ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά, στις 8 Απριλίου 2023, μέλη του Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), συμμετείχαν στη βιωματική περιπατητική ξενάγηση που διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στην περιοχή του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις γειτονιές του Δενδροποτάμου και να γνωρίσουν την περιοχή, με αφετηρία τα Ινδικά νεκροταφεία και ενδιάμεσους σταθμούς το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, την Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου και το Πολύκεντρο του Δήμου. Με στόχο την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων, η ξενάγηση ανέδειξε ιστορικά, πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία της περιοχής από τα Βυζαντινά ακόμη χρόνια και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τις μέρες μας και έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν ήθη και έθιμα των Ρομά, να συνομιλήσουν με κατοίκους της περιοχής, να ακούσουν τις ιστορίες τους και να απολαύσουν την αφήγηση δικών τους παραμυθιών. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή Ρομανί μουσική και χορό, αλλά και εκλεκτά παραδοσιακά εδέσματα της κουζίνας των Ρομά, παρασκευασμένα από γυναίκες κατοίκους του συνοικισμού.

Παρά το γεγονός ότι τα "τείχη" που περικυκλώνουν τον Δενδροπόταμο ορθώνονται αγέρωχα (Εγκαταλειμμένα στρατόπεδα, γραμμές ΟΣΕ, λαχαναγορά, βιομηχανική ζώνη και πολιτικές αποκλεισμών) και θεωρείται από πολλούς ως «άβατο», σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των κατοίκων αποδεικνύουν ότι η εκπαίδευση ανοίγει νέους ορίζοντες στη ζωή τους. Ήδη μεγαλύτερος αριθμός παιδιών πηγαίνει στο σχολείο και πετυχαίνει να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μαθητές της περιοχής έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς ρομποτικής στο εξωτερικό.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί στεκόμαστε δίπλα στους Ρομά και διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης τους, που θα εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην εργασία, στην ασφαλή στέγη και σε όρους ζωής σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Επίσης, καθώς όλοι συνηγορούν, ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι από τα κρίσιμα ζητήματα για την επίλυσή του ζητήματος της κοινωνικής ένταξης των Ρομά,  οι κοινωνικοί λειτουργοί διεκδικούμε την ισότιμη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, την στελέχωση των σχολικών μονάδων με περισσότερους εκπαιδευτικούς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προσωποποιημένης βοήθειας, τη στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο προσωπικό όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, τη σύνδεση της ίδιας της σχολικής μονάδας με την κοινότητα των Ρομά σε κάθε περιοχή και την εξασφάλιση στενής συνεργασίας με την ίδια την οικογένεια.
                               

Εκ του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.