Με την από 31/3/2023 επιστολή του προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος αιτείται την ένταξη στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται στους εποπτευόμενους φορείς του, όπως Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.ά.

 


Με την από 7/3/2023 επιστολή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος αιτείται την ένταξη στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται σε οργανικές μονάδες των Δήμων και των Περιφερειών καθώς σε ΚΑΠΗ, δομές Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Κοινότητας και Παραρτήματα αυτών, Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, Δομές Αστέγων, Δομές Αντιμετώπισης της Βίας των Γυναικών, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας.


Έγγραφη παρέμβαση σχετικά με την υπ’ αριθμό 69/2023 απόφαση (πρακτικό 9/2023) του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου με θέμα «Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» και τον αποκλεισμό των ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών από θέσεις προϊσταμένων πραγματοποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο από κοινού με το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, με την έγγραφη αναφορά ζητείται:

  1. να προβλεφθεί τροποποίηση στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη θέση Προϊσταμένων στις σχετικές Διευθύνσεις και Τμήματα και να ορίζονται διαζευκτικά υπάλληλοι από τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών αδιακρίτως, χωρίς εφαρμογή του προβαδίσματος κατ' εφαρμογή των προβλέψεων των υπ' αρ. 145/2022 (ΑΠ 14001/2-3-2022, ΑΔΑ: ΨΟ5Ω46ΜΤΛ6-Μ4Ν) και ΔΙΔΑΔ/Φ.35.50/2412/οικ. 21795/18-06-2018 (ΑΔΑ: ΨΤΜΓ465ΧΘΨ- ΣΟΔ) εγκυκλίων του Υπ. Εσωτερικών, με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις και κριτήρια ώστε να αποκατασταθούν οι αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας μεταξύ των υπαλλήλων και να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων των εν λόγω οργανικών μονάδων,
  2. ο περιορισμός των κλάδων από τους οποίους θα προέρχονται οι προϊστάμενοι των ανωτέρω αναφερόμενων οργανικών μονάδων σε αυτούς που το αντικείμενο εργασίας τους έχει αποδεδειγμένη συνάφεια με τις αρμοδιότητες τους, προκειμένου να επιτυγχάνεται κατά τρόπο αποτελεσματικό η άσκηση των αρμοδιοτήτων των εν λόγω οργανικών μονάδων προς εξυπηρέτηση πρωτίστως του δημοσίου συμφέροντος,
  3. η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των Κοινωνικών Λειτουργών καθώς και η αύξηση αυτών.

Σε συνέχεια της έγγραφης αναφοράς, το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστεί δια ζώσης συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.


Σύμφωνα με το άρθρο 101 του Ν. 4488/2017, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΚΛΕ και τα Περιφερειακά Συμβούλια έχουν το δικαίωμα να καταρτίζουν επιτροπές για συγκεκριμένο έργο ή συγκεκριμένη περίοδο, προκειμένου να συμβάλουν στη μελέτη και επίλυση ειδικής φύσεως υφιστάμενων ή εκτάκτως εμφανιζόμενων στον ΣΚΛΕ θεμάτων, απαρτίζονται δε από μέλη που έχουν ειδικότητα που σχετίζεται προς τα υπό μελέτη θέματα. Ανάλογα με το σκοπό και τη διάρκεια λειτουργίας τους οι Επιτροπές μπορεί να είναι:

