Ανακοίνωση ΠΣ ΣΚΛΕ Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την εξέλιξη πολύκροτων δικαστικών υποθέσεων για ειδεχθή εγκλήματα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας εκφράζει τη θέση του, σχετικά με την εξέλιξη πολύκροτων δικαστικών υποθέσεων για ειδεχθή εγκλήματα. 

Θεωρούμε ότι η ποινική δικαιοσύνη, σε συνάρτηση με την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεί γνώμονα κάθε δημοκρατικού κράτους. Ενδεχόμενη ευνοϊκή μεταχείριση ατόμων από πλευράς της δικαιοσύνης, λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας, της κοινωνικής τους θέσης, του πολιτικού τους προσανατολισμού ή άλλων χαρακτηριστικών, αντιβαίνει τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας, δημιουργώντας κατάφωρη κατηγοριοποίηση των πολιτών, παραβιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα και κλιμακώνοντας ταξικές διαφορές.

Αντιστοίχως, δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε δυσμενής ποινική μεταχείριση εις βάρος ατόμων, εξαιτίας της εθνικότητας, της ταυτότητας φύλου, της οικονομικής κατάστασης ή ακόμα και της ευαλωτότητάς τους να αναβιώσουν το έγκλημα και να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις, τα μέσα ενημέρωσης καθώς και νέες τραυματικές εμπειρίες, ως πιθανή απόρροια της δικαστικής διαμάχης.

Ως κοινωνικοί λειτουργοί, εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε μία δικαιοσύνη αμερόληπτη, αδιάβλητη και αντικειμενική, με μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε απόπειρα χειραγώγησης ή διαφθοράς. Μία δικαιοσύνη που μεριμνά, ώστε να μην υπάρξουν νέα θύματα από τους ίδιους (ή από άλλους) θύτες και ικανή να παρέχει δικαίωση στα θύματα. Τη δικαιοσύνη, όπως έχει εκχωρηθεί στο όνομα του Ελληνικού Λαού, να εκτελείται σύμφωνα με την Αρχή της διάκρισης των Εξουσιών. Δικαιοσύνη που αντιστέκεται στην κοινωνική καταπίεση και προάγει την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. 

 

Πάτρα, 15 Ιουλίου 2022

Facebook

Επικοινωνία


Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
κινητό: 6972607021

email:

Шаблоны Joomla 2015