Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί εργάζονται σε φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στελεχώνοντας το σύστημα κοινωνικής φροντίδας στο πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο Κοινωνικής Προστασίας και είναι εκείνοι οι επαγγελματίες που από το πρόγραμμα σπουδών τους έχουν λάβει την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, ώστε να σχεδιάζουν και να υλοποιούν προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, να διαχειρίζονται καταστάσεις κρίσης, να εντοπίζουν, να καταγράφουν και να αξιολογούν ατομικές και κοινωνικές ανάγκες με στόχο την προστασία ατόμων, οικογενειών και ομάδων. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί είναι εφοδιασμένοι με γνώσεις και εργαλεία τόσο ώστε να παρεμβαίνουν σε κρίσεις όσο και στο να συμβάλλουν στο σχεδιασμό πολιτικών αποφάσεων για το καλύτερο δυνατό αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο, ακολουθώντας τον επαγγελματικό κώδικα δεοντολογίας και τους νόμους της χώρας. Μετά την οικονομική κρίση που επί μια δεκαετία έπληξε την χώρα, την προσφυγική κρίση αλλά και τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας του πανδημικού φαινομένου αναδείχθηκε έντονα η ανάγκη στελέχωσης και ενίσχυσης όλων των δομών Κοινωνικής Φροντίδας με Κοινωνικούς Λειτουργούς για την πρόληψη, καταγραφή και αντιμετώπιση προβλημάτων και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη όχι μόνο ευπαθών ομάδων και ευάλωτων πληθυσμών, αλλά ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου.


Το Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθμό 50 του 1989 ορίζει τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Κοινωνικών Λειτουργών ως ακολούθως:


1. Οι πτυχιούχοι του τμήματος κοινωνικής εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπ/κών Ιδρυμάτων, Κοινωνικοί Λειτουργοί, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις – θεωρητικές και εφαρμοσμένες – ασχολούνται, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, σε όλους τους τομείς δραστηριότητας που αποβλέπουν στην πραγματοποίηση ενός ή και συνδυασμού από τους παρακάτω στόχους:

α) Πρόληψη και θεραπεία κοινωνικών προβλημάτων.

β) Βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής λειτουργικότητας, ατόμων και ομάδων με την πραγμάτωση θεσμικών αλλαγών μέσα στην κοινότητα. 


2. Οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης, ως στελέχη στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, με τα παρακάτω αντικείμενα:

α) Διενέργεια κοινωνικής μελέτης ή ψυχοκοινωνικής μελέτης όπου κρίνεται απαραίτητη, του περιστατικού, της ομάδας και της κοινότητας που χρειάζεται την παρέμβασή τους.

β) Διαμόρφωση διάγνωσης, αυτόνομα ή και σε συνεργασία με άλλους ειδικούς για τα προβλήματα που εντοπίστηκαν.

γ) Εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίου δράσης και ενεργειών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένης κατάστασης. 


3. Οι πτυχιούχοι του τμήματος ασκούν τις παρακάτω δραστηριότητες κατά τομέα απασχόλησης, ως εξής:

α) Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας: Προγράμματα παιδικής προστασίας, υπερηλίκων, αναπήρων και γενικά ατόμων και οικογενειών με κοινωνικές ανάγκες.

β) Τομέας Υγείας. Παροχή ειδικών κοινωνικών υπηρεσιών προς τον ασθενή και τους οικείους  του, σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αναρρωτήρια, Θεραπευτικούς ξενώνες, ιατροκοινωνικά κέντρα, μονάδες οικογενειακού προγραμματισμού κ.λπ.

γ) Τομέας Ψυχικής Υγείας: Παροχή υπηρεσιών διαγνωστικού συμβουλευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα σε άτομα, ομάδες και οικογένειες τα οποία θεραπεύονται σε κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Θεραπευτήρια Ψυχικών Παθήσεων, Συμβουλευτικούς Σταθμούς κ.λπ.

δ) Τομέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών ενημερωτικού, συμβουλευτικού και επιβοηθητικού χαρακτήρα σε ασφαλισμένα άτομα ή και στις οικογένειες τους, μέσα από τους αρμόδιους φορείς π.χ. Ι.Κ.Α., Ο.Γ.Α., κ.λπ.

ε) Τομέας επαγγελματικού προσανατολισμού εργασίας. Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στα πλαίσια των φορέων επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής εκπαίδευσης και απασχόλησης, όπως Κέντρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Σχολές Μαθητείας, Κέντρα Εργαζομένης Νεότητας, βιομηχανικές μονάδες, επιχειρήσεις κ.λπ.

