Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος απέστειλε παρατηρήσεις επί του προς διαβούλευση Σχέδιο Νόμου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» τονίζοντας το πάγιο αίτημα του ΣΚΛΕ για την αναγκαιότητα θεσμικής σύστασης και διεπιστημονικής στελέχωσης Κοινωνικών Υπηρεσιών στα Σχολεία της χώρας.

Ο ΣΚΛΕ ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να τερματίσει τον  αδόκιμο διαχωρισμό ΠΕ/ΤΕ που ισχύει στο δημόσιο τομέα και να πάρει την πρωτοβουλία να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο ρύθμιση για σύσταση ενιαίου κλάδου/κατηγορίας  Κοινωνικών Λειτουργών που θα ισχύσει για όλο το Δημόσιο κατά τα πρότυπα του Υπουργείου Παιδείας.

Εκτός της επιστολής του ΣΚΛΕ, οι θέσεις του και οι παρατηρήσεις επί κάθε άρθρου χωριστά καταχωρήθηκαν στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου  "Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις"

 

Συνημμένα η σχετική επιστολή του ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την υπό έκδοση προκήρυξη του «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και του Υπουργείου Εργασίας για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, παρακαλούμε όσοι δεν το έχετε ήδη πραγματοποιήσει, να προχωρήσετε στην ανανέωση συνδρομής μέλους για το 2020 καθώς και στην διαδικασία εγγραφής (για όσους δεν έχουν πραγματοποιήσει εγγραφή) στο ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ .

Υπενθυμίζουμε ότι η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ - ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ (Άρθρο 78 & 110 του Ν. 4488/2017) του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας είναι πλέον μεταξύ των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε κάθε προκήρυξη που αφορά Κοινωνικούς Λειτουργούς  

Αναλυτικές οδηγίες σχετικά με νέες εγγραφές μελών και ανανεώσεις συνδρομών στο σύνδεσμο  www.mitroo.skle.gr


Παρεμβάσεις του ν.π.δ.δ ΣΚΛΕ στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού – COVID 19 και της λειτουργίας των υπηρεσιών.

 Αγαπητοί/ές συνάδελφοι, 

σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης (https://www.skle.gr/index.php/.....enimerosi-melon-skle) του ΣΚΛΕ, παραθέτουμε ενδεικτικά παρεμβάσεις στις οποίες προέβη ο ΣΚΛΕ είτε απευθείας είτε μετά από αιτήματα μελών.

Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να αποστείλετε αιτήματα, θέματα για διερεύνηση, πληροφορίες στο info@skle.gr ή/και να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 2108834818, 2108827071 καθημερινά από τις 10:00 έως τις 14:00.

Παρακάτω ακολουθεί λίστα με παρεμβάσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες έτσι ώστε να είναι σε γνώση και χρήση των μελών του ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ.

Ο ιστότοπος (site) του ΣΚΛΕ δεν δέχεται ελληνικούς χαρακτήρες στο όνομα αρχείου, οπότε τα ονόματα των αρχείων εμφανίζονται με λατινικούς χαρακτήρες και για να διευκολυνθεί η κατανόηση του περιεχομένου 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ - ΕΓΓΡΑΦΩΝ (Δείτε link στο τέλος της σελίδας)

  1. Πρόταση για παράταση επιδομάτων και πιστοποιητικών ΚΕΠΑ
  2. Αίτημα για συμπερίληψη της ειδικότητας του ΚΛ στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στους φορείς κοινωνικής πρόνοιας – προστασίας
  3. Ενίσχυση δημοτικών δομών κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/ Πολιτική Προστασία)
  4.  Ένταξη του ΚΑΔ Υπηρεσίες Κοινωνικού Λειτουργού στα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων
  5.  Παρεμβάσεις σε νοσοκομεία κατά του ορισμού ΚΛ στο χώρο διαλογής περιστατικών
  6. Παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας κατά του ορισμού ΚΛ σε χώρο διαλογής περιστατικών (triage)
  7. Μέτρα κοινωνικοοικονομικής στήριξης (Κυβέρνηση, Ελληνικά Κοινοβουλευτικά κόμματα)
  8. Ανάδειξη της εργασίας των ΚΛ των ΟΤΑ στην πρώτη γραμμή, μέσα προστασίας, ενίσχυση με προσωπικό, καταβολή έκτακτου δώρου Πάσχα (Κυβέρνηση, Κοινοβουλευτικά κόμματα, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ ΟΤΑ)

1.  


