Ανακοινώσεις

Απριλίου 16 2024

Ανακοίνωση στήριξης 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας 17/04/2024

Ο ΣΚΛΕ στηρίζει την 24ωρη Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί από τα Σωματεία , Εργατικά Κέντρα και Ενώσεις διεκδικώντας: - Λήψη άμεσων μέτρων εναντίον της ακρίβειας για την υποστήριξη όλων των πολιτών και…
Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις

Παρεμβάσεις

Δείτε όλες τις Παρεμβάσεις

Με αφορμή την Προκήρυξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ζηρού για τη στελέχωση της Δομής Βοήθεια στο Σπίτι που λειτουργεί και την κάλυψη της προκηρυσσόμενης θέσης από Κοινωνιολόγο, ο ΣΚΛΕ παρεμβαίνει με επιστολή του σε όλους τους αρμοδίους. Στην επιστολή του ο ΣΚΛΕ επισημαίνει ότι η κάλυψη θέσεων με αντικείμενο εργασίας την παροχή υπηρεσιών σε τομείς που περιλαμβάνονται αποκλειστικά στα καθήκοντα των Κοινωνικών Λειτουργών, από άλλες ειδικότητες, αποτελεί αντιποίηση επαγγέλματος. Ο ΣΚΛΕ ζητάει από όλους τους αρμοδίους την άμεση επίλυση του ζητήματος. Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλάσσεται για όλες τις νόμιμες ενέργειες με την συνδρομή των αρμοδίων Δικαστικών Οργάνων προκειμένου να μην επιτρέπεται να ασκεί καθήκοντα Κοινωνικού Λειτουργού κανείς άλλος παρά μόνο επαγγελματίας Κοινωνικός Λειτουργός. Διαβάστε όλη την παρέμβαση ακολούθως.


 

Αθήνα 24/1/2012

Αριθμ.Πρωτ.: 9857

ΠΡΟΣ: (Όπως Πίνακας Αποδεκτών)

Θέμα : Αντιποίηση Επαγγέλματος Κοινωνικού Λειτουργού

Με αφορμή την Προκήρυξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ζηρού για τη στελέχωση της Δομής Βοήθεια στο Σπίτι που λειτουργεί και την κάλυψη της προσαρασσόμενης θέσης από Κοινωνιολόγο, είναι αναγκαίο να αναφερθούμε για μία ακόμη φορά σε ένα θέμα που αποτελεί για την επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας και τον κλάδο των Κοινωνικών Λειτουργών το πλέον σημαντικό ζήτημα του οποίου η διευθέτηση είναι απολύτως απαραίτητη με βάση της αυστηρή τήρηση των δεσμευτικών για όλους διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.

Σε προηγούμενες Υπουργικές Αποφάσεις που είχαν εκδοθεί σχετικά με την στελέχωση από διάφορες ειδικότητες και την υλοποίηση των προγραμμάτων « Βοήθεια στο Σπίτι»και «Κοινωνική Μέριμνα», επετράπη οι προκηρυσόμενες θέσεις Κοινωνικών Λειτουργών να μπορούν να καλυφθούν ελλείψει της ανωτέρω ειδικότητας από Ψυχολόγους, Κοινωνιολόγους, Κοινωνικούς Ανθρωπολόγους, απόφοιτους της Σχολής Κοινωνικής Διοίκησης κα., γεγονός που αποτέλεσε κατάφωρη αδικία κατά των Κοινωνικών Λειτουργών που είναι η μοναδική ειδικότητα που εξασφαλίζει την επιστημονικά ορθή υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι στο παράρτημα προηγούμενων προκηρύξεων στο πλαίσιο της δράσης «Ενέργειες ενίσχυσης της Κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ΄ οίκον βοηθείας» των ΠΕΠ περιλαμβάνεται Πίνακας που αφορά τις Υποχρεωτικά παρεχόμενες Υπηρεσίες ανά ειδικότητα. Συγκεκριμένα στην ειδικότητα του Κοινωνικού Επιστήμονα (δηλαδή Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Κοινωνιολόγοι) περιγράφονται τόσο στους τομείς των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και στις ενέργειες και υποενέργειες των τομέων αυτών μεταξύ άλλων τα εξής : Λήψη Κοινωνικού ιστορικού, Αξιολόγηση και ιεράρχηση Κοινωνικών αναγκών, Υποστηρικτική Κοινωνική Εργασία, Υποστηρικτική Κοινωνική εργασία ατόμου, Υποστηρικτική Κοινωνική Εργασία οικογένειας.

Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι καθήκοντα Κοινωνικού Λειτουργού ανατίθενται σε άλλες ειδικότητες όπως στην περίπτωση του Δήμου Ζηρού σε Κοινωνιολόγο. Όμως σύμφωνα με το Π.Δ 23/92 τα καθήκοντα αυτά μπορούν να τα ασκούν μόνο οι έχοντες Πτυχία Σχολών Κοινωνικής Εργασίας ημεδαπής ή Αλλοδαπής και οι κάτοχοι της προβλεπόμενης για το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού, Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος. Καμία συνάφεια λοιπόν ή αντιστοίχηση παραγόμενων υπηρεσιών δεν μπορεί να ισχύει για τις παραπάνω ειδικότητες καθώς δεν είναι σύννομο να ασκούν καθήκοντα Κοινωνικού Λειτουργού διότι διαπράττουν το αδίκημα της αντιποίησης επαγγέλματος.

Ανατρέχοντας στα πλαίσια άσκησης της εργασίας των Κοινωνιολόγων και των ψυχολόγων, όπως αυτά περιγράφονται από τους Επαγγελματικούς τους Συλλόγους καθώς και στην νομοθεσία που αφορά τα ανωτέρω επαγγέλματα, από πουθενά δεν προκύπτει ότι μπορούν οι ειδικότητες αυτές να ασκούν Κοινωνική Εργασία.

Θεωρώντας ότι κατανοείτε πλήρως την αγωνία μας για την υφισταμένη κατάσταση, σας παρακαλούμε στο πλαίσιο της συνεργασίας των συνδικαλιστικών, κοινωνικών φορέων και του κράτους, να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες και να γίνετε συνεργάτες και υποστηρικτές μας στην προσπάθειά μας για την εξασφάλιση της νομιμότητας και στην προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου μας.

Σας ενημερώνουμε ότι σε κάθε άλλη περίπτωση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που επιβάλλει την απασχόληση Κοινωνικού Λειτουργού για τη λειτουργία, μέσω του ΕΣΠΑ Δομών Βοήθεια στο Σπίτι, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες με την συνδρομή των αρμοδίων Δικαστικών Οργάνων προκειμένου να μην επιτρέψουμε να ασκεί καθήκοντα Κοινωνικού Λειτουργού κανείς άλλος παρά μόνο επαγγελματίας Κοινωνικός Λειτουργός.

Κατόπιν όλων των παραπάνω παρακαλούμε, όπως ορισθεί συνάντηση εκ μέρους σας με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΚΛΕ για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Είμαστε στη διάθεσή σας.

 

Πίνακας Αποδεκτών:

  1. Υπουργείο Εσωτερικών, Γραφείο Υπουργού
  2. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γραφείο Υπουργού
  3. Υπουργείο Εσωτερικών, Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού
  4. ΥΥΚΑ, Γραφείο Υπουργού
  5. Περιφερειάρχη Ηπείρου
  6. Δήμαρχο Ζηρού
  7. Πρόεδρο Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ζηρού
  8. ΚΕΔΕ, Γραφείο Προέδρου
  1. ΚΕΔΕ, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
  2. Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων
  3. ΑΣΕΠ

Κοινοποίηση:

  1. Γραφείο Πρωθυπουργού
  2. ΠΑΣΟΚ
  3. ΝΔ
  4. ΚΚΕ
  5. ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ
  6. ΛΑΟΣ
  7. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
  8. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  9. ΠΟΕ ΟΤΑ
  10. ΠΤ ΣΚΛΕ ΗΠΕΙΡΟΥ
  11. Ενδιαφερόμενη Συνάδελφο

 

 

Ενημερώσεις από Συνδικαλιστικές Οργανώσεις (ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.