στ) Τομέας εκπαίδευσης. Παροχή ειδικών κοινωνικών υπηρεσιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

ζ) Τομέας πρόληψης και καταστολής της ροπής προς παραβάσεις ανηλίκων και εγκληματικότητας. Παροχή ειδικών υπηρεσιών ενημερωτικού, συμβουλευτικού και επιβοηθητικού χαρακτήρα, μέσα από κρατικούς ή άλλους φορείς όπως Δικαστήρια Ανηλίκων, Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων, Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων, Ιδρύματα Αγωγής Ανηλίκων, Σωφρονιστικά  Καταστήματα, Φυλακές, Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, Εταιρεία Προστασίας Αποφυλακιζομένων, ιδρύματα και υπηρεσίες για άτομα με παρεκκλίνουσα  κοινωνική συμπεριφορά.

η) Τομέας Κοινωνικής Οργάνωσης και Ανάπτυξης. Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών με στόχο την υποβοήθηση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων σε όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Λαϊκής Επιμόρφωσης, Κέντρων Νεότητας, Πολιτιστικών Κέντρων κ.λπ.

θ) Τομέας Κοινωνικών Υπηρεσιών για τις ένοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. 


4. Οι πτυχιούχοι του τμήματος ασκούν κάθε άλλη δραστηριότητα σε επαγγελματικά αντικείμενα που δεν αναφέρονται παραπάνω και προκύπτουν από την εξέλιξη της επιστήμης, στην ειδικότητα της κοινωνικής εργασίας, και καλύπτουν όλο το φάσμα της Διοικητικής ιεραρχίας των Υπηρεσιών που υπηρετούν. 


5. Οι πτυχιούχοι του αναφερόμενου τμήματος, απασχολούνται, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατάρτισης σε Θέματα κοινωνικής εργασίας, σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης μπορούν να απασχοληθούν με την έρευνα θεμάτων της ειδικότητάς τους. 


6. Οι πτυχιούχοι του τμήματος ασκούν το επάγγελμα στα πλαίσια των αναφερομένων επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, που χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 


 


Η κοινωνική εργασία αποτελεί ένα ακαδημαϊκό κλάδο και ένα εφαρμοσμένο επάγγελμα όπου ασχολείται με την κάλυψη των βασικών αναγκών ατόμων, οικογενειών, ομάδων, κοινοτήτων και της κοινωνίας στο σύνολό της για την ενίσχυση της ατομικής και συλλογικής τους ευημερίας. Η επιστήμη της κοινωνικής εργασίας βασίζεται σε τομείς, όπως η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, η υγεία, οι πολιτικές επιστήμες, η κοινοτική ανάπτυξη, το δίκαιο και τα οικονομικά και εμπλέκεται με συστήματα και πολιτικές ώστε να πραγματοποιήσει αξιολογήσεις, να αναπτύξει παρεμβάσεις και να ενισχύσει την κοινωνική λειτουργικότητα. 

Η πρακτική της κοινωνικής εργασίας συχνά χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Το μίκρο-επίπεδο περιλαμβάνει την εργασία με άτομα και οικογένειες, όπως η παροχή ατομικής συμβουλευτικής/θεραπείας, η παροχή βοήθειας σε μια οικογένεια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες, κ.ά.. Το μέσο-επίπεδο περιλαμβάνει εργασία με ομάδες και κοινότητες, όπως η διεξαγωγή ομαδικής θεραπείας, η παροχή υπηρεσιών για κοινοτικούς φορείς, κ.ά. Το μάκρο-επίπεδο περιλαμβάνει την προώθηση της αλλαγής σε μεγαλύτερη κλίμακα μέσω της υπεράσπισης, της συνηγορίας, της διεκδίκησης αλλαγών στην κοινωνική πολιτική, της ανάπτυξης έρευνας, της μη κερδοσκοπικής και της δημόσιας διοίκησης ή της συνεργασίας με κρατικούς φορείς.