  • Διαρκείς Τομεακές Επιτροπές Εργασίας: Οι Επιτροπές αυτές ορίζονται από το ΔΣ / ΠΣ, έχουν παράλληλη διάρκεια με τη θητεία του ΔΣ και των ΠΣ, με τομεοποίηση αντίστοιχη των πεδίων εφαρμογής της Κοινωνικής Εργασίας, και επεξεργάζονται ζητήματα που άπτονται της πρακτικής του επαγγέλματος  του  Κοινωνικού  Λειτουργού  και  της  επιστήμης  της  Κοινωνικής Εργασίας σε κάθε Τομέα.
  • Επιτροπές ειδικού σκοπού (Adhoc Επιτροπές -Task forces): Συγκροτούνται  με  Απόφαση  του  Διοικητικού  Συμβουλίου  του  ΣΚΛΕ  ή  του Περιφερειακού Συμβουλίου με συγκεκριμένη διάρκεια και συγκεκριμένο παραδοτέο αποτέλεσμα.  Τα  μέλη  των  επιτροπών  αυτών  ορίζονται  μετά  από  πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με απευθείας επιλογή των μελών της από το ΔΣ ή το ΠΣ. Το ΔΣ δύναται να απευθυνθεί σε Νομικά Πρόσωπα προκειμένου εκείνα να επιλέξουν το μέλος που θα συμμετέχει. Οι επιτροπές αυτές είναι ολιγομελείς και Πρόεδρός τους είναι το μέλος του ΔΣ ή ΠΣ που ορίζεται από την Απόφαση του ΔΣ/ΠΣ.
  • Διαρκείς Ειδικές Επιτροπές Εργασίας: Ιδρύονται με Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΚΛΕ ή του Περιφερειακού Συμβουλίου με διάρκεια παράλληλη με την θητεία του ΔΣ/ΠΣ προκειμένου να συνδράμει με τις εξειδικευμένες γνώσεις, ενδιαφέροντα και εμπειρίες των μελών της στο έργο του ΔΣ ή του ΠΣ που δεν άπτεται των θεμάτων που χειρίζονται οι Τομεακές Επιτροπές. Τα μέλη των επιτροπών αυτών ορίζονται  μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με απευθείας επιλογή των μελών της από το ΔΣ ή το ΠΣ. Οι επιτροπές αυτές είναι ολιγομελείς και Πρόεδρός τους είναι το μέλος του ΔΣ ή ΠΣ που ορίζεται από την Απόφαση του ΔΣ/ΠΣ.

Σκοπός και Έργο των Επιτροπών

Οι σκοποί των Επιτροπών Ειδικού Σκοπού και Διαρκών Ειδικών Επιτροπών περιγράφονται στις Αποφάσεις του ΔΣ ή του ΠΣ με τις οποίες συγκροτούνται. Ο σκοπός κάθε Διαρκούς Τομεακής Επιτροπής είναι η υποστήριξη του Διοικητικού / Περιφερειακού Συμβουλίου στη λήψη αποφάσεων και ανάληψη δράσης στα πλαίσια των σκοπών του Συνδέσμου όπως περιγράφονται στο άρθρο 111 του ν. 4387/2016 με την μορφή προτάσεων, γνωμοδοτήσεων και εισηγήσεων.


Έργο των Διαρκών Τομεακών Επιτροπών:

  • Η επεξεργασία επιστημονικών ζητημάτων και η ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων για την ενδυνάμωση του επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού και της κοινωνικής εργασίας.
  • Η συγκέντρωση δεδομένων, θεσμικής τεκμηρίωσης και η ερευνητική/στατιστική αποτίμηση της κατάστασης της κοινωνικής πολιτικής και των κοινωνικών υπηρεσιών στη χώρα στον Τομέα ενδιαφέροντός της.
  • Η υποστήριξη των μελών του ΣΚΛΕ στην αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων στην εφαρμογή της κοινωνικής εργασίας στον Τομέα ενδιαφέροντός της.
  • Η διατύπωση γνώμης και πρότασης για δράση στις συνολικές αλλά και κατά περίπτωση εργασιακές προκλήσεις  που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι κοινωνικοί λειτουργοί.(συμπεριλαμβάνοντας ζητήματα που αφορούν την στελέχωση των Υπηρεσιών του Τομέα, την επισφάλεια στην εργασία και γενικότερα εργασιακά ζητήματα).

Συμμετοχή στις Επιτροπές - Μέλη Επιτροπών

Στις Επιτροπές Ειδικού Σκοπού και στις Διαρκείς Ειδικές Επιτροπές του ΣΚΛΕ συμμετέχουν μέλη που ορίζονται με Απόφαση του ΔΣ/ΠΣ είτε μετά πρόσκληση ενδιαφέροντος είτε με απευθείας επιλογή των μελών της από το ΔΣ ή το ΠΣ. Στις Τομεακές Επιτροπές του ΣΚΛΕ δύναται να συμμετέχει οποιοδήποτε μέλος του ΣΚΛΕ. Η συμμετοχή δηλώνεται με αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://mitroo.skle.gr/ και γίνεται αυτόματα αποδεκτή. Δεν υπάρχει περιορισμός στο πλήθος των μελών κάθε επιτροπής. Δεν υπάρχει περιορισμός στο πλήθος των επιτροπών που δύναται να συμμετέχει κάθε μέλος. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στις επιτροπές που ήδη λειτουργούν. Κοινωνικός/η λειτουργός που δεν είναι μέλος του ΣΚΛΕ δεν μπορεί να συμμετέχει σε επιτροπή.


Με την υπ' αριθμό 59/2022 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου συγκροτήθηκαν οι κάτωθι Διαρκείς Τομεακές Επιτροπές:


1. Υγείας (με υποεπιτροπές: Α΄βάθμιας - Β΄βάθμιας - Ψυχικής Υγείας- Εξαρτήσεων)

2. Τοπικής Αυτοδιοίκησης (με υποεπιτροπές: Δήμοι - Περιφέρειες – Κέντρα Κοινότητας – Δομές Καταπολέμησης της Φτώχειας – Βοήθεια στο Σπίτι – Ρομά)

3. Παιδικής Προστασίας

4. Δικαιοσύνης

5. Προστασίας του Πολίτη

6. Παιδείας

7. Ελεύθερων Επαγγελματιών

8. Νέων Αποφοίτων & Ανέργων

9. Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων – Σωματείων και ΑΜΚΕ (Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών)

10. Φορέων Υποστήριξης ΑΜΕΑ

11. Ισότητας - Ενδοοικογενειακής Βίας – Κακοποίησης – Trafficking

12. Μεταναστευτικό – Προσφυγικό

13. Αστέγων

14. Πολιτικών Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού

15. Ψυχοθεραπείας

 

 


Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί εργάζονται σε φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στελεχώνοντας το σύστημα κοινωνικής φροντίδας στο πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο Κοινωνικής Προστασίας και είναι εκείνοι οι επαγγελματίες που από το πρόγραμμα σπουδών τους έχουν λάβει την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, ώστε να σχεδιάζουν και να υλοποιούν προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, να διαχειρίζονται καταστάσεις κρίσης, να εντοπίζουν, να καταγράφουν και να αξιολογούν ατομικές και κοινωνικές ανάγκες με στόχο την προστασία ατόμων, οικογενειών και ομάδων όπως αυτό κατοχυρώνεται από τα προεδρικά διατάγματα 50/1989 και 23/1992, τα οποία περιγράφουν τα πεδία άσκησης του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων έχουν λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος Κοινωνικού Λειτουργού.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί είναι εφοδιασμένοι με γνώσεις και εργαλεία τόσο ώστε να παρεμβαίνουν σε κρίσεις όσο και στο να συμβάλλουν στο σχεδιασμό πολιτικών αποφάσεων για το καλύτερο δυνατό αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο, ακολουθώντας τον επαγγελματικό κώδικα δεοντολογίας και τους νόμους της χώρας.

Μετά την οικονομική κρίση που επί μια δεκαετία έπληξε την χώρα, την προσφυγική κρίση αλλά και τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας του πανδημικού φαινομένου αναδείχθηκε έντονα η ανάγκη στελέχωσης και ενίσχυσης όλων των δομών Κοινωνικής Φροντίδας με Κοινωνικούς Λειτουργούς για την πρόληψη, καταγραφή και αντιμετώπιση προβλημάτων και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη όχι μόνο ευπαθών ομάδων και ευάλωτων πληθυσμών, αλλά ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου.


Ενημέρωση μελών σχετικά με το νέο Προσοντολόγιο (ΠΔ 85/2022) και την διάκριση μεταξύ ΠΕ και ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών

Πάγια θέση και αίτημα του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, η οποία έχει εκφραστεί με μια πληθώρα ενεργειών τα τελευταία 25 έτη συμπεριλαμβανομένων έγγραφων παρεμβάσεων προς τα αρμόδια Υπουργείο Εσωτερικών και Παιδείας, προς όλα τα κόμματα αλλά και συναντήσεων με όλους τους αρμόδιους φορείς, Υπουργεία, ΑΣΕΠ αλλά και κατάθεση σχετικής πρότασης τροπολογίας στη Βουλή, είναι η ένταξη όλων των Κοινωνικών Λειτουργών, πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε ένα ενιαίο κλάδο ΠΕ/ΤΕ με βασικό προσόν διορισμού το Πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αντίστοιχα η μετατροπή όλων των οργανικών θέσεων ΠΕ και ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας σε ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών με νομοθετική ρύθμιση.

Προς ενημέρωση σας, σύμφωνα με το προηγούμενο αλλά και το νέο Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο που ορίζει τα προσόντα διορισμού σε δημόσιους φορείς (ΠΔ 85/2022), οι θέσεις της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) είναι εκείνες για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ενώ οι θέσεις της κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) είναι εκείνες για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος ή σχολής τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, διακρίνει τους Κοινωνικούς Λειτουργούς σε δύο ξεχωριστούς κλάδους, αυτών των ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας και των ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας.

Κατά συνέπεια, οι ειδικότητες και οι κλάδοι των προκηρυσσόμενων προς πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα των αντίστοιχων ειδικοτήτων και κλάδων προσωπικού που περιγράφονται ως οργανικές θέσεις (μόνιμοι/αορίστου) και ορίζονται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της εκάστοτε υπηρεσίας του δημόσιου τομέα και διαμορφώνονται από το Προσοντολόγιο. Ως εκ τούτου, αν στις διατάξεις του ΟΕΥ ενός δημόσιου φορέα για την ειδικότητα του Κοινωνικού Λειτουργού η θέση περιγράφεται ως ΤΕ όταν προκηρυχθεί η θέση, στους απαιτούμενους τίτλους σπουδών θα ζητείται πτυχίο Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ), ήτοι αποφοίτων των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας των ΤΕΙ/ΑΤΕΙ Αθήνας, Πάτρας και Κρήτης. Αντίστοιχα, αν στις διατάξεις του ΟΕΥ ενός δημόσιου φορέα η θέση για την ειδικότητα του Κοινωνικού Λειτουργού περιγράφεται ως ΠΕ όταν προκηρυχθεί η θέση στους απαιτούμενους τίτλους σπουδών θα ζητείται πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ), ήτοι αποφοίτων του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μετά την μετεξέλιξη των ΑΤΕΙ σε Πανεπιστήμια και των αποφοίτων των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑΔΑ, του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης και της Πάτρας.

Εξαίρεση αποτελούσε η πλήρωση θέσεων έκτακτου προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), όπως σε συγχρηματοδοτημένα προγράμματα (πχ. Κέντρα Κοινότητας, Δομές Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ.ά.) όπου δεν υφίσταται ύπαρξη οργανικών θέσεων και ζητήματα υπηρεσιακής εξέλιξης, και κατά συνέπεια καθίστατο εφικτή η προκήρυξη της ειδικότητας του Κοινωνικού Λειτουργού ως ΠΕ/ΤΕ.

Ωστόσο, με την εφαρμογή του νέου Προσοντολογίου (ΠΔ 85/2022) αίρεται η παραπάνω εξαίρεση και πλέον η πλήρωση θέσεων έκτακτου προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) θα προκηρύσσεται είτε ως ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών είτε ως ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών και όχι ως ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, όπως συνέβαινε, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία σχετική ενημέρωση στο ΣΚΛΕ.

Όπως γνωρίζετε όλοι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, έχουμε κοινά επαγγελματικά δικαιώματα τόσο στο ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα και ασκούμε το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού μετά την έκδοση Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος, που χορηγείται κάτω από τις ίδιες προϋποθέσεις και διαδικασίες για τους πτυχιούχους όλων των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΔ 23/1992, άρθρο 54 του Ν. 3918/2011).

Επιπλέον με τις διατάξεις των άρθρων 75 επόμενα του Νόμου 4488/2017 προσδιορίζονται οι κανόνες της σύστασης, της οργάνωσης και του τρόπου λειτουργίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας ΣΚΛΕ, ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου σωματειακής μορφής, προβλεπόμενης της εγγραφής στα μητρώα του όλων ανεξαιρέτως των κοινωνικών λειτουργών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την σαφή πρόβλεψη του άρθρου 77 παρ. 2 του Νόμου 4488/2017, «Τακτικά μέλη του ΣΚΛΕ είναι υποχρεωτικά όλοι οι κοινωνικοί λειτουργοί που είναι απόφοιτοι: α) Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης της ημεδαπής ή του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης με κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας και β) Σχολών ή τμημάτων της αλλοδαπής, των οποίων τα διπλώματα έχουν αναγνωριστεί ως ισότιμα με τα διπλώματα των ημεδαπών σχολών και τμημάτων».

