Δελτίο τύπου Κύριο

Νοεμβρίου 11 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις δηλώσεις και τα σχόλια ενοχοποίησης των Κοινωνικών Λειτουργών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα∙ δηλώσεις και σχόλια τα οποία λαμβάνουν διαστάσεις οργανωμένης κατασυκοφάντησης του κλάδου με κυρίαρχο σκοπό την εξασφάλιση  τηλεθέασης και αναγνωσιμότητας.
 Πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες μια σειρά δημοσιευμάτων, δηλώσεων και σχολίων με αφορμή τη γνωστή υπόθεση κακοποίησης ανηλίκου αναφέρεται σε παραλείψεις και κακή δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των Κοινωνικών Λειτουργών των Δήμων ως αιτία για τα συνταρακτικά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ακραίας θυματοποίησης γυναικών και κακοποίησης - σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, σεξουαλικής βίας και βίας λόγω φύλου.
Απέναντι σε αυτή την οργανωμένη προσπάθεια  αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), ως πλήρως ανεξάρτητο και αυτοδιοίκητο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο εκπροσωπεί επαγγελματικά και επιστημονικά όλους τους κοινωνικούς λειτουργούς της χώρας, αρνείται να αποδεχτεί το ρόλο του «αποδιοπομπαίου τράγου» για τους κοινωνικούς λειτουργούς  και ενημερώνει τόσο τα μέλη του όσο και τη κοινή γνώμη για τα εξής:
Ο ΣΚΛΕ έχει ενημερώσει εγκαίρως όλα τα συναρμόδια υπουργεία ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες σε όλο το σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας της χώρας βρίσκονται σε συνθήκες δραματικής υποστελέχωσης από επιστημονικό προσωπικό. Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες δε των ΟΤΑ α΄ βαθμού  που βρίσκονται υπό την εποπτεία των Δήμων και κατ΄ επέκταση του Υπουργείου Εσωτερικών και οι οποίες αποτελούν τις κατεξοχήν υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας, δεν έχουν ποτέ επαρκώς στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό παρά τις μεταφερόμενες μέσω του Ν. Καλλικράτη αρμοδιότητες, γεγονός που επισείει ευθύνες στην οργανωμένη Πολιτεία,  όπως αυτή κάθε φορά εκφράζεται.
Υπό αυτές τις δεδομένες απαξιωτικές συνθήκες κοινωνικής φροντίδας  οι Κοινωνικοί Λειτουργοί των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων της Χώρας  καλούνται να καλύψουν ανάγκες πολιτών σε αναλογία ενός (1) κοινωνικού λειτουργού / ανά 40.000 κατοίκους ή και περισσότερους και επομένως να εργαστούν με αναλογίες ένας (1) κοινωνικός λειτουργός /ανά 400 ή και περισσότερους ωφελούμενους, [άτομα ή/και οικογένειες],  καταγράφοντας μία από τις υψηλότερες αναλογίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπερβαίνοντας κατά πολύ και τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα στελέχωσης κοινωνικών υπηρεσιών, με δραματικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ενδεικτικό της επείγουσας κατάστασης που δημιουργείται είναι το γεγονός ότι Κοινωνικοί Λειτουργοί δομών που έχουν ως αρμοδιότητα ακόμα και την παροχή υπηρεσιών σε άτομα τρίτης ηλικίας (Προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι) ορίζονται παράλληλα ως υπεύθυνοι σε Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων των Δήμων τους για τη διενέργεια κοινωνικών ερευνών κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, την παρακολούθηση και υποστήριξη οικογενειών σε επείγουσες συνθήκες με σκοπό τη διασφάλιση της προστασίας των παιδιών από κακοποίηση – παραμέληση και τη διασφάλιση συνθηκών ομαλής ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης, αφ΄ ενός  χωρίς να αποτελεί αντικείμενο εργασίας τους, αφετέρου δε χωρίς να έχουν την απαιτούμενη εξειδίκευση ή διοικητική/υπηρεσιακή στήριξη.
 Την ίδια στιγμή που διαδίδονται αναφορές  για κακή δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των Κοινωνικών Λειτουργών των Δήμων, μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους με συνεχείς αναθέσεις διοικητικών και γραφειοκρατικών καθηκόντων έχουν εγκλωβίσει Κοινωνικούς Λειτουργούς (κοινωνικοί λειτουργοί που ευκαιριακά προσλαμβάνονται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων: Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικό Παντοπωλεία, Κοινωνικό Φαρμακεία κ.α.) μπροστά σε υπολογιστές για διεκπεραίωση αιτήσεων ηλεκτρονικά και συμπλήρωση πλατφορμών.
Αυτό που μας προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι παρότι η ανωτέρω περιγραφόμενη κατάσταση είναι γνωστή στους αρμοδίους,  δεν έχει υπάρξει η  βούληση έως τώρα από την πλευρά της οργανωμένης Πολιτείας να λάβει έστω και  ουδέτερα   οικονομικά μέτρα,  όπως τη θεσμική κατοχύρωση του επαγγελματικού απορρήτου και του ακαταδίωκτου για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς που συντάσσουν εκθέσεις κοινωνικής έρευνας στο πλαίσιο εισαγγελικών ερευνών, τα οποία θα διευκόλυναν το έργο τους.
 Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται  εύκολα κατανοητό ότι το ανάχωμα στην επιστημονική εργασία του κλάδου είναι όχι μόνο η υποστελέχωση αλλά και η υπονόμευση, εκ μέρους της ίδιας της Πολιτείας, του επιστημονικού έργου των Κοινωνικών Λειτουργών .
Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος με συνέπεια και υπευθυνότητα, τα τελευταία 20 χρόνια, θέτει συνεχώς τα αναφερόμενα ζητήματα στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και την τελευταία περίοδο έχει ενημερώσει σχετικά τόσο τον Υπουργό Εσωτερικών όσο και την αρμόδια Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας  [ΚΕΔΕ].
Όλοι τους αναγνώρισαν το πρόβλημα. Για τη λύση του όμως  παραπέμπουν ο ένας στον άλλο.
Ζητάμε από τα επίσημα όργανα της Πολιτείας να σταματήσουν τη ρητορική αντιμετώπιση στα θέματα κοινωνικής πολιτικής και φροντίδας και να προχωρήσουν άμεσα στην πρόσληψη 3800 Κοινωνικών λειτουργών στους δήμους της χώρας, ακολουθώντας την ίδια επείγουσα διαδικασία που ανακοινώθηκε για τη σύσταση 1264 θέσεων Δημοτικών Αστυνόμων. Ζητάμε τη μονιμοποίηση των Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται στα Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», στα Κέντρα Κοινότητας, στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, στα Κοινωνικά Φαρμακεία, στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και στις λοιπές κοινωνικές δομές των Δήμων.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.