Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 104 32 Αθήνα, 5ος Όροφος.
Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
Είσοδος στο μητρώο μελών : https://mitroo.skle.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΚΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Ν.Π.Δ.Δ.                                                                                                                                              Αθήνα 8/10/2019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΚΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας καταγγέλλει την Πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Υγείας που αφορά στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, στην οποία κατέληξαν χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους φορείς και συλλόγους.

Το ΚΕΘΕΑ από το 1983, με την ίδρυση της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας έως σήμερα με τη διαμόρφωση πανελλαδικά ενός δικτύου υπηρεσιών που καλύπτει όλο το φάσμα υπηρεσιών για τους συμπολίτες μας (πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση, μείωση της βλάβης, συμβουλευτική και ψυχική απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη, οικογενειακή υποστήριξη, καθώς και εκπαίδευση επαγγελματιών, έρευνα, αξιολόγηση και τεκμηρίωση) συμβάλλει μαζί με άλλους φορείς στη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για τις εξαρτήσεις, με σκοπό την προώθηση μιας ολοκληρωμένης ψυχοκοινωνικής φροντίδας των εξαρτημένων και του δικαιώματός τους στην πλήρη κοινωνική ένταξη.

Το θεραπευτικό μοντέλο του Οργανισμού, που έχει ως επίκεντρο τους ίδιους τους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα και τις οικογένειές τους καθώς και τους εργαζόμενους προάγει τη χειραφέτηση και την ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, έχοντας αποδώσει εδώ και τέσσερις (4) δεκαετίες πολύτιμο έργο στο χώρο της Απεξάρτησης και της Κοινωνικής Επανένταξης στη Χώρα μας, αποτελώντας παράλληλα πρότυπο λειτουργίας σε διεθνές επίπεδο. Τρανή απόδειξη της αποτελεσματικότητας του μοντέλου αποτελούν οι ιστορίες ζωής των ίδιων των απεξαρτημένων και των οικογενειών τους.

Ο χαρακτήρας των «θεραπευτικών κοινοτήτων», σύμφωνα με το θεωρητικό και κλινικό τους προσδιορισμό, βασίζεται στην ισότιμη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και το διάλογο. Η κατάλυση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ θα  οδηγήσει μοιραία σε γραφειοκρατικοποίηση  του Οργανισμού και απομάκρυνση του από αυτές τις θεμελιώδεις αρχές των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης.

Ζητούμε την άμεση ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τη διατήρηση της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ ως εχέγγυο της αποτελεσματικής λειτουργίας του και τη χάραξη μιας κοινωνικής πολιτικής με σεβασμό στις ανάγκες των πιο αδύναμων.

Θέσεις Εργασίας Κοινωνικών Λειτουργών όπως δημοσιεύθηκαν στο Internet

Το επιστημονικό περιοδικό του ΣΚΛΕ ψηφιακά

socwork.gr
Δωρεάν τα τεύχη 111 και 112 

Γίνετε μέλος του ΣΚΛΕ

Νέο!
Εγγραφείτε ηλεκτρονικά στο ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ

 

Επιτροπές

Facebook

Επικοινωνία


Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
κινητό: 6972607021

email:

Шаблоны Joomla 2015