Εκπαιδευτικό 4ωρο σεμινάριο στη μεθοδολογία και συγγραφή ποσοτικών και ποιοτικών ερευνών

Το σεμινάριο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας και της Συντακτικής ομάδας του Περιοδικού «Κοινωνική Εργασία Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών».
Απευθύνεται σε κοινωνικούς λειτουργούς και συναφείς ειδικότητες και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά (οι σύνδεσμοι θα σταλούν στους/στις ενδιαφερόμενους/ες πριν τις ημερομηνίες έναρξης των διαλέξεων).

Τετάρτη 22/5/2024 και ώρα 18:00 - 20:00

Θέμα: Σχεδιασμός, συγγραφή και δημοσίευση ποσοτικής κοινωνικής έρευνας

Ομιλήτρια: Κωνσταντίνα Βασιλείου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Κωνσταντίνος Τόγκας, Συντάκτης Περιοδικού Κοινωνική Εργασία - Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών

Πέμπτη 23/5/2024 και ώρα 18:00 - 20:00

Θέμα: Τα στάδια σχεδιασμού μιας ποιοτικής έρευνας στην κοινωνική εργασία

Ομιλήτρια: Ζαχαρούλα Κασσέρη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

Νίκος Παππάς, Συντάκτης Περιοδικού Κοινωνική Εργασία - Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών

 

Προκειμένου να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για συμμετοχή, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα μέχρι τις 15/5/2024.

https://forms.gle/jdtZJXJwPsxU8D1DA


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 26/4/24 και το Σάββατο, 27/4/24, το πρώτο βιωματικό εργαστήριο ευαισθητοποίησης Κοινωνικών Λειτουργών με θέμα «ΛΟΑΤΚΙ+ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) σε συνεργασία με το σύλλογο ατόμων, οικογενειών και φίλων ΛΟΑΤΚΙ+ Νομού Ημαθίας ‘reSPECTRUM’.

Σκοπός του βιωματικού εργαστηρίου ήταν η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και η κατανόηση των Κοινωνικών Λειτουργών γύρω από τα θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας, ενώ βασική επιδίωξη ήταν η εκπαίδευση, η ενίσχυση και η ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των Κοινωνικών Λειτουργών ώστε να μπορούν να παρέχουν καλύτερη υποστήριξη και προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων της κοινότητας αυτής, αλλά και όλων των ανθρώπων γενικότερα.

Αρχικά, έγινε μία εισαγωγή στις διαστάσεις του φύλου, της σεξουαλικότητας και της έκφρασης του φύλου και μία εμβάθυνση στο βασικό λεξιλόγιο των όρων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Στην πορεία και μέσα από βιωματικές ασκήσεις εξερευνήθηκαν τα έμφυλα στερεότυπα και η αλληλεπίδραση φύλου και κοινωνίας στον σύγχρονο κόσμο και διερευνήθηκαν προσωπικές στάσεις, ενώ αναλύθηκαν ζητήματα προνομίων και διακρίσεων. Το εργαστήριο έκλεισε με κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες – προτάσεις για μια πιο συμπεριληπτική πρακτική στην άσκηση της κοινωνικής εργασίας,  η οποία να προωθεί ενεργά την προάσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και κατ’ επέκταση την ισοτιμία και την ισονομία.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ ευχαριστεί θερμά το σύλλογο ατόμων, οικογενειών και φίλων ΛΟΑΤΚΙ+ Ν. Ημαθίας ‘reSPECTRUM’ για την εποικοδομητική συνεργασία και την πραγματοποίηση του βιωματικού εργαστηρίου και ιδιαίτερα την πρόεδρο του Δ.Σ. Πολίτη Κυριακή και τις επιστημονικές συνεργάτιδες Δημητράκη Μεταξία και Χριστοδούλου Άρτεμις, που συντόνισαν το εργαστήριο.

  Εκ του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ  


Το Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων για την ανάδειξη του ρόλου των  Κοινωνικών Λειτουργών στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής  καθώς και  των ανεπαρκειών του συστήματος Πρόνοιας και  Κοινωνικής Προστασίας συναντήθηκε στην Τρίπολη την Δεύτερα 29-4-2024   με τον περιφερειάρχη κ. Πτωχό , τον δήμαρχο της πόλης κ.Τ ζιούμη, την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Κορώνη-Παπαντωνίου καθώς και με τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου των Ατόμων με Αναπηρία κ. Καραλή.

