25 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

  Με βάση πρόσφατη έρευνα της ActionAid Hellas:
 1. Το 44% έχει τουλάχιστον μία προκατάληψη για τη θέση των γυναικών
 2. Οι νεότερες γενιές εμφανίζουν περισσότερες προκαταλήψεις σε σχέση με τις μεγαλύτερες
 3. Τα ζητήματα έμφυλης ισότητας κατατάσσονται στην 5η από το τέλος θέση όσον αφορά τη σπουδαιότητα (https://actionaid.gr/ta-nea-mas/ereyna-tis-actionaid-gia-tis-emfyles-prokatalipseis-stin-ellada).

Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα λειτουργούν ενισχυτικά στην αύξηση του κινδύνου επιθέσεων κατά των γυναικών. 24 χρόνια μετά -δυστυχώς- η συχνότητα φαινομένων ( λεκτικής, σωματικής, σεξουαλικής,) βίας προς τις γυναίκες, οι κακοποιητικές συμπεριφορές που δέχονται μέσα στις σχέσεις τους, η υποτίμηση, η χειραγώγηση, τα σεξιστικά σχόλια, οι βιασμοί, τα εμπόδια στην επαγγελματική τους ανέλιξη, οι απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης και φυσικά οι γυναικοκτονίες αποτελούν ειδήσεις που ως φαίνεται δεν δείχνουν να ταράζουν τα στάσιμα νερά της αναγνώρισης της θέσης της γυναίκας ως ισότιμο φύλο σε όλους τους τομείς της ζωής.  Τα παραπάνω, καθιστούν πιο αναγκαίες από ποτέ την προτεραιοποίηση πολιτικών πρόληψης κατά της βίας των γυναικών , την θεσμοθέτηση ισχυρού νομικού πλαισίου προστασίας για τα θύματα, την νομοθέτηση επιτέλους του όρου γυναικοκτονία, την ανάδειξη του φαινομένου μέσω δράσεων επικοινωνίας και ενημέρωσης, την εκπαίδευση της κοινότητας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, την υποστήριξη των θυμάτων, ως βασικών πυλώνων αλλαγής της πολιτείας προς την αντιμετώπιση των Γυναικών ως αυτό που πρέπει να είναι, ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Οι Γυναίκες είναι ανεξάρτητες προσωπικότητες, ελεύθερες να ορίζουν τις ζωές τους και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται, μακρυά από στερεοτυπικά πρότυπα και ρόλους που τους αποδίδονται βάση φύλου.

Πηγές : Wikipedia, ActionAid Hellas.

      

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.