 

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΛΕ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Αγαπητοί /ές συνάδελφοι,

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και τα μέλη του ανακοινώνει ότι:

τα γραφεία του ΣΚΛΕ θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό από Δευτέρα 16-03-2020 έως και για δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού (Covid-19). Σας ενημερώνουμε ότι η εξυπηρέτηση της διαδικασίας εγγραφής και ανανέωσης συνδρομής θα πραγματοποιείται ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ.

Ο ΣΚΛΕ έχει αναπτύξει την εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου, στην οποία έχετε πρόσβαση από το www.mitroo.skle.gr, όπου παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τη διαδικασία. Ωστόσο, σε περίπτωση ανάγκης θα μπορείτε να τηλεφωνείτε στα: 2108834818 & 2108827071 και ώρες επικοινωνίας 10:00 πμ έως 14:00 μμ από Δευτέρα έως και Παρασκευή, και μέσω email στο info@skle.gr

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί καθοδηγούνται πάντα από τις αρχές και αξίες της υποστήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας με υπέρτερο όλων την αξία της ανθρώπινης ζωής. Συμμετέχουν ενεργά στην ενημέρωση της Κοινότητας για την προστασία των πολιτών σύμφωνα με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που προκύπτουν από το ρόλο που επιτελούν στους φορείς που εργάζονται.

Καλούμε τους κοινωνικούς λειτουργούς να ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/) και όλα τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για την προστασία τόσο των ίδιων όσο και των συνανθρώπων μας που καλούμαστε να υποστηρίξουμε. Παράλληλα όπου χρειάζεται να διεκδικούν μέσα και μέτρα ατομικής προστασίας για την προφύλαξή τους και να ενημερώνουν τον ΣΚΛΕ στο info@skle.gr αναφέροντας τυχόν παραλείψεις, ώστε άμεσα να γίνονται ,όπου απαιτείται ,οι σχετικές παρεμβάσεις.

Ο ΣΚΛΕ, μέσω του θεσμικού του ρόλου δηλώνει την ενεργό στήριξη του στο επιχειρησιακό σχέδιο της πολιτείας για την προάσπιση του αγαθού της δημόσιας υγειας.

Για οποιαδήποτε αλλαγή στα παραπάνω θα ενημερώνεστε με νέα ανακοίνωση ή μήνυμα.

Συνάδελφοι προστατεύουμε τον εαυτό μας κάνοντας τις αναγκαίες τροποποιήσεις στην καθημερινή μας επικοινωνία και εργασία προκειμένου να παρέχουμε αποτελεσματικά τις υπηρεσίες μας!

Αθήνα 13/3/2020

 


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα άρθρα 78 & 110 του Ν. 4488/2017 έως το τέλος Φεβρουαρίου 2020 είναι υποχρεωτική η ανανέωση συνδρομής έτους 2020 (25€).

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί με προηγούμενη ανακοίνωση, οι συνδρομές καταβάλλονται πλέον και με ηλεκτρονικό κωδικό πληρωμής, που υπάρχει διαθέσιμος στην ηλεκτρονική διεύθυνση mitroo.skle.gr αφού ακολουθήσετε τα βήματα: Είσοδος μελών, πεδίο Συνδρομές - οφειλές , αρχείο pdf (ηλεκτρονικός κωδικός πληρωμής).

Για να αποκτήσετε Βεβαίωση μέλους, εκτός της καταβολής της συνδρομής οφείλετε να υποβάλετε την Δήλωση στοιχείων Μέλους 2020 (πεδίο Βεβαίωση – Δήλωση Στοιχείων έτους). Η βεβαίωση είναι πλέον απαραίτητη σε όλες τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, αλλά και στις προκηρύξεις των ιδιωτικών φορέων, ΜΚΟ, κλπ.