Η συζήτηση με τους παραπάνω φορείς στους οποίους παραδώσαμε και σχετικά υπομνήματα, επικεντρώθηκε στη μεγάλη έλλειψη Κοινωνικών Λειτουργών στις Κοινωνικές Υπηρεσίες  των Δήμων, στην εκπαίδευση, στα Πρωτοδικεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και στις  κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφερειακών ενοτήτων  που είναι επιφορτισμένες μεταξύ άλλων με την αναδοχή και την τεκνοθεσία, όπου παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις.

Σε όλους τους τομείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας καταγράφονται από τις υψηλότερες αναλογίες Κ.Λ. ανά ωφελούμενο. Τα δεδομένα  υπερβαίνουν παντού, κατά πολύ τόσο τα Ευρωπαϊκά όσο και τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα με δραματικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του Κράτους Πρόνοιας. Τα μέλη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται και αξίζουν.

Σε μια περίοδο όπου γεγονότα έμφυλης  βίας, κακοποίησης παιδιών ,  σχολικού εκφοβισμού και παραβατικότητας των ανηλίκων βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας η πρόληψη και  έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών προϋποθέτει στελέχωση όλων των κοινωνικών  υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό καθώς και τη δημιουργία νέων  δομών για την προστασία των ευάλωτων πολιτών, που βρίσκονται σε κίνδυνο, με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και του νέου ΕΣΠΑ.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου είναι άμεση η ανάγκη για την δημιουργία Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας,  αφού είναι η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα,  χωρίς το ανωτέρω κέντρο.

Όσον αφορά τα άτομα με Αναπηρία τα αιτήματα αφορούσαν την προσβασιμότητα καθώς και δράσεις για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Τέλος, ζητήσαμε από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκήσουν πιέσεις στα κέντρα λήψης των αποφάσεων,  ώστε η  επίσημη Πολιτεία με επείγουσες διαδικασίες να προχωρήσει σε προσλήψεις  μόνιμων Κοινωνικών Λειτουργών και τη μονιμοποίηση των Συμβασιούχων  των Κέντρων Κοινότητας και των Δομών Καταπολέμησης της Φτώχειας, των συμβασιούχων στον ΕΟΔΥ και όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν κενά σε όλο το σύστημα κοινωνικής φροντίδας.

 

Εκ του Περιφερειακού Συμβουλίου


Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΠΤ Στερεάς Ελλάδας του Σ.Κ.Λ.Ε. που αποτελούνταν από τον Πρόεδρο Δημήτριο Κ. Βάντση και την Αναπληρώτρια Γ.Γραμματέα κα. Άντζυ Φακίτσα, επισκέφθηκαν τον Δήμο Καρπενησίου και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Χρήστο Κακαβά.Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στις επαγγελματίες κοινωνικές λειτουργούς, στη δημιουργία και στελέχωση δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών και στην ημερίδα που θα διοργανώσει τους επόμενους μήνες το ΠΤ ΣΚΛΕ Στερεάς Ελλάδας στο Καρπενήσι με θέμα την ψυχική υγεία στην κοινότητα.
Επίσης επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ευρυτανίας κ. Τασιό ΄Αρη όπου συζήτησαν ζητήματα που αφορούν στην περιφέρεια, στις επαγγελματίες κοινωνικές λειτουργούς και ενημερώθηκε για τον ΣΚΛΕ και τις δράσεις του ΠΤ Στερεάς Ελλάδας (παρελθοντικές και προγραμματισμένες)
 
Επίσης την Κυριακή 21/4/24 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κοινωνικές/ούς λειτουργούς-μέλη του ΠΤ ΣΚΛΕ Στερεάς Ελλάδας τα οποία ζούνε και εργάζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας Καρπενήσι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής συζητήθηκαν θέματα γύρω από το πεδίο της κοινωνικής εργασίας, οι δράσεις του ΠΤ Στερεάς Ελλάδας και ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός καθώς και θέματα που αφορούν σε δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συναδέρφισσες στο πεδίο.