Όπως προκύπτει εκ των ανωτέρω, ο νομοθέτης αντιμετωπίζει με όμοιο τρόπο τους Κοινωνικούς Λειτουργούς, είτε προέρχονται από την πανεπιστημιακή, είτε από την τεχνολογική εκπαίδευση, προκειμένου περί της υποχρεωτικής εγγραφής τους στα μητρώα του ΣΚΛΕ. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί, ότι στα συγκεκριμένα ΝΠΔΔ σωματειακής μορφής, όπως είναι και ο ΣΚΛΕ, εγγράφονται υποχρεωτικώς ως μέλη όλοι όσοι ασκούν την ίδια ακριβώς επαγγελματική δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, εφόσον προβλέπεται ρητώς η εγγραφή στον ΣΚΛΕ αδιακρίτως όλων των Κοινωνικών Λειτουργών -ΠΕ και ΤΕ-, γεννάται τεκμήριο περί της από μέρους τους εκτέλεσης της ίδιας ακριβώς επαγγελματικής δραστηριότητας.

Οι απαντήσεις που έχουμε λάβει, όμως, έως σήμερα αναφέρονται στο ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί το φαινόμενο της διάκρισης και του διαχωρισμού μεταξύ των Κοινωνικών Λειτουργών και δεν επιτρέπει τη σύσταση ενιαίας κατηγορίας και κλάδου είτε Κοινωνικών Λειτουργών είτε άλλων ειδικοτήτων προσωπικού χωρίς να γίνεται αναφορά στα ζητήματα που θέτουμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται.  Έτσι, παρά το γεγονός ότι πλέον τα δεδομένα της εκπαίδευσης στην κοινωνική εργασία στη χώρα μας έχουν διαφοροποιηθεί δραστικά, το επάγγελμα εξακολουθεί να περιγράφεται με δεδομένα που δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, διατηρώντας τον ακατανόητο διαχωρισμό σε ΠΕ – ΤΕ.

Επισημαίνεται ότι λίγες μέρες πριν τη δημόσια ανακοίνωση των διατάξεων του νέου προσοντολογίου ο ΣΚΛΕ σε συνάντηση του με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών είχε ενημερώσει για το πρόβλημα και είχε ζητήσει κατά την κατάρτιση του νέου θεσμικού πλαισίου να προβλεφθεί η δημιουργία ενιαίου κλάδου ΠΕ / ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών χωρίς να λάβει καμία ενημέρωση για την επικείμενη επέκταση της εφαρμογής της διάκρισης σε ΠΕ- ΤΕ και των θέσεων ορισμένου χρόνου.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος αναγνωρίζει τις συνέπειες που υφίστανται τα μέλη του λόγω του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, θεωρεί όλα τα μέλη του ισότιμα και δεν λειτουργεί υπέρ της μιας ή της άλλης εκπαιδευτικής κατηγορίας. Δια μέσου του Διοικητικού καθώς και των Περιφερειακών Συμβουλίων με παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς θα συνεχίζει να διεκδικεί:

  • Την δημιουργία ενιαίου κλάδου και κατηγορίας ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών με βασικό προσόν διορισμού το Πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Την ισοτίμηση των πτυχίων ΤΕ και ΠΕ.
  • Την ισότιμη κατανομή θέσεων Κοινωνικών Λειτουργών κλάδων ΠΕ και ΤΕ στους οργανισμούς και τους κανονισμούς κάθε δημόσιου φορέα.
  • Τον ορισμό της ειδικότητας των Κοινωνικών Λειτουργών ως ΠΕ/ΤΕ σε κάθε προκήρυξη πλήρωσης θέσεων έκτακτου προσωπικού.
  • Την μετατροπή των όλων των οργανικών θέσεων ΠΕ και ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας ή Κοινωνικών Λειτουργών σε ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας ή Κοινωνικών Λειτουργών.

 

 


Σύμφωνα με την υπ' αριθμό 86/2022 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, δίνεται η δυνατότητα σε μεμονωμένους ερευνητές ή ερευνητικές ομάδες στο πλαίσιο της εκπόνησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών, διδακτορικών διατριβών, μεταδιδακτορικών ερευνών και ερευνητικών προγραμμάτων να απευθύνονται σε μέλη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, ύστερα από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί ερευνητές, καθηγητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικό προσωπικό ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων ή φορέων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα να καταθέτουν:

α) Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για έγκριση διεξαγωγή ερευνητικής δραστηριότητας (βλ. συνημμένο αρχείο).

