Δελτίο Τύπου του ΠΣ Κρήτης με θέμα την κατάσταση των δομών Ψυχικής Υγείας στην Κρήτη.

Το ΠΣ Κρήτης ΣΚΛΕ απέστειλε το παρακάτω μήνυμα στα ΜΜΕ της Κρήτης:

Με αφορμή το μήνα Μάρτιο, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως Μήνας της Κοινωνικής Εργασίας και τις γενικότερες αρνητικές εξελίξεις που αφορούν στην κοινωνική πολιτική, πρόνοια, υγεία και ψυχική υγεία το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργούν επιλέγει να προτάξει τις απόψεις - τις φωνές των Κοινωνικών Λειτουργών για τα παραπάνω θέματα.

 

Με αυτό το σκεπτικό και εκφράζοντας τόσο την αντίθεση μας για αυτές τις εξελίξεις όσο και τη στήριξη μας στους/στις συναδέλφους και συναδέλφισσες, παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε το άρθρο της Τσουλουχά  Κατερίνας, Κοινωνικής Λειτουργού και μέλους του Συνδέσμου μας, με θέμα την κατάσταση στην Ψυχική Υγεία στο νησί.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργούν επισημαίνει ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί ως μία από τις ειδικότητες που διαχειρίζεται ζητήματα Ψυχικής Υγείας, έχουμε επιστημονικό καθήκον να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της πρόληψης και ολοκληρωμένης παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα, από το άτομο, την οικογένεια, το σχολείο μέχρι τον εργασιακό χώρο, το πανεπιστήμιο κτλ. Επιπλέον, οι κοινωνικοί λειτουργοί συγκαταλέγονται στα επαγγέλματα με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Για δεκάδες συναδέλφους η επαγγελματική εξουθένωση είναι μονόδρομος, είτε εξαιτίας της υποστελέχωσης, είτε των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουμε από την έλλειψη εργαλείων και δομών για την ουσιαστική βοήθεια στους εξυπηρετούμενων μας. Το επαγγελματικό στρες και τα επιστημονικά διλήμματα παραπέμπονται σε ατομική ευθύνη χωρίς να προβλέπεται επιστημονική εποπτεία στους χώρους δουλειάς.

 

Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας πλήρως στελεχωμένες, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με υπηρεσίες δωρεάν και με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη, σύμφωνα με τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης.

Ακολουθεί:

Το άρθρο-άποψη της Τσουλουχά Κατερίνας:

 

 «Το τελευταίο-μεγάλο δυστυχώς, διάστημα βιώνουμε καταστάσεις εξαιρετικής ανασφάλειας στον εργασιακό χώρο. Το πεδίο της Υγείας και της Κοινωνικής Φροντίδας έχει αλλάξει δραματικά. Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας λειτουργούν εδώ και χρόνια με επισφαλείς συνθήκες, λόγω της δραματικής μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Το γεγονός αυτό έχει συνέπειες τόσο στις υπηρεσίες που προσφέρουμε προς τους πολίτες όσο και σε μας τους ίδιους. Τα συμβάντα κατάρρευσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μετά από εξαντλητικές εφημερίες πληθαίνουν. Το τελευταίο καιρό έχει γίνει κάτι, που σε άλλες εποχές θα φαινόταν εξωπραγματικό, η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων έχει κλείσει για νέα περιστατικά, εφόσον δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί για να αναλάβουν νέες εισαγωγές, λόγω αναρρωτικών αδειών των ελάχιστων ιατρών που έχουν απομείνει, και που εύλογα κάποια στιγμή καταρρέουν. Η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου βρίσκεται σε ανάλογη κατάσταση. Οι άνθρωποι που χρήζουν εισαγωγής, οι πολλές εισαγγελικές παραγγελίες για διερεύνηση περιστατικών που βρίσκονται σε κατάσταση υποτροπής εκκρεμούν εδώ και καιρό. Ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα, καταλήγουν να περιφέρονται συχνά άστεγοι ή διαμένοντας σε σπίτια χωρίς ρεύμα, χωρίς την ανάλογη φροντίδα πού τους οφείλει το κράτος (το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιφέρεια). Οι ψυχιατρικές δομές αλλά και τα προγράμματα στην κοινότητα, δεν επαρκούν και αυτό είναι γνωστό εδώ και καιρό. Οι ψυχιατρικοί ασθενείς, οι οποίοι έχουν όπως όλοι οι άνθρωποι και ένα σωρό άλλα παθολογικά προβλήματα, αρκετά συχνά δυστυχώς βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση στην υγεία τους, ακόμη και νεκροί ή φθάνουν στο νοσοκομείο όταν είναι ήδη αργά και το πρόβλημα υγείας είναι μη αναστρέψιμο. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζεται μία ομαδική κινητοποίηση αλλά και επικοινωνία των προβλημάτων αυτών με το ευρύ κοινό. Ειδάλλως θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει να σταλούν αυτοί οι άνθρωποι σε ένα άλλο κόσμο, στο διάστημα, ίσως που δεν θα ενοχλούν. Ψυχιατρικές κλινικές δύο γειτονικών νομών (Χανίων και Ρεθύμνου) δεν δέχονται περιστατικά. Συγχωρέστε με για το σκωπτικό πνεύμα αλλά η καθημερινή εμπειρία στο χώρο της εργασίας μου, ως κοινωνική λειτουργός το δικαιολογεί. Η κυβέρνηση έχοντας ως στόχο την ιδιωτικοποίηση των πάντων και της υγείας των πολιτών-ένα κοινωνικό αγαθό όπως περιγράφεται στο Σύνταγμα, αλλά αυτό το έχουμε ξεχάσει.

 

Δεδομένων των παραπάνω νομίζω ότι είναι ώρα να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα προβλήματα αυτά, να υπάρχει δημοσιότητα προς την κοινωνία και τα μέσα επικοινωνίας(ώστε να μην ασχολούνται μόνο για F16 & F35) και να προχωρήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και εργαζόμενοι των διαφορετικών δομών σε διάλογο, επικοινωνία και δυναμικές κινητοποιήσεις.»

 

 *το άρθρο συντάχθηκε πριν τις εξελίξεις με το πιθανό κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, για αυτό και δεν γίνεται κάποια αναφορά.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 16:37

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.