Τον τελευταίο καιρό λαμβάνουμε γνώση ανακοινώσεων / προσκλήσεων με σκοπό τη δημιουργία ομάδων εθελοντών σε δήμους της Περιφέρειάς μας, όπου μεταξύ των άλλων ζητούνται και Κοινωνικές/οί Λειτουργοί.

Επισημαίνεται ότι στην πλειοψηφία των δήμων οι Κοινωνικές Υπηρεσίες είτε δεν έχουν καμία/κανένα μόνιμη/ο Κοινωνική/ό Λειτουργό, είτε λειτουργούν με ποσοστό υποστελέχωσης που ξεπερνά το 70% επί των οργανικών θέσεων. Την ίδια στιγμή οι συμβασιούχες/οι συναδέλφισσες/συνάδελφοι επιφορτίζονται συστηματικά με παράλληλα ή και αλλότρια καθήκοντα, υπερβάλλοντας εαυτούς καθημερινά, ώστε να ανταπεξέλθουν με συνέπεια και στις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι Κοινωνικές/οί Λειτουργοί δομών που έχουν ως αρμοδιότητα την παροχή υπηρεσιών σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο σπίτι) στελεχώνουν τις Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων και διεκπεραιώνουν εισαγγελικές παραγγελίες για τη διενέργεια κοινωνικών ερευνών, την παρακολούθηση και υποστήριξη οικογενειών σε επείγουσες συνθήκες, για τη διασφάλιση της προστασίας παιδιών από κακοποίηση – παραμέληση καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ομαλής ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης. Έχουν καταγραφεί περιστατικά που εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας συναδέλφισσες/συνάδελφοι επιβαρύνονται ψυχοσωματικά και ασθενούν αδυνατώντας να εργαστούν, ενώ άλλοτε εξωθούνται σε παραίτηση. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων δεν ενεργούν για την αναπλήρωση αυτών των θέσεων με αποτέλεσμα την διόγκωση του προβλήματος της υποστελέχωσης και την παράλληλη περαιτέρω επιβάρυνση των εναπομεινάντων εργαζομένων.

Υπογραμμίζουμε ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα και τις κατεξοχήν υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας. Ωστόσο, οι Κοινωνικές/οί Λειτουργοί καλούνται να καλύψουν ανάγκες πολιτών σε αναλογία 1/30.000 κατοίκους ή και περισσότερους και αναγκάζονται να εργαστούν με αναλογίες 1/400 ή και περισσότερα εξυπηρετούμενα άτομα, καταγράφοντας μία από τις υψηλότερες αναλογίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπερβαίνοντας κατά πολύ τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα με δραματικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατη η παροχή ακόμα και βασικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και ιδιαίτερα στα μέλη των πολλαπλών κατηγοριών ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως μετανάστες, άστεγοι, ψυχικά ασθενείς, μακροχρόνια άνεργοι, ηλικιωμένοι, άτομα που ζουν με εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας κα. Επιπλέον, με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι δεδομένη η έγκαιρη και η αποτελεσματική διενέργεια της απαραίτητης διαγνωστικής διερεύνησης και υποστηρικτικής παρέμβασης σε επείγουσες περιπτώσεις παιδικής προστασίας.

Εκ των ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο να βλέπουμε ανακοινώσεις για τη δημιουργία ομάδων εθελοντών στις όποιες περιλαμβάνεται και η ειδικότητα των Κοινωνικών Λειτουργών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το μητρώο του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ το ποσοστό ανεργίας των εγγεγραμμένων μελών αγγίζει το 26%, διαμορφώνοντας μια κατάσταση ακραίας εργασιακής ανασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται συναδέλφισσες/συνάδελφοι να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης στην προσπάθειά τους να δικτυωθούν, να αποκτήσουν εμπειρία και να αποκατασταθούν εργασιακά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και με γνώμονα τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την συγκεκριμένη κατάσταση και καλεί τις δημοτικές αρχές να προβούν άμεσα:


