Δελτίο Τύπου
του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας
του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.
Θεσσαλονίκη, 26 Μαΐου 2025
Άρση μονιμότητας στο Δημόσιο - Εργαλείο αυταρχισμού και πειθάρχησης
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στις συζητήσεις και προτάσεις για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, οι οποίες συνιστούν μια ευθεία απειλή απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα και τη δημοκρατική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.
Η θεώρηση της Κοινωνικής Εργασίας στο πλαίσιο της υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αναγνωρίζει τη μονιμότητα όχι ως προνόμιο, αλλά ως εχέγγυο ανεξαρτησίας, επαγγελματικής αξιοπρέπειας και υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος. Η διασφάλιση της εργασιακής σταθερότητας αποτελεί απαραίτητο όρο για την απρόσκοπτη άσκηση του έργου των Κοινωνικών Λειτουργών, χωρίς φόβο ή εξάρτηση από αυθαίρετες ή εκδικητικές πρακτικές της διοίκησης.
Ο ισχυρισμός ότι η μονιμότητα αποτελεί εμπόδιο στην αποδοτικότητα του Δημοσίου είναι προσχηματικός. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (Ν.3528/2007 - Υπαλληλικός Κώδικας) προβλέπει ρητά τη δυνατότητα απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων για λόγους πειθαρχικούς, ποινικούς ή υπηρεσιακής ανεπάρκειας. Συνεπώς, η πρόθεση άρσης της μονιμότητας δε στοχεύει στην αναβάθμιση του Δημοσίου, αλλά στην καλλιέργεια ενός κλίματος φόβου και αυταρχισμού.
Επιπλέον, δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος διώξεων ή στοχοποίησης εργαζομένων με βάση πολιτικά, ιδεολογικά ή θρησκευτικά φρονήματα, ή ακόμη και λόγω προσωπικών συγκρούσεων με ιεραρχικά προϊστάμενα άτομα, συνθήκη κατά την οποία υπονομεύονται η αντικειμενικότητα και η δικαιοσύνη στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.
Η άρση της μονιμότητας αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση ενός ευρύτερου σχεδίου αποδόμησης των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους, με σκοπό την «ευελιξία», την ιδιωτικοποίηση και τη μετατροπή των δημοσίων υπαλλήλων σε ευάλωτα και πειθήνια εργαλεία εφαρμογής των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών, χωρίς αντιστάσεις, χωρίς ελευθερία λόγου, χωρίς επαγγελματική αξιοπρέπεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία 15ετία ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που έχει επιβαρύνει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών. Η επιμονή στην περαιτέρω αποδυνάμωση του Δημοσίου, αντί για ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, αποκαλύπτει την πραγματική στόχευση: ένα μικρό, ελεγχόμενο, ανασφαλές Δημόσιο στην υπηρεσία της ελεύθερης αγοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να επισημανθεί ότι πολλές βασικές λειτουργίες του Δημοσίου όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, η εστίαση και η τεχνική υποστήριξη έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ιδιώτες μέσω εργολαβιών. Η πρακτική αυτή οδηγεί στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της λογοδοσίας, την αύξηση του κόστους, την επισφάλεια για τους εργαζόμενους και την απώλεια κάθε έννοιας δημοσίου ελέγχου.
Οι συνέπειες αυτών των επιλογών είναι ήδη εμφανείς. Οι εργολαβικές υπηρεσίες επιλέγονται κυρίως με βάση το κόστος και όχι την ποιότητα, με αποτέλεσμα τη συχνή εναλλαγή προσωπικού, ελλείψεις, μειωμένη συνέπεια και αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών των πολιτών.
Ως Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ, καλούμε τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τα σωματεία και την κοινωνία να αντισταθούν σε κάθε απόπειρα αποδόμησης των σταθερών εργασιακών σχέσεων και να υπερασπιστούν το δικαίωμα σε μια δημόσια διοίκηση δημοκρατική, ανεξάρτητη και με κοινωνική ευθύνη.
ΟΧΙ στην άρση της μονιμότητας – ΝΑΙ σε ένα Δημόσιο στην υπηρεσία της κοινωνίας, όχι της εξουσίας.