Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 104 32 Αθήνα, 5ος Όροφος.
Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
Είσοδος στο μητρώο μελών : https://mitroo.skle.gr/

O ΣΚΛΕ ζητάει πρόσληψη Κοινωνικών Λειτουργών σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στην Εκπαίδευση

Παιδεία Γράφτηκε από  Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 09:33 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου σύμφωνα με τα οποία το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού πρόκειται να προχωρήσει στην πρόσληψη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 600-800 Ψυχολόγων μέσω χρηματοδότησης από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τίτλο: «Πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού», ο ΣΚΛΕ επισημαίνει την ανάγκη της διεπιστημονικότητας για την ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικής παθογένειας. Στο πλαίσιο αυτό ζητάει την ισότιμη και ισόποση πρόσληψη στο πρόγραμμα αυτό επαγγελματιών ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, παράλληλα με την πρόσληψη των Ψυχολόγων.Προς: Όπως Πίνακας  Αποδεκτών


Θέμα: Πρόσληψη ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών στην Εκπαίδευση σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τίτλο: «Πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού»

Κύριε Υπουργέ,

Ο Σύνδεσμος  Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος είναι το επιστημονικό και επαγγελματικό σωματείο των 5.000 Κοινωνικών Λειτουργών της Ελλάδος και αριθμεί 15 Περιφερειακά και Τοπικά Τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της χώρας μας πάντοτε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δράσης για την παροχή συμβουλευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών στους πολίτες κάθε ηλικίας,  σύμφωνα με τις αρχές του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της κοινωνικής παιδαγωγικής, της δικαιοσύνης, της ισοτιμίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Αφορμή για την επιστολή μας αυτή αποτέλεσε δημοσίευμα μεγάλης εβδομαδιαίας εφημερίδας το οποίο αναφερόταν στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού να απασχολήσει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 600-800 Ψυχολόγους μέσω χρηματοδότησης από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχει ως στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση διαρκώς αυξανόμενων κρουσμάτων βίας και εκφοβισμού, που καταγράφονται μέσα στις σχολικές αίθουσες της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Κύριε Υπουργέ,

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών εντός των σχολικών μονάδων και η απασχόληση σε αυτές επαγγελματιών ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, είναι δέσμευση της ελληνικής πολιτείας αρκετές δεκαετίες πριν. Η απασχόληση και το αντικείμενο του Κοινωνικού Λειτουργού στην Εκπαίδευση περιγράφεται ξεκάθαρα στο Προεδρικό Διάταγμα 891/1978 (άρθρο 6), το Π.Δ. 5050/1985 και το Π.Δ. 50/1989 (άρθρο 1 παρ. 3στ), όπου κατοχυρώνεται θεσμικά και νομικά η πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επίσης, η Διεθνής και Ευρωπαϊκή εμπειρία άλλων χωρών αποδεικνύει τη λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών στην εκπαίδευση και την αποκλειστική απασχόληση σε αυτές σχολικών Κοινωνικών Λειτουργών με ξεκάθαρους στόχους.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι ο Κοινωνικός Λειτουργός στο χώρο της εκπαίδευσης συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση συναισθηματικών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των μαθητών, πρωτοστατεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, στην συμβουλευτική αγωγή των μαθητών που αναπτύσσουν επιθετική και παραβατική συμπεριφορά, στην ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων, και στην ουσιαστική συνεργασία με την οικογένεια και τις κοινοτικές δομές.  
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει χωρίς καμία αμφιβολία η ανάγκη απασχόλησης και Κοινωνικών Λειτουργών σε σχολικές μονάδες στις οποίες σκοπεύετε να υλοποιήσετε το πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και εκφοβισμού στην εκπαίδευση.
Ζητούμε την ισότιμη και ισόποση πρόσληψη στο πρόγραμμα αυτό επαγγελματιών ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, παράλληλα με την πρόσληψη του κλάδου των Ψυχολόγων. Εξάλλου όλες οι σύγχρονες κοινωνικές και επιστημονικές αντιλήψεις, προτάσσουν την ανάγκη της διεπιστημονικότητας για την ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικής παθογένειας. Η συνύπαρξη Κοινωνικού Λειτουργού και Ψυχολόγου σε κάθε σχολικό συγκρότημα είμαστε βέβαιοι ότι θα επιφέρει σύντομα στο χώρο της εκπαίδευσης ουσιαστικά αποτελέσματα στην πάταξη φαινομένων σχολικής και ενδοοικογενειακής βίας, επιθετικότητας ανηλίκων, σχολικού εκφοβισμού και ρατσιστικών φαινομένων.
Βέβαιοι για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιανδήποτε συνεργασία.


Πίνακας Αποδεκτών :
1.    Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κο Αρβανιτόπουλο Κωνσταντίνο
2.    Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κο Παπαθεοδώρου Θεόδωρο
3.    Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κο Κυριαζή Αθανάσιο
4.     Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς:  κο Κανελλόπουλο Παναγιώτη

Κοινοποίηση:

1.    ΝΔ
2.    ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ΕΚΜ
3.    ΠΑΣΟΚ
4.    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
5.    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
6.    ΚΚΕ
7.    Τοπικά Τμήματα ΣΚΛΕ

Διαβάστηκε 7203 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 18:20

Facebook

Επικοινωνία


Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
κινητό: 6972607021

email:

Шаблоны Joomla 2015