Ο ακόλουθος ορισμός εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών IFSW (International Federation of Social Workers) και τη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Σχολών Κοινωνικής Εργασίας IASSW (International Association of Schools of Social Work) τον Ιούλιο του 2014 για το επάγγελμα του/της κοινωνικού/ής λειτουργού:

«Η Κοινωνική Εργασία είναι εφαρμοσμένο επάγγελμα αλλά και ακαδημαϊκό πεδίο που προωθεί την κοινωνική αλλαγή και ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την ενδυνάμωση και απελευθέρωση των ανθρώπων. Οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συλλογικής ευθύνης και του σεβασμού της διαφορετικότητας είναι κεντρικές στην κοινωνική εργασία, η οποία θεμελιώνεται από τις θεωρίες της κοινωνικής εργασίας, των κοινωνικών επιστημών, των ανθρωπιστικών επιστημών και τη γηγενή γνώση και συνδέει ανθρώπους και δομές για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής αλλά και να ενισχύσει την ευημερία τους. Ο παραπάνω ορισμός μπορεί να διευρυνθεί σε εθνικό ή/και σε περιφερειακό επίπεδο».


Με σκοπό την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των μελών του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος στη δράση του δημιουργούνται Περιφερειακά Τμήματα, σε ολόκληρη την επικράτεια με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Τα Περιφερειακά Συμβούλια, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του Περιφερειακού Τμήματος, είναι είτε 5μελές είτε 7μελές και εκλέγονται από τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη με τριετή θητεία.

Κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο: (α) Διοικεί το Περιφερειακό Τμήμα, β) Εκτελεί τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Περιφερειακού Τμήματος, γ) Ενημερώνει για τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΚΛΕ, δ) Καταρτίζει τον προϋπολογισμό - απολογισμό και το ετήσιο Σχέδιο Δράσης του Περιφερειακού Τμήματος.


Μετά τις εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου και στις 2 Μαρτίου 2022, συγκροτήθηκαν τα πρώτα Περιφερειακά Συμβούλια του ΣΚΛΕ ως ακολούθως: 

 

Π.Τ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Πρόεδρος: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΓΙΑΛΑΜΑ

Αντιπρόεδρος: ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΒΟΥΚΗΣ

Γενική Γραμματέας: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΑΚΡΙΔΟΥ

Αν/τής Γραμματέας: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

Ταμίας: ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΜΠΟΥΤΖΙΑΣ

Μέλος: ΞΑΝΘΗ ΚΕΣΚΙΝΗ

Μέλος: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΝΕΑΝΙΔΟΥ 


Π.Τ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Πρόεδρος: ΑΜΑΛΙΑ ΓΚΩΡΟΥ

Αντιπρόεδρος: ΕΥΘΥΜΙΑ ΘΑΝΟΥ

Γενική Γραμματέας: ΣΤΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΒΟΥΛΑΡΕΑ

Αν/τής Γραμματέας: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

Ταμίας: ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Μέλος: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΤΖΙΑΡΑΣ

Μέλος: ΘΩΜΑΣ ΖΑΚΑΛΚΑΣ 


Π.Τ. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πρόεδρος: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Γενικός Γραμματέας: ΡΑΦΑΗΛ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Ταμίας: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΗΝΙΑΚΟΥ

Μέλος: ΕΛΕΝΗ ΤΣΕΚΟΥΡΑ

Μέλος: ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΙΑΒΗ 


Π.Τ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πρόεδρος: ΖΩΙΤΣΑ ΣΑΚΚΟΥΛΗ

Αντιπρόεδρος: ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΖΑΓΚΛΑ

Γενική Γραμματέας: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΝΗ

Αν/τής Γραμματέας: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΜΠΟΥΡΗΣ

Ταμίας: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΥΣΣΑΡΗ

Μέλος: ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Μέλος: ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ 


Π.Τ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Πρόεδρος: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΒΛΙΑΡΑ 

Γενική Γραμματέας: ΑΝΤΩΝΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ταμίας: ΕΛΕΝΑ ΚΑΛΛΙΑΝΙΔΟΥ 

Μέλος: ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

Μέλος: ΣΟΦΙΑ ΤΣΕΓΓΕΝΕ


Π.Τ. ΗΠΕΙΡΟΥ

Πρόεδρος: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ

Αντιπρόεδρος: ΒΑΝΕΣΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Γενικός Γραμματέας: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΣΚΗΣ

Αν/τρια Γραμματέας: ΣΟΝΙΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ταμίας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΑΛΑΦΑ

Μέλος: ΔΗΜΗΤΡΑ ΨΑΡΟΒΑΣΙΛΗ

Μέλος: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΕΖΑ


Π.Τ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Πρόεδρος: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΑΠΕΡΔΑΣ

Αντιπρόεδρος: ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑ

Γενική Γραμματέας: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΑΝΤΑΣΗ

Αν/τής Γραμματέας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΖΙΟΣ

Ταμίας: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μέλος: ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΑΛΚΟΥΤΗ

Μέλος: ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΒΑΛΣΑΜΗ 


Π.Τ. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Πρόεδρος: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΩΜΑΙΟΥ

Γενική Γραμματέας: ΣΟΦΙΑ ΧΟΡΤΗ

Ταμίας: ΣΟΦΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑ

Μέλος: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΗ

Μέλος: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ 


Π.Τ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Πρόεδρος: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΦΟΥΛΙΔΗΣ

Αντιπρόεδρος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΖΙΡΓΙΑΝΝΗΣ

Γενική Γραμματέας: ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ

Αν/τής Γραμματέας: ΣΕΒΑΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

Ταμίας: ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΤΑΝΑΜΠΑΣΗ

Μέλος: ΒΑΡΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Μέλος: ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΓΡΗ


Π.Τ. ΚΡΗΤΗΣ

Πρόεδρος: ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΧΕΡΙΔΗ

Αντιπρόεδρος: ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΑΓΟΡΑΚΗ

Γενικός Γραμματέας: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΜΠΡΟΒΑΛΑΚΗΣ

Αν/τής Γραμματέας: ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗΣ

Ταμίας: ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΤΣΑΡΗ

Μέλος: ΔΟΜΙΝΙΚΗ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ

Μέλος: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗΣ


Π.Τ. ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πρόεδρος: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗΣ

Γενικός Γραμματέας: ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥΣΗΣ

Ταμίας: ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Μέλος: ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΚΗ

Μέλος: ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΔΡΙΩΤΗ 


Π.Τ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Πρόεδρος: ΠΕΤΡΟΣ ΠΛΕΜΜΕΝΟΣ

Αντιπρόεδρος: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΦΛΕΒΑΡΑΚΗ

Γενική Γραμματέας: ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΜΠΑΛΗ

Αν/τρια Γραμματέας: ΜΑΡΙΑ ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΑΚΟΥ

Ταμίας: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑ

Μέλος: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΙΑΚΟΥ

Μέλος: ΑΘΗΝΑ ΜΑΓΚΟΥΡΙΛΟΥ 


Π.Τ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πρόεδρος: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΝΤΣΗΣ

Αντιπρόεδρος: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΝΗ

Γενική Γραμματέας: ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΡΟΜΠΙΛΗ

Αν/τρια Γραμματέας: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΑΚΙΤΣΑ

Ταμίας: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΛΥΚΟΣ

Μέλος: ΜΑΡΙΑ ΚΡΟΚΟΥ

Μέλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ


Στοιχεία επικοινωνίας καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις των Περιφερειακών Τμημάτων θα βρείτε στη σχετική ενότητα της ιστοσελίδας. 


ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ: Νέα εποχή, νέες προκλήσεις.

Στα πλαίσια των δράσεων για τον μήνα Μάρτιο, που είναι αφιερωμένος σε παγκόσμιο επίπεδο στην Κοινωνική Εργασία και με αφορμή τη θεσμική εξέλιξη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, σας καλούμε να συμμετάσχετε στην παρακάτω σύντομη διαδικτυακή έρευνα.
Σκοπός της έρευνας είναι να καταγράψουμε σκέψεις, αντιλήψεις, απόψεις και προτάσεις των επαγγελματιών Κοινωνικών Λειτουργών για το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και πώς αυτό θα εναρμονιστεί με τις δράσεις και τον ρόλο του ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ μέσα από τη νέα του νομική μορφή. Μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε κενά και προκλήσεις για το σχεδιασμό παρεμβάσεων εκ μέρους του ΣΚΛΕ. Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες του ΣΚΛΕ.
 

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος αποχωρίζεται τη Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 15:30, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Σχιστού (Λεωφόρος Σχιστού 102-104, Κερατσίνι) τον Τζανέτο Αντύπα, Αντιπρόεδρό του από το 2012, πρωτοπόρο, εμπνευσμένο και δημιουργικό συνάδελφο, ο οποίος υπηρέτησε με αφοσίωση, αξιοπιστία και όραμα τις αρχές και τις αξίες της Κοινωνικής Εργασίας.

Η απώλειά του μας συγκλονίζει και μας αφήνει δέσμιους στα όνειρά του να τα ταξιδέψουμε, οπλίζοντας μας όμως με πείσμα να πραγματώσουμε το motto του, «δεν κάνουμε πίσω ούτε για να πάρουμε φόρα».

