Δελτίο Τύπου ΣΚΛΕ για τη Δημοσιοποίηση Στοιχείων υπόθεσης ανηλίκου

Ιουνίου 19 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΚΛΕ) ΝΠΔΔ   

Για τη Δημοσιοποίηση Στοιχείων υπόθεσης ανηλίκου

 

Με αφορμή το περιστατικό αρπαγής ανηλίκου, που απασχολεί έντονα τη δημοσιότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά το ευαίσθητο ζήτημα της παιδικής κακοποίησης – παραμέλησης, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΝΠΔΔ) για μια ακόμη φορά θέλει να τονίσει τη χρόνια ανεπάρκεια και αδυναμία του Ελληνικού Κράτους να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και θεσμικά κατοχυρωμένο σύστημα παιδικής προστασίας με οδηγό τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, με αίσθημα ευθύνης που απορρέει από το ρόλο μας, όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμαστε για την προστασία κάθε παιδιού που βρίσκεται σε κίνδυνο ή σε ανάγκη, έχοντας πλήρη συνείδηση για το τι συνιστά βέλτιστο συμφέρον για το παιδί, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά του, φωνάζοντας σε αυτιά που «κωφεύουν» ότι χρειάζεται να θεσπιστεί μια ενιαία πολιτική παιδικής προστασίας από τους δημόσιους φορείς, υποστηριζόμενη από ένα συντονιστικό φορέα με άξονες τη διεπιστημονικότητα, τα εμπεριστατωμένα πρωτόκολλα εργασίας και τα εξατομικευμένα σχέδια θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Κι εφόσον οι λεπτομέρειες ζωής των παιδιών γίνονται τόσο άκριτα γνωστές στο ευρύ κοινό, είμαστε υποχρεωμένοι να γνωστοποιήσουμε ότι στο άρθρο 67 του Ν.4478/2017 (Δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής του θύματος και άρθρο 21 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ) στην παράγραφο 1 αναφέρεται ότι «οι αρμόδιες διωκτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές εφαρμόζουν κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, λαμβάνοντας υπόψη τα προσωπικά χαρακτηριστικά του θύματος, που προκύπτουν από τη διαδικασία ατομικής αξιολόγησης, ... και της εικόνας των θυμάτων και των μελών της οικογένειάς τους και ιδίως, για να αποτραπεί η διάδοση κάθε πληροφορίας που μπορεί να διευκολύνει τον εντοπισμό των ανήλικων θυμάτων ή των θυμάτων που χρήζουν ειδικής προστασίας» ενώ στην παράγραφο 5 επισημαίνεται ότι «η μετάδοση από την τηλεόραση ή η κινηματογράφηση ή μαγνητοσκόπηση ή φωτογράφηση των θυμάτων που εμφανίζονται ενώπιον των εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών αρχών απαγορεύεται».

Με το N.4478 / 2017 (την ενσωμάτωση δηλαδή της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων της εγκληματικότητας) έχουν συσταθεί και στελεχωθεί κατάλληλες υπηρεσίες (Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων “Σπίτια του Παιδιού”), οι οποίες έχουν τη θεσμική αρμοδιότητα να επιλαμβάνονται θεμάτων παιδικής προστασίας που απασχολούν τα δικαστήρια, προκειμένου το ανήλικο θύμα, που χρήζει ειδικής ανάγκης και προστασίας λόγω ιδιαίτερου κινδύνου, να μην υποστεί δευτερογενή και επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση, εκφοβισμό και αντεκδίκηση.

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο Ν.2447 που θεσπίστηκε ήδη από το 1996 έδινε τη δυνατότητα να συσταθούν οργανωμένες και διεπιστημονικά στελεχωμένες Κοινωνικές Υπηρεσίες στα Πρωτοδικεία της χώρας, οι οποίες θα μπορούσαν να συνδράμουν και να στηρίξουν το κοινωνικό έργο της προστασίας του παιδιού και της Εισαγγελίας. Παρά την ύπαρξη όμως του θεσμικού αυτού πλαισίου, αναιτιολόγητα δεν έχουν λειτουργήσει έως σήμερα.

Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που στην πλειοψηφία της δεν θέτει πάντα στις προτεραιότητές της τη σύσταση και την επαρκή στελέχωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών της, να φροντίσει να τις ενισχύσει και να τις στελεχώσει με προσωπικό ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός της προστασίας των παιδιών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο κοινωνικής φροντίδας (δηλ. πρόληψη και προστασία σε τοπικό επίπεδο).

Επιπλέον τονίζουμε προς την Πολιτεία για πολλοστή φορά την έλλειψη Σχολικής Κοινωνικής Υπηρεσίας ενταγμένης στο σχολικό πλαίσιο, η οποία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη ανίχνευση περιστατικών κακοποίησης – παραμέλησης παιδιών και εφήβων.

Τα παραπάνω όμως δεν φαίνεται να απασχολούν τη δημοσιότητα. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει, μέσα από την αποσπασματική αντιμετώπιση των περιπτώσεων κακοποίησης - παραμέλησης και την κατακερματισμένη κρατική αρμοδιότητα της προστασίας του παιδιού, είναι να αφήνονται έκθετες οι ζωές των παιδιών από τα ΜΜΕ και έρμαιες μιας δευτερογενούς συστημικής κακοποίησης, αδιαφορώντας πλήρως για τα δικαιώματά τους.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΝΠΔΔ) αντιτίθεται έντονα σε όλη αυτή τη συνεχιζόμενη δημοσιοποίηση με λεπτομερείς αναφορές σε ζωές ανηλίκων και απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς και φορείς ελέγχου {Εισαγγελία Ανηλίκων, Αστυνομικές Αρχές,  Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο} την άμεση παρέμβασή τους και τις νόμιμες ενέργειές τους για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.