Δελτίο Τύπου για το Σχέδιο Νόμου με τίτλο: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις»

Φεβρουαρίου 15 2024

Στον Παγκόσμιο Ορισμό της Κοινωνικής Εργασίας, της επιστήμης των Κοινωνικών Λειτουργών, «οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συλλογικής ευθύνης και του σεβασμού της διαφορετικότητας» αποτελούν βασικές αξίες και πυξίδα για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς, που καθημερινά αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφής διάκριση και καταπίεση, προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και διεκδικώντας τη θεσμική αναγνώριση και το σεβασμό τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος μελέτησε τη νομοθετική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης με τίτλο: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» και εκφράζει την άποψη ότι είναι μια σημαντική και θετική πρωτοβουλία καθώς αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ισότητας και ισονομίας για όλους /ες  και του σεβασμού ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για τη φυσική και κοινωνική ύπαρξη του ανθρώπου.

Έρχεται δε να απαντήσει και να ρυθμίσει ένα υπαρκτό και σημαντικό ζήτημα που αφορά παιδιά που ήδη μεγαλώνουν από ζευγάρια γονέων ίδιου φύλου, όπου έως σήμερα, για το ελληνικό νομικό σύστημα δεν θεωρούνται “οικογένειες” και δεν απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα που αυτό παρέχει στις οικογενειακές δομές.

Ζητήματα γονεϊκότητας που εγείρονται, εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού των γονέων, και βρίσκονται στον πυρήνα των βασικών αντιρρήσεων έναντι του Νομοσχεδίου, αμφισβητώντας αν μπορούν να παρέχουν ένα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον για τα παιδιά, δεν προκύπτει να υπάρχουν έρευνες ή εμπειρικά δεδομένα που να συσχετίζονται. Επιπλέον, οι έρευνες αδυνατούν να καταδείξουν διαφορές σε συναισθηματικό, ψυχολογικό, αναπτυξιακό ή κοινωνικό επίπεδό μεταξύ των παιδιών που μεγαλώνουν από γονείς αντίθετου φύλου συγκριτικά με γονείς του ίδιου φύλου.
Επιπρόσθετα, στη σύγχρονη κοινωνία δίνεται έμφαση στο πλαίσιο κοινής ανατροφής των παιδιών, στην ποιότητα και στο συνεχές στη σχέση φροντίδας μεταξύ γονέων και παιδιών και στη μητρική ή πατρική λειτουργία, απαλλαγμένη από την οπτική του φύλου. Πολλές οικογένειες προσπαθούν για μια πιο δίκαιη κατανομή των γονικών ευθυνών, αναγνωρίζοντας ότι και οι δύο γονείς μπορούν να συνεισφέρουν σε διάφορες πτυχές της ζωής των παιδιών τους, ανεξάρτητα αν υπάρχουν δύο γονείς διαφορετικού ή του ίδιου φύλου. Είναι ουσιώδες, λοιπόν, να προσεγγιστούν οι ρόλοι των γονέων σε ατομική βάση, λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές ιδιότητες και τα δυνατά σημεία που φέρνει κάθε γονέας στη σχέση με το παιδί του. Οι παραδοσιακές αντιλήψεις που αφορούν τη διάκριση των φύλων σχετικά με τον τρόπο άσκησης του γονικού ρόλου είναι κοινά αποδεκτό επιστημονικά ότι αποτελούν περισσότερο απόρροια πατριαρχικών ιδεών σχετιζόμενες με κοινωνικές και στερεοτυπικές προσδοκίες όσον αφορά το ρόλο του φύλου στη ψυχοκοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω της παρένθετης κύησης, ζήτημα που επίσης βρίσκεται στον πυρήνα των επιχειρημάτων κατά του Σχεδίου Νόμου, σημειώνεται ότι στη χώρα έχει θεσπιστεί νομικό πλαίσιο με τη ψήφιση των Ν. 3089/2002 & Ν. 3305/2005. Η οποιαδήποτε διαπίστωση της απουσίας δικλείδων ασφαλείας που να αποτρέπουν την εκμετάλλευση συγκεκριμένων ανθρώπων ή και την εμπορευματοποίησή τους θα πρέπει να οδηγεί στην αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου διασφαλίζοντας ισονομία για όλους/ες και μεριμνώντας για το σεβασμό της αυτοδιάθεσης και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, στη βάση ότι η γονεϊκότητα είναι επιλογή και όχι δικαίωμα για ορισμένους.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί στο πλαίσιο του ρόλου τους για τη διερεύνηση και εκτίμηση καταλληλότητας υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών ή μεμονωμένων ατόμων εφαρμόζουν ενιαία κριτήρια αξιολόγησης και διενεργούν εξατομικευμένη εκτίμηση για κάθε οικογενειακή δομή, καθώς, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς μπορεί να είναι μέλη ετερόφυλου ή ομόφυλου ζευγαριού που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Αντίστοιχα κριτήρια και διαδικασίες θα ισχύσουν και για τις περιπτώσεις υιοθεσίας /τεκνοθεσίας που εισάγονται με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η  υποστήριξη συνολικά όλων των οικογενειών είναι επιτακτική ανάγκη, με νομοθετικές πρωτοβουλίες από την πολιτική ηγεσία προκειμένου να υποστηριχθεί η κάθε οικογένεια και τα παιδιά από τα πρώτα στάδια της ζωής τους, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα αγαθά, σε ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό σύστημα προστασίας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.