Ο Τζανέτος Αντύπας, άφησε το αποτύπωμά του στο χώρο της υγείας, της πρόνοιας και των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας ευάλωτων ομάδων ενώ αποτέλεσε κινητήριο δύναμη και φορέα αλλαγής σε κάθε μικρό ή μεγάλο έργο που ανέλαβε. Πέρα από τον ηγετικό του ρόλο σε κοινωνικές δράσεις, η παρουσία του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, μας έδωσε το έναυσμα να τολμήσουμε να σκεφτούμε την αλλαγή που μπορούμε να φέρουμε στους στόχους και στους σκοπούς της επαγγελματικής μας πανελλήνιας εκπροσώπησης. Τον ευγνωμονούμε για την εξωστρέφεια που μας προσέφερε άδολα και απλόχερα και του υποσχόμεθα ότι θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο του.

Ο Τζανέτος Αντύπας, με βασικές σπουδές στην κοινωνική εργασία, στην οικονομία και Διοίκηση, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση της Υγείας (MSc Health Management), Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ξεκίνησε την ανθρωπιστική του δράση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) Ελλάδας το 1996, όπου συνέβαλε στην ανάπτυξη της κοινωνικής και ιατρικής παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα στην Ελλάδα.

Διετέλεσε Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο PRAKSIS το οποίο συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2004 και αποτελεί την συνέχεια των ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας ενώ παράλληλα ήταν Αντιπρόεδρος στο Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, Αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Μέλος της Επιτροπής του Κοινωνικού Διαλόγου για το AIDS και Αντιπρόεδρος στην Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη.


Συνάδελφοι,

Η δημιουργία  ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ  αποτελούσε για δεκαετίες πάγιο αίτημα του κλάδου. Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί σε όλες τις κυβερνήσεις από τη δεκαετία του 1990 και την ίδια στιγμή που η Πολιτεία  θεσμοθετούσε για τα υπόλοιπα επαγγέλματα Υγείας  και Πρόνοιας  τη λειτουργία των επιστημονικών και επαγγελματικών τους οργάνων ως ΝΠΔΔ (Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Ν.3599/2007, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας Ν.4058/2012 και η Ένωση Νοσηλευτών – Νοσηλευτριών Ν.3252/2004 ) η διεκδίκηση των Κοινωνικών Λειτουργών  παρέμενε σε εκκρεμότητα.

Σήμερα με τον Νόμο 4387 (ΦΕΚ 85/Α/12-5-2016) σύσταση του ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ είναι πλέον πραγματικότητα και αποτελεί τη θεσμική ολοκλήρωση του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος  ως το επίσημο επιστημονικό και επαγγελματικό όργανο των Κοινωνικών Λειτουργών σύμφωνα με το πρότυπο του Δικηγορικού & Ιατρικού Συλλόγου.


Ο ΣΚΛΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

της 4ης Φεβρουαρίου 2016

Προσυνάντηση στην Πλατεία Κοραή, έξοδος Μετρό  στις 10:30 πμ

 

Ο ΣΚΛΕ καλεί τους Κοινωνικούς Λειτουργούς όλης της χώρας να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη Γενική Απεργία την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και στα συλλαλητήρια των συνδικάτων στην Αθήνα στις 11.00π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων, με ξεχωριστό μπλοκ Κοινωνικών Λειτουργών και πανό (για την Αθήνα προσυνάντηση στην Πλατεία Κοραή, έξοδος Μετρό  στις 10:30 πμ)


21- 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Στις 21 & 22 Ιανουαρίου ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) φιλοξένησε διήμερη συνάντηση εργασίας που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW) με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών για προγράμματα κοινωνικής εργασίας σε χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων δράσης των Κοινωνικών Λειτουργών στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε λόγω της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας. Στη συνάντηση συμμετείχαν Κοινωνικοί Λειτουργία από έξι χώρες μέλη του IFSW: Ισλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα. Ο IFSW εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρό του Ruth Stark και τον Γενικό Γραμματέα του Rory Truell.


Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος επιμένει με αφορμή την "ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 5/2015 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 19.105 ΑΝΕΡΓΩΝ" να διαμαρτύρεται για τον επιμερισμό των θέσεων των Κοινωνικών Λειτουργών σε ΤΕ και ΠΕ με παρέμβασή του και απαιτεί την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα - δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για την κάλυψη όλων των θέσεων Κοινωνικών Λειτουργών από αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς.


Οργάνωση και τρόπος λειτουργίας και στελέχωσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ

 

Σελίδα 1 από 7

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.