Οι άνεργοι, οι οποίοι απαλλάσσονται της ετήσιας συνδρομής, προκειμένου να ανανεώσουν την συνδρομή τους για το 2020, οφείλουν να ανεβάσουν πρόσφατη Βεβαίωση ανεργίας έως 29/2/2020, μπαίνοντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση mitroo.skle.gr, Είσοδος Μελών επισυνάπτουν στο πεδίο Αρχεία Μέλους ως αποδεικτικό συνδρομής έτους, την Βεβαίωση Ανεργίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι Βεβαιώσεις ανεργίας θα γίνονται δεκτές όταν υποβληθούν εμπρόθεσμα, έως 29/2/2020.

Καλούμε επίσης τους Κοινωνικούς Λειτουργούς που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει εγγραφή να προχωρήσουν άμεσα στην διαδικασία εγγραφής τους σύμφωνα με τα άρθρα 78 & 110 του Ν. 4488/2017 και το υπ αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/265/39238 (ΑΔΑ: 6ΕΒΣ465ΧΘΨ-658) έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η εγγραφή στο ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ είναι υποχρεωτική τόσο στο δημόσιο όσο και στους ιδιωτικούς φορείς για όλους τους Κοινωνικούς Λειτουργούς που ασκούν το επάγγελμα.

Στην σελίδα mitroo.skle.gr υπάρχουν αναλυτικά οι οδηγίες για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σχετικά με την εγγραφή καθώς και για την ανανέωση συνδρομής έτους.

Τέλος για τους συναδέλφους που δεν έχουν δυνατότητα ή πρόσβαση σε Η/Υ τα γραφεία του ΣΚΛΕ δέχονται κοινό κάθε Τρίτη και Τετάρτη 10:00 – 14:00 και κάθε Τρίτη και 17:00 -20:00 το απόγευμα.

Συνάδελφοι φροντίστε άμεσα για τα ανωτέρω ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα και καθυστερήσεις όταν θα χρειάζεστε την Βεβαίωση Μέλους ΝΠΔΔ - ΣΚΛΕ.

Αναλυτικές πληροφορίες για την καταβολή της συνδρομής με κωδικό πληρωμής μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ: https://mitroo.skle.gr/skle-news-5269.htm


 

Σε συνέχεια του από 27/01/2020 Δελτίο Τύπου του ΣΚΛΕ σχετικά με τον Τηλεμαραθώνιο της ΕΡΤ που γίνεται σήμερα Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, λάβαμε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» την συνημμένη ενημερωτική επιστολή και την οποία στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και της πίστης στην δυνατότητα να ακούγονται και να καταγράφονται όλες οι απόψεις, την δημοσιεύουμε.

Με τον τρόπο αυτό οι αναγνώστες του Δελτίου Τύπου μπορούν να ενημερωθούν από το ΔΣ του φορέα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τη στόχευση της συγκεκριμένης δράσης.

Ο ΣΚΛΕ θεσμικά υπερασπίζεται την απο- ιδρυματοποίηση, τις εναλλακτικές μορφές παιδικής προστασίας (Αναδοχή /Υιοθεσία) καθώς και την άμεση ενεργοποίηση εκ μέρους της Πολιτείας του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής.

 
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του φορέα «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο και μπορείτε να βρείτε επισυναπτόμενο στο τέλος της σελίδας σε μορφή pdf αρχείου:

 ΘΕΜΑ : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΛΕΛΕΙΜΕΝΑ ΜΩΡΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤA ΥΓΕΙΑΣ

 Αξιότιμη κυρία Αθανασίου ,

 Σε συνέχεια του από 27/1/2020 Δελτίου Τύπου του ΣΚΛΕ, αλλά και την σημερινή τηλεφωνική μας επικοινωνία με αφορμή τον Τηλεμαραθώνιο που πρόκειται να διοργανώσει η ΕΡΤ για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο την λειτουργία ενός μεταβατικού  σπιτιού για εγκαταλελειμμένα μωρά με σοβαρά προβλήματα υγείας θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε καταρχήν,  ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνάσσεται απόλυτα  και στηρίζει τις ενέργειες της πολιτείας αναφορικά με την εξιδρωματική φροντίδα των παιδιών και εν συνεχεία να σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα ως προς το σκεπτικό λειτουργιάς  του   εν λόγω Σπιτιού,  που στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην αποκατάσταση των βρεφών  με σοβαρά προβλήματα υγείας , μέσω του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας  .

