα λειτουργούν 33 Καταστήματα Κράτησης και υπηρετούν στο σύνολό τους περίπου 35  Κοινωνικοί Λειτουργοί.  Η αντιστοιχία Κοινωνικών Λειτουργών προς κρατούμενους είναι 1:500 και στην καλύτερη περίπτωση 1:250.  
  • Η ανάγκη για σαφέστερο προσδιορισμό των νομοθετικών κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση των αδειών σε κρατουμένους είναι σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
  • Επανασύσταση Διεύθυνσης Κοινωνικού Έργου/ Εργασίας  στο  Υπουργείο, με αποκλειστικό αντικείμενο το συντονισμό και την διασύνδεση όλων των Κοινωνικών Λειτουργών των Καταστημάτων Κράτησης.
  • Δημιουργία ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής αποκατάστασης και στέγασης έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ομαλότερα η διαδικασία επανένταξης των αποφυλακισμένων στην κοινωνία, της οποίας ενδιάμεσος σταθμός είναι η άδεια εξόδου (Ξενώνες για άστεγους, ανέργους, κλπ). Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των κρατουμένων έχει χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο και εμφανίζει σοβαρά προβλήματα κοινωνικής λειτουργικότητας.
  • Λειτουργία και Στελέχωση Κοινωνικής Υπηρεσίας στα Πρωτοδικεία (Ν 2447/96, άρθρο 49).
  • Λειτουργία και Στελέχωση των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων και των Δικαστηρίων Ανηλίκων.
  • 'Ενταξη  των Στεγών Ανηλίκων οι οποίες είναι τμήματα των Εταιρειών Ανηλίκων ( πανελλαδικά 3 Στέγες Ανηλίκων φιλοξενούν παιδιά, στην Αθήνα , στον Πειραιά και στο Ηράκλειο Κρήτης) στα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Εργασίας τα οποία έχουν την ευθύνη για τα υπόλοιπα Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας (παιδουπόλεις, Κέντρο Βρεφών Μητέρα, κλπ) ώστε να επιτευχθεί ενιαία παροχή υπηρεσίων στον ευαίσθητο τομέα της παιδικής προστασίας. 
  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη συγχώνευση των Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Από την πλευρά του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα αναγνωρίστηκαν οι μεγάλες ελλείψεις στη στελέχωση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης  από Κοινωνικούς Λειτουργούς και της αναγκαιότητας άμεσης λειτουργίας Κοινωνικών Υπηρεσιών στα Πρωτοδικεία και τα Δικαστήρια Ανηλίκων και επισημάνθηκε ότι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η σύσταση 15 νέων θέσεων Κοινωνικών Λειτουργών και ότι στο αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για πρόσληψη προσωπικού έχει ήδη ζητηθεί η πρόσληψη Κοινωνικών Λειτουργών. Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι η θέση του είναι ότι σε κάθε φυλακή πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας Κοινωνικός Λειτουργός.

Η συνάντηση έκλεισε με την  δέσμευση και των 2 πλευρών για σταθερή και συνεχή συνεχή συνεργασία.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.