Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Εργασίας Κοινωνικών Λειτουργών για την Πολιτική της Λιτότητας- ΑΘΗΝΑ 21 και 22 Ιανουαρίου 2016

Ιανουαρίου 24 2016

21- 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Στις 21 & 22 Ιανουαρίου ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) φιλοξένησε διήμερη συνάντηση εργασίας που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW) με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών για προγράμματα κοινωνικής εργασίας σε χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων δράσης των Κοινωνικών Λειτουργών στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε λόγω της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας. Στη συνάντηση συμμετείχαν Κοινωνικοί Λειτουργία από έξι χώρες μέλη του IFSW: Ισλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα. Ο IFSW εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρό του Ruth Stark και τον Γενικό Γραμματέα του Rory Truell.

 

Κοινωνικοί Λειτουργοί από όλη την Ευρώπη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι  η λιτότητα είναι μια εσφαλμένη οικονομική θεωρία που αυξάνει την ανεργία, την έλλειψη στέγης, την ανισότητα και προκαλεί δυστυχία τις ζωές των πολιτών. Η μέθοδος της μείωσης των δημοσίων δαπανών σε συνδυασμό με μείωση της φορολογίας για τους πλούσιους μειώνει τα έσοδα του κράτους με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του χάσματος των ανισοτήτων και την αύξηση της φτώχειας. Οι επαγγελματικές οργανώσεις Κοινωνικών Λειτουργών στην Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Διεθνής Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού  για  τον τερματισμό των πολιτικών της λιτότητας και να αγωνιστούν διεκδικώντας από τις εθνικές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν, επιτέλους, στις ευθύνες τους για την επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ευημερία των λαών.

Την πρώτη ημέρα της συνάντησης εργασίας έγιναν επισκέψεις μελέτης σε πρωτοβουλίες, υπηρεσίες και προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων που δημιουργήθηκαν ή/και αναπτύχθηκαν περαιτέρω με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πολιτικών λιτότητας καθώς και του προσφυγικού ζητήματος.

Τη δεύτερη ημέρα οι εκπρόσωποι των Κοινωνικών Λειτουργών αρχικά παρουσίασαν αναφορές για τις επιπτώσεις της λιτότητας σε κάθε συμμετέχουσα χώρα, καλές πρακτικές καθώς και το ρόλο και τον αντίκτυπο της δράσης της κοινωνικής εργασίας στον εξυπηρετούμενο πληθυσμό, τα άτομα, τις ομάδες και τις κοινότητες καθώς επίσης σε πολιτικό επίπεδο. Στη συνέχεια εργάστηκαν παραγωγικά σε ολομέλεια και μικρότερες ομάδες εργασίας με τελικό αποτέλεσμα μια κοινή δήλωση σχετικά με τη θέση των Κοινωνικών Λειτουργών έναντι των πολιτικών λιτότητας και την απόφαση η θέση αυτή να λάβει τη μορφή ενός συγκεκριμένου κοινού προγράμματος δράσης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Το συντονισμό του κοινού προγράμματος δράσης για το έτος 2016 ανέλαβε η Ισπανική οργάνωση των Κοινωνικών Λειτουργών.

 

Η συνάντηση εργασίας αξιολογήθηκε εξαιρετικά θετικά από όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι επίσης εξέφρασαν την ικανοποίηση τους τόσο από τα αποτελέσματα της συνάντησης όσο και από τις εμπειρίες και τα βιώματα που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους Έλληνες συναδέλφους στους χώρους εργασίας τους.

Το κείμενο της Κοινής Δήλωσης δημοσιεύεται στο site του IFSW 

 

 

Ο Κοινωνικός Λειτουργός Άγγελος Τουρνίκης μιλά με τον Rory Truell για το ‘Street Work’ με τους άστεγους της Αθήνας τον χειμώνα.

{youtube}yWzGzTQdhKk{/youtube}

 

Η Ντίνα Βαρδαμάτου από το Κέντρο Αλληλεγγύης στην Αθήνα μιλά για το Κέντρο και το πως έιναι να είσαι κοινωνικός λειτουργός σε συνθήκες λιτότητας.

{youtube}zEJo9IFS3pE{/youtube}

 

 

Ο Rory Truell ρωτά τη Στέλλα για το πως ειναι να δουλεύεις σε καταυλισμό προσφύγων στην Αθήνα.

{youtube}x5rV34R07eY{/youtube}

 

Ο Rory Truell ρωτά την Ana Lima Fernandez, Πρόεδρο Consejo General del Trabajo (Γενικού Συμβουλίου Κοινωνικής Εργασίας της Ισπανίας) για την λιτότητα στην Ισπανία στη διάρκεια της συνάντησης στην Αθήνα 

{youtube}zEY7t1Hz1gE{/youtube}

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.