 Αναλυτικότερα λοιπόν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε ιδιόκτητο οίκημα, αποτέλεσμα δωρεάς που δέχτηκε στην περιοχή του Ζωγράφου πρόκειται να λειτουργήσει ένα μεταβατικό σπίτι για εγκαταλελειμμένα μωρά με σοβαρά προβλήματα υγείας από όλη την Ελλάδα.

 Στο εν λόγω σπίτι , δυναμικότητας 10 θέσεων, θα μπορούν να φιλοξενηθούν  και να λάβουν φροντίδα υγείας & βρεφική φροντίδα εγκαταλελειμμένα μωρά, ηλικίας 0-2 ετών, με προβλήματα υγείας, κατόπιν έγκρισης και των θεραπόντων ιατρών για το χρονικό διάστημα που απαιτείται , έως ότου τα μωρά μεταβούν σε εναλλακτική μορφή φροντίδας (αναδοχή ή υιοθεσία),  βάσει των όσων προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, αποφεύγοντας έτσι την παρατεταμένη διαμονή στο Νοσοκομείο που κατά περίπτωση μπορεί να ελλοχεύει αύξηση του κινδύνου για περαιτέρω κλονισμό της υγείας τους και  καθυστέρηση της ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξης, ενώ θα δίνει την δυνατότητα στα βρέφη,  για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να απολαμβάνουν , όχι μόνο το άγγιγμα της ιατρικής πράξης αλλά και την φροντίδα και αποκλειστικότητα που απαιτεί η βρεφική ηλικία .

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαθέτει την εμπειρία, την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό, τις υλικοτεχνικές υποδομές,  ώστε να θέσει σε λειτουργία το συγκεκριμένο σπίτι, μιας και επανειλημμένα, στα 24 χρόνια δράσης του, έχει μεγαλώσει και μεγαλώνει μωρά, παιδιά και εφήβους στα Σπίτια του και έχει αναλάβει την επιμέλεια και τη φροντίδα τους, και έχει συμβάλει και την αποκατάσταση παιδιών μέσω της αναδοχής και υιοθεσίας. 

Το οίκημα καθώς και ο προαύλιος χώρος θα πρέπει να ανακατασκευαστούν ώστε να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη φιλοξενία μωρών.

Η γεωγραφική θέση του σπιτιού είναι προνομιακή, μιας και βρίσκεται δίπλα στα Νοσοκομεία Παίδων. Το σπίτι θα στελεχώνεται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, παιδίατρο, κοινωνικό λειτουργό και βρεφονηπιοκόμους. Το προσωπικό του Οργανισμού θα είναι σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς των παιδιών παρέχοντας ολιστική υποστήριξη. Για την ομαλή λειτουργία του σπιτιού απαιτείται μια ομάδα τουλάχιστον 10 εξειδικευμένων επαγγελματιών.

 Στη διάθεση του σπιτιού όλο το 24ωρο είναι οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά του Οργανισμού, που είναι ενταγμένες στο στόλο του ΕΚΑΒ και στελεχωμένες με εξειδικευμένους διασώστες πιστοποιημένους από το ΙΕΚ ΕΚΑΒ.

 Πρωταρχικός και τελικός στόχος για κάθε μωρό με σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι να βρεθεί άμεσα σε οικογένεια μέσω του θεσμού της αναδοχής/υιοθεσίας.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο λειτουργίας του Τμήματος Οικογενειακής Αποκατάστασης του Οργανισμού μας, διαθέτουμε εξειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό για να παρέχει στα μωρά, κατά την παραμονή τους στο Σπίτι, όλα όσα έχουν ανάγκη αλλά κυρίως να προχωρήσει εξατομικευμένα για κάθε παιδί τη διαδικασία της αναδοχής/υιοθεσίας κάτι που θα δρομολογείται βάσει των διαδικασιών, όπως ορίζονται από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Τα μωρά που θα βρεθούν σε πλαίσιο αναδοχής/υιοθεσίας έχοντας αυξημένες ιατρικές ανάγκες, θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα του Οργανισμού «Παιδιατρική Κατ΄ Οίκον Νοσηλεία», όπου θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού το οποίο αποτελείται από παιδίατρο, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή και ψυχολόγο. Με κινητή ιατρική μονάδα θα πραγματοποιούνται επισκέψεις στις νέες οικογένειες των παιδιών, όπου θα παρέχεται:

  Ιατρική και Νοσηλευτική φροντίδα, υπό την καθοδήγηση των θεραπόντων ιατρών και των Δ/ντων Κλινικών των Παιδιατρικών Νοσοκομείων.

  Κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη 

  Δημιουργική απασχόληση παιδιών στο σπίτι.

 Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί στα μωρά και τις νέες τους οικογένειες καλύτερη ποιότητα ζωής.

 Βασικό μας ζητούμενο για κάθε μωρό να έχει την δική του, οικογένεια και  μοναδική αγκαλιά! 

  Κλείνοντας,   παρακαλούμε πολύ,  όπως προβείτε στην αποκατάσταση του ζητήματος με την προώθηση νέου Δελτίου Τύπου για την  ορθή ενημέρωση των μελών σας και του συνόλου των αποδεκτών του αρχικού σας Δελτίου τύπου

 

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 με αφορμή τον Τηλεμαραθώνιο, που πρόκειται να διοργανώσει η ΕΡΤ την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, για το «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για να λειτουργήσει άμεσα «Το Σπίτι του Μωρού», στο οποίο θα φιλοξενούνται μωρά από 0 έως 24 μηνών, που σήμερα βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε νοσοκομεία και μαιευτήρια …..
(περισσότερα στο: (https://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/tilemarathonios-stin-ert-stis-30-ianoyarioy-gia-to-spiti-toy-moroy-video/) 

 

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος θεωρεί ότι δεν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα λειτουργίας μιας ακόμη δομής ιδρυματικού τύπου και σε αυτό συνηγορούν:

  • ·         οι συστάσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και Διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, UNICEF) που προτείνουν να δοθεί προτεραιότητα στην αποφυγή εισαγωγής παιδιών κάτω των τριών ετών σε ιδρύματα.
  • ·     τα διεθνώς παραδεκτά δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας που αναφέρουν ότι η τοποθέτηση παιδιών σε ιδρύματα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους ενδεχομένως θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην ανάπτυξή τους καθώς πρωταρχικής σημασίας σε αυτή τη φάση ζωής είναι η σύναψη συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα στο βρέφος και το κύριο πρόσωπο που το φροντίζει. Το τελευταίο είναι δυνατό να επιτευχθεί μόνο σε συνθήκες οικογενειακού περιβάλλοντος (φυσική, ανάδοχη, θετή οικογένεια) και όχι σε δομές ιδρυματικού τύπου. Τα δεδομένα που προκύπτουν από το πεδίο καταδεικνύουν ότι οι δημόσιες δομές, κινούνται με ταχύτερα βήματα προς την αναδοχή των βρεφών ενώ όπου υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ εισαγγελικών αρχών και κοινωνικών υπηρεσιών τα βρέφη που δεν έχουν περιβάλλον να τα αναλάβει, τοποθετούνται απευθείας σε ανάδοχες οικογένειες χωρίς τη μεσολάβηση κάποιας δομής ιδρυματικού τύπου.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις ενέργειες της πολιτείας, που είναι κατά το Σύνταγμα η μόνη υπεύθυνη για τις πολιτικές παιδικής προστασίας και οι οποίες αφορούν στη θεσμοθέτηση και ανάπτυξη των εξωιδρυματικών θεσμών παιδικής προστασίας (αναδοχή, υιοθεσία). Αυτές οι ενέργειες αποτελούν την Εθνική Πολιτική και αποτυπώθηκαν στο νόμο 4538/2018: «Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και της Υιοθεσίας» και επίσης ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό στις 11/12/2019 σε εκδήλωση στο Ζάππειο με τον τίτλο: «Μια οικογένεια για κάθε παιδί: Η νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία».

Σε συνέχεια των παραπάνω κρίνουμε ότι η λύση για τα βρέφη των οποίων η φυσική οικογένεια τεκμηριωμένα και έπειτα από πρόταση της αρμόδιας εκ του νόμου Κοινωνικής Υπηρεσίας , αδυνατεί να τα αναλάβει είναι αφενός η θέσπιση προγραμμάτων για τη στήριξη της φυσικής οικογένειας και αφετέρου η επιτάχυνση όλων των προβλέψεων του νόμου 4538/2018: «Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και της Υιοθεσίας» όπως:

  • ·         Μητρώα Ανάδοχων και Θετών Οικογενειών
  • ·         Μητρώα Παιδιών
  • ·         Εκπαίδευση Ανάδοχων και Θετών γονέων
  • ·         Επαγγελματική Αναδοχή

Επίσης στην κατεύθυνση υποστήριξης των προβλέψεων του Ν. 4538/2018 απαραίτητη είναι η επαρκής στελέχωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών και η σύσταση οργανωμένων Κοινωνικών Υπηρεσιών σε όλα τα Πρωτοδικεία της Χώρας όπως προβλέφθηκαν από το Ν. 2447/1996, αλλά δεν έχουν λειτουργήσει έως σήμερα.

Ο ΣΚΛΕ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου αγωνίζεται για :

·         τις εναλλακτικές  μορφές παιδικής προστασίας (αναδοχή – υιοθεσία)

·         την εφαρμογή του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής

·         την απο-ιδρυματοποίηση

λέει Όχι σε νέες δομές ιδρυματικού τύπου για μωρά, νήπια και παιδιά

και υποστηρίζει την δημιουργία  ενός ολοκληρωμένου και θεσμοθετημένου συστήματος  παιδικής προστασίας που θα εφαρμόζεται για κάθε ανήλικο που ζει στην χώρα μας.

Αθήνα 27/1/2020

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ  Ν.Π.Δ.Δ.

 

(Συν: αρχείο pdf μετο πλήρες κείμενο)

 


Αγαπητοί/ές  συνάδελφοι

Σχετικά με την ανανέωση συνδρομής για το τρέχον έτος, σας ενημερώνουμε ότι, για τα  εγγεγραμμένα μέλη του ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ, η ανανέωση συνδρομής για το έτος 2021 γίνεται και μέσω  κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής.

Ο  κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής είναι διαθέσιμος στην  καρτέλα κάθε μέλους (πεδίο :  Συνδρομές – Οφειλές…), στην  εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου: mitroo.skle.gr

H διαδικασία ανανέωσης συνδρομής μέσω του ηλεκτρονικού κωδικού πληρωμής είναι άμεση, γίνεται αυτοματοποιημένα και μετά την υποβολή από το μέλος της υπεύθυνης δήλωσης στοιχείων 2020, δίνεται η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην Βεβαίωση Μέλους για κάθε νόμιμη χρήση.

Σε περίπτωση ανεργίας καλείστε να αγνοήσετε τον κωδικό πληρωμής και να επισυνάψετε πρόσφατη βεβαίωση ανεργίας ως αποδεικτικό καταβολής συνδρομής  (πεδίο: αρχεία μέλους)

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 28/02/2021.
(σύμφωνα με το Ν. 4488/2017, η εξόφληση της συνδρομής θεωρείται εμπρόθεσμη όταν πραγματοποιείται έως το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους)

 

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εκπροσωπεί επιστημονικά και επαγγελματικά όλους τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Χώρας.

Ο ΣΚΛΕ με παρεμβάσεις θέσεις και προτάσεις έχει απευθυνθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θέτοντας αναλυτικά τον θεσμικό ρόλο των Κοινωνικών Λειτουργών τόσο στην Γενική όσο και στην Ειδική εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι η διεπιστημονικότητα είναι απαραίτητη συνθήκη για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Εκπαιδευτικού συστήματος.

Με το νόμο 1566/1981 οι Κοινωνικοί Λειτουργοί στελεχώνουν αδιάλειπτα τα σχολεία ειδικής αγωγής και ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης είτε ως μόνιμοι είτε ως αναπληρωτές ενώ με το νόμο 2817/2000 με τον οποίο ιδρύθηκαν τα ΚΔΑΥ προσφέρουν έργο ως μέλη της διεπιστημονικής ομάδας στο ΚΔΑΥ – ΚΕΔΔΥ – ΚΕΣΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας υπηρετούν ως μόνιμοι μόλις 176 Κοινωνικοί Λειτουργοί σε όλη την επικράτεια και οι ανάγκες κάλυψης των οργανικών και λειτουργικών κενών των σχολείων και των ΚΕΣΥ γίνεται από αναπληρωτές, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τα τελευταία 15 έτη.

Ο ΣΚΛΕ έγκαιρα έχει ζητήσει την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και την ισόποση κατανομή των 4500 μόνιμων  διορισμών που θα γίνουν στην Ειδική Αγωγή τόσο μεταξύ των Εκπαιδευτικών Α’ θμιας και Β’ θμιας Εκπαίδευσης, όσο και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) στο οποίο υπάγεται η ειδικότητα του Κοινωνικού Λειτουργού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ).

Ο (ΣΚΛΕ) συμμεριζόμενος την ανησυχία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) σχετικά με τη φημολογούμενη κατανομή των 4.500 θέσεων στην Ειδική Εκπαίδευση, η οποία –αν ισχύει- αποτελεί ανισοβαρή επιλογή που δεν υποστηρίζει τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα της Ειδικής Εκπαίδευσης καλεί:

·        το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην ισόποση κατανομή των ανωτέρω θέσεων

·        τους Κοινωνικούς Λειτουργούς που υπηρετούν στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση να συμμετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει για την Πέμπτη 28/11/2019 η ΠΟΣΕΕΠΕΑ.


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα:«Μεθοδολογία διεξαγωγής Κοινωνικής έρευνας για τη Διαγνωστική Εκτίμηση των αναγκών του παιδιού και της οικογένειας». 

Η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και ο Οργανισμός Lumos σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, πρόκειται να πραγματοποιήσουν εκπαιδεύσεις Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται σε Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων και αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας σε περιπτώσεις παιδικής προστασίας. Θέμα των εκπαιδεύσεων είναι η εφαρμογή ενιαίας μεθοδολογίας για τη διαγνωστική εκτίμηση των αναγκών του παιδιού, στις περιπτώσεις που διερευνώνται κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Ήδη το 1ο εξάμηνο του 2019, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία 10 εκπαιδευτικοί κύκλοι με τετραήμερη διάρκεια ο καθένας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στους οποίους συμμετείχαν 169 κοινωνικοί λειτουργοί.

Σκοπός των εκπαιδεύσεων είναι η ενδυνάμωση των κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται στο εν λόγω πεδίο, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των περιπτώσεων.

Ευελπιστούμε στη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων κοινωνικών λειτουργών, με την υποστήριξη των προϊσταμένων των υπηρεσιών τους.

 Το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων, στον παρόντα χρόνο, αφορά την περιφέρεια της Κρήτης και παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα: 

 

Ημερομηνίες υλοποίησης - Πόλη υλοποίησης

26.11.19 – 29.11.19 Ηράκλειο

03.12.19 – 06.12.19 Ηράκλειο

10.12.19 – 13.12.19 Ρέθυμνο

Οι ώρες διεξαγωγής της εκπαίδευσης είναι 09.00 – 16.00. Ο χώρος διεξαγωγής της εκπαίδευσης θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες που θα επιλεγούν να το παρακολουθήσουν.

Επισυνάπτονται: 1. Πρόσκληση συμμετοχής

                        2. Αίτηση συμμετοχής


Σελίδα 1 από 9

Διεθνής Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.