β) Βεβαίωση φοίτησης ή απασχόλησης ως ερευνητικό προσωπικό.

γ) Βεβαίωση επιστημονικά υπεύθυνου/ης.

δ) Ερευνητικό πρωτόκολλο.

ε) Έγκριση της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του οικείου ιδρύματος.

στ) Ερευνητικά εργαλεία.

ζ) Έντυπο ενημέρωσης– δήλωση συγκατάθεσης συμμετέχοντα.

Κατόπιν ελέγχου των παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίνει, εντός 30 ημερών από την σχετική αίτηση, την διεξαγωγή της ερευνητικής δραστηριότητας, ενημερώνοντας γραπτώς τον/την αιτών/ουσα. Στη συνέχεια, με ευθύνη της Υπεύθυνης Διαδικτύου και Ηλεκτρονικών Εκδόσεων ενημερώνονται τα μέλη του Συνδέσμου σχετικά με την διεξαγωγή της έρευνας, αποστέλλοντας τους σχετική πρόσκληση, το έντυπο ενημέρωσης – δήλωση συγκατάθεσης ή/και το σχετικό ερωτηματολόγιο.

Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με τίτλο μηνύματος "Διεξαγωγή έρευνας σε μέλη του ΣΚΛΕ" και υπόψιν του Οργανωτικού Γραμματέα.

Σε κάθε περίπτωση ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος δηλώνει ρητά πως δεν συμφωνεί με τις προσωπικές απόψεις του κάθε ερευνητή.


Κατάλογος Αποφάσεων

154/2022 - Έγκριση δαπανών για υλικό διαφημιστικό του ΠΤ Δυτικής Ελλάδας 

155/2022 - Έγκριση για την προμήθεια αγορά χρόνου ομιλίας για τα κινητά των ΠΤ 

156/2022 - Έγκριση αποπληρωμής οφειλών στην εταιρεία openIT για τα αποτελέσματα της δεύτερης μέρας των εκλογών και των αρχαιρεσιών των ΔΣ και ΠΣ 

 


Κατάλογος Αποφάσεων

143/2022 - Αίτημα ΠΤ ΣΚΛΕ Κεντρικής Μακεδονίας για παράταση του χρόνου διαβούλευσης για τους άξονες Γενικής Πολιτικής του ΣΚΛΕ 

144/2022 - Πρόταση Αποστολής εγγράφου στο ΔΣ της Κιβωτού 

145/2022 - Ψήφιση τροποποιήσεων Ν. 4488/2017 σχετικά με τις δαπάνες μετακίνησης των μελών του ΔΣ και ΠΣ 

146/2022 - Προμήθεια Πληροφοριακού Συστήματος Οικονομικής – Διπλογραφικής Λογιστικής Διαχείρισης του ΣΚΛΕ 

147/2022 - Συγκρότηση Επιτροπής για την προμήθεια ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου 

148/2022 - Επιτροπή σύνταξης Κώδικα Δεοντολογίας Κοινωνικών Λειτουργών

149/2022 - Έγκριση διαδικασιών παρακολούθησης της Οικονομικής Λειτουργίας του ΣΚΛΕ  

150/2022 - Αγορά Γραφικής ύλης και αναλώσιμων ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών για τις ανάγκες γραμματείας του ΣΚΛΕ 

151/2022 - Προμήθεια υπηρεσιών ταχυδρομείου και μεταφορών για τις ανάγκες του ΣΚΛΕ για το χρονικό διάστημα από 15 Δεκεμβρίου 2022 ΕΩΣ 14 Μαρτίου 2023 

152/2022 - Τροποποίηση της Απόφασης 120/2022 για την έγκριση της πληρωμής συνδρομών στην πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων ΖΟΟΜ και αναβάθμισης συμμετοχής έως 500 ατόμων 

153/2022 - Έγγραφα μελών ΠΣ Κρήτης & Προέδρου ΠΣ Κρήτης 

 

 


Κατάλογος Αποφάσεων

142/2022 - Έγκριση Προμήθειας γραφικής ύλης για τις ανάγκες Ημερίδας στην Καλαμάτα στην οποία συμμετέχει το ΠΤ ΣΚΛΕ Πελοποννήσου


Σελίδα 1 από 3

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.