Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 104 32 Αθήνα, 5ος Όροφος.
Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
Είσοδος στο μητρώο μελών : https://mitroo.skle.gr/

Κοινωνικό κραχ: Το κράτος πρόνοιας καταρρέει και Κοινωνικοί Λειτουργοί σε διαθεσιμότητα

Ανακοινώσεις Συλλόγου Γράφτηκε από  Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 00:20 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) με αφορμή το πρόσφατο κακούργημα στην Πάτρα προέβη στην έκδοση διακήρυξης – τοποθέτησης με την οποία καταδεικνύει ως σημαντικό παράγοντα στην εμφάνιση τέτοιων φαινομένων εγκληματικών δράσεων, την κατάρρευση του Κράτους Πρόνοιας στην Ελλάδα. Ο ΣΚΛΕ προειδοποιεί για την έκρηξη εγκληματικών δράσεων, την αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων και την απειλή στην κοινωνική συνοχή από την περεταίρω συρρίκνωση των παρεχομένων προς τους πολίτες υπηρεσιών με τα εφαρμοζόμενα προγράμματα «κινητικότητας» και «διαθεσιμότητας».Για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής μέσα στην Κρίση, πρέπει να ενισχυθούν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, με τον ίδιο τρόπο που ενισχυθήκαν οι Τράπεζες για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το πρόσφατο περιστατικό της δολοφονίας του βρέφους στην Πάτρα από την μητέρα του, ήρθε για να επιβεβαιώσει με το πιο επώδυνο τρόπο την πλήρη κατάρρευση του Κράτους – Πρόνοιας στην Ελλάδα. Ο Δήμος στον οποίο συνέβη το τραγικό περιστατικό είναι ένας από τους Δήμους της Χώρας που δεν διαθέτει οργανωμένη Κοινωνική Υπηρεσία. Η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε προληπτική παρέμβαση από επαρκείς κοινωνικές υπηρεσίες ή εναλλακτικά έστω και την τελευταία στιγμή, από επαρκείς εξειδικευμένες Κοινωνικές Υπηρεσίες στις οποίες θα μπορούσε να απευθυνθεί ο Εισαγγελέας.

Τα στοιχεία από Κοινωνικές Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν τη επώδυνη αύξηση του αριθμού ατόμων και οικογενειών που πλήττονται από ακραία φτώχεια, ζουν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και στερούνται ακόμα και θεμελιωδών αγαθών με αποτέλεσμα η ζωή και η υγεία τους να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.

Ο υποσιτισμός, οι κακές συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, η κατάθλιψη, οι απόπειρες αυτοκτονίας, τα προβλήματα υγείας στα παιδιά και τους εφήβους, η βία, η παραβατικότητα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, οι κοινωνικές ανισότητες, οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οικονομική μετανάστευση, η αδυναμία ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, η αστεγία, είναι μερικοί από τους κοινωνικούς δείκτες που παρουσιάζουν άνοδο και διαρκή επιδείνωση.

Την ίδια στιγμή οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας καταρρέουν και συρρικνώνονται επώδυνα από τις διαρκείς μειώσεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες κοινωνικού κράχ που ζούμε. Όχι μόνο πρόληψη δεν μπορούν να κάνουν αλλά ούτε καν να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις.

Η προστασία της οικογένειας και του παιδιού, η γιατριά των εξαρτημένων, η κοινωνική φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμεΑ, η υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων δεν επαρκούν ούτε για τη στοιχειώδη κάλυψη των πιο θεμελιωδών αναγκών.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης, όσο και αν προσπαθούμε ΔΕΝ ΦΘΑΝΟΥΜΕ.


Στην Περιφέρεια της χώρας υπάρχουν περιπτώσεις Δήμων, ακόμα και σε νησιωτικές περιοχές, χωρίς ούτε καν μία Κοινωνική Υπηρεσία ή Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας και χωρίς ούτε καν ένα Κοινωνικό Λειτουργό, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα ένας ή δύο Κοινωνικοί Λειτουργοί αντιστοιχούν σε πληθυσμό 60.000 ή και μεγαλύτερο.

Την ίδια στιγμή η Πολιτεία προχωράει κατάργηση του Τομέα – Υγείας Πρόνοιας στην Τεχνική Εκπαίδευση και την ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας των 39 Κοινωνικών Λειτουργών που υπηρετούν εκεί ως εκπαιδευτικοί.

Αληθινά διερωτώμαστε, όμως, τι είδους μεταρρύθμιση είναι, αν στη χώρα που το 30% του πληθυσμού της ζεί κάτω από τα όρια της φτώχειας ή πλήττεται από την ανεργία, με ένα διαρκώς συρρικνούμενο Κράτος - Πρόνοιας, με πόλεις και νησιά χωρίς καν έναν Κοινωνικό Λειτουργό, η Πολιτεία χρειαστεί 8 μήνες για να ανακαλύψει ότι 39 Κοινωνικοί Λειτουργοί είναι αναγκαίοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες Πρόνοιας της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Άμεση πρόσληψη Κοινωνικών Λειτουργών για τη δημιουργία και την επαρκή στελέχωση Κοινωνικών Υπηρεσιών σε όλους τους Δήμους της χώρας, κατά παρέκκλιση όλων των ισχυόντων περιορισμών όπως έγινε με την πρόσληψη Εφοριακών

• Ενίσχυση των δομών παροχής κοινωνικής φροντίδας με προσωπικό και πόρους για να ανταπεξέλθουν στις σημερινές πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και στον αυξημένο σημερινό τους ρόλο. Όπως ενισχυθήκαν οι Τράπεζες με σκοπό τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τώρα πρέπει να ενισχυθούν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες με σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Το κακούργημα στην Πάτρα είναι η πιο ακραία επίπτωση της ανεπάρκειας του Κράτους Πρόνοιας. Καλούμε τους Πολίτες και τη Κυβέρνηση να αναρωτηθούν πόσων συμπολιτών μας οι ζωές θα είχαν προστατευθεί, εάν λειτουργούσε ένα ισχυρό σύστημα υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας


Διαβάστηκε 9510 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 18:20

Εκλογές ΣΚΛΕ 2022

 

Το επιστημονικό περιοδικό του ΣΚΛΕ ψηφιακά

socwork.gr
Δωρεάν τα τεύχη 111 και 112 

Γίνετε μέλος του ΣΚΛΕ

Νέο!
Εγγραφείτε ηλεκτρονικά στο ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ

 

Επιτροπές

Facebook

Επικοινωνία


Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
κινητό: 6972607021

email:

Шаблоны Joomla 2015