=> σε τροποποίηση των οργανισμών των δήμων με σύσταση οργανικών θέσεων Κοινωνικών Λειτουργών σύμφωνα με την αναλογία 1/2500 κατοίκους,

=> σε προγραμματισμό προσλήψεων, ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά των Κοινωνικών Υπηρεσιών,

=> σε προσλήψεις Κοινωνικών Λειτουργών ΣΟΧ για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, μέχρι την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 206 Ν. 3584/2007 (ΦΕΚ 143/Α/28.6.2007) όπως ισχύει,

=> σε αναπλήρωση των κενών που έχουν προκύψει από παραιτήσεις συναδέλφων σε ευρωπαϊκά προγράμματα.


Το Περιφερειακό Τμήμα ΣΚΛΕ Αττικής καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 1η Μάη ημέρα συλλογικής μνήμης και διεκδίκησης.

Από το Σικάγο του 1886 έως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894 και από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη έως την Πρωτομαγιά του 1944 με τους «200» της Καισαριανής μένει ανεξίτηλη στη μνήμη μας εκείνη η μέρα ορόσημο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και που  μας θυμίζει πάντα πως η ανάγκη έγινε τελικά Ιστορία.

Η Πρώτη του Μάη σηματοδοτεί τον αγώνα των εργατών για καλύτερες εργασιακές συνθήκες και παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ.

Ως Κοινωνικοί Λειτουργοί, παίρνουμε θέση απέναντι στην διαρκή απαξίωση του επαγγέλματος μας και διεκδικούμε καλύτερους όρους δουλειάς και ποιότητας ζωής, επαναφορά συλλογικής σύμβασης εργασίας, διασφάλιση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων με έμφαση στην τροφή και στη στέγαση για όλους όσοι πλήττονται από την ακρίβεια, διεύρυνση των ήδη κεκτημένων δικαιωμάτων, πρόληψη, έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση καθώς και παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στους πιο ευάλωτους, μισθολογικές αυξήσεις, στελέχωση των κατακερματισμένων δημοσίων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών με άμεσες προσλήψεις Κοινωνικών Λειτουργών ως μόνιμο προσωπικό σε όλες τις Υπηρεσίες Πρόνοιας και Υγείας καθώς και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μέτρα προστασίας και ασφάλειας καθώς και χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους, ανεξαρτήτως φορέα που εργάζεται ο καθένας και η καθεμία από εμάς.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία. Είναι απεργία.

Με αυτό το σύνθημα δίνουμε το παρών και διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει.


*Πάμπλο Νερούδα-Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω

Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω(…) για των ψαράδων τον ωκεανό, για το ψωμί των παιδικών μας αηδονιών, και για την αγροτιά και για τ’ αλεύρι μας, τη θάλασσα, το ρόδο και το στάχυ, τους σπουδαστές, τους ναύτες, τους φαντάρους, για όλους τους λαούς σ’ όλους τους τόπους, για τη λυτρωτική τη θέληση των πορφυρών λαβάρων της αυγής. Πάλεψε πλάι μου, κι εγώ θα σου χαρίσω τα όπλα όλα της ποίησής μου πού ειν’ το κορίτσι το κορίτσι που αγαπώ.


Στις 9/4/2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του ΣΚΛΕ με τον υποδιοικητή της ΔΥΠΑ  κο Γεωργιάδη  υπεύθυνο για θέματα ανθρώπινου δυναμικού.

Τον ΣΚΛΕ  εκπροσώπησαν η Πρόεδρος κα Τριανταφυλλιά Αθανασίου, η Αντιπρόεδρος Β΄κα Ολγα Βερυκάκη, η Υπεύθυνη Διαδικτύου και Ηλεκτρονικών Εκδόσεων κα Αμαλία Γκώρου, και το μέλος ΔΣ κα Ευθυμία Θάνου.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε το γεγονός της μη συμπερίληψης του πτυχίου ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας στις  προκηρύξεις της ΔΥΠΑ που αφορούν την πρόσληψη εργασιακών  συμβούλων.

Εκ μέρους του ΣΚΛΕ έγινε αναλυτική αναφορά στο γεγονός ότι από  το 1999 που δημιουργήθηκε ο θεσμός του  Εργασιακού Σύμβουλου  οι Κοινωνικοί Λειτουργοί ήταν από τις  πρώτες ειδικότητες  που στελέχωσαν ως κλάδος αυτό το θεσμό και  σήμερα 25 χρόνια μετά το πτυχίο  Κοινωνικής Εργασίας  Κοινωνικοί Λειτουργοί αποκλείεται από τον κύριο πίνακα των πτυχίων   με ότι αυτό συνεπάγεται στην παροχή ποιοτικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβουλευτικής και εργασιακής αποκατάστασης  προς τους ανέργους.

Ο κος Γεωργιάδης  αναφέρθηκε  στην ενημέρωση που είχε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για τα  γραφειοκρατικά ζητήματα που έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό των Κοινωνικών λειτουργών και μας ανέφερε ότι κατανοεί το ζήτημα που έχει τεθεί και ότι υπάρχει διάθεση της υπηρεσίας να άρει αυτά τα γραφειοκρατικά ζητήματα.  

Συνάδελφοι/ ισσες,  ο ΣΚΛΕ παρακολουθεί επισταμένα το θέμα  ώστε εάν δεν αρθεί ο άδικος αποκλεισμός των Κοινωνικών Λειτουργών και του πτυχίου ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας από τον πίνακα κύριων προσόντων για την  θέση Εργασιακών Συμβούλων της ΔΥΠΑ  και δεν επιλυθεί υπηρεσιακά το ζήτημα  να προχωρήσει σε κάθε νομική ενέργεια ως έχων έννομο συμφέρον για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών του.

Εκ του ΔΣ ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ


Στην αίθουσα του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος στα Ιωάννινα  πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Απριλίου  2024 η Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου με θέμα: «ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ».

Κοινωνικοί Λειτουργοί , αλλά και άτομα με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο παρευρέθηκαν στην ημερίδα και παρακολούθησαν τις εισηγήσεις που αφορούσαν ένα θέμα επίκαιρο και αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του Σύγχρονου Ελληνικού Σχολείου .

Το υψηλό επίπεδο των ομιλητών, τα ενδιαφέροντα θέματα των εισηγήσεων ανέδειξαν την αναγκαιότητα της μόνιμης στελέχωσης των σχολείων με Κοινωνικούς Λειτουργούς και  την πολύτιμη συμβολή  των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει η παρουσία του Κοινωνικού Λειτουργού στα Σχολεία .

Το Περιφερειακό Συμβούλιο του Π.Τ. Ηπείρου  ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ ευχαριστεί θερμά όσους παρευρέθηκαν στην ημερίδα και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου για την συνεργασία .

Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου  Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ)



Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Σύνδρομο mobbing: Ηθική και ψυχολογική παρενόχληση στον χώρο εργασίας» διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), την Παρασκευή, 19/4/2024, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανάδειξη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στον χώρο εργασίας ως αποτέλεσμα της παρενόχλησης, η διερεύνηση των συνεπειών τους και η ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου σε όλα τα επίπεδα. Βασική επιδίωξη ήταν η ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των επιστημόνων και των εμπλεκόμενων φορέων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της γενικότερης κατάστασης.  

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ, κ. Φουλίδης Κυριάκος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ευχαριστώντας τις/τους εισηγήτριες/ες, τις/τους Κοινωνικές/ους Λειτουργούς αλλά και τα άτομα από άλλα επιστημονικά πεδία για τη φυσική τους παρουσία στον χώρο της εκδήλωσης, αλλά και τα μέλη του ΣΚΛΕ από όλη την Ελλάδα που συνδέθηκαν να παρακολουθήσουν την ημερίδα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom, όπως και την οργανωτική επιτροπή της ημερίδας. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Οργανωτικός Γραμματέας και εκπρόσωπος του Δ.Σ. του ΣΚΛΕ κ. Βαγιάτης Κωνσταντίνος.  

Το πρώτο μέρος της ημερίδας πλαισίωσαν με τις εισηγήσεις τους ο Επίκουρος καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Σιδέρης Δημήτριος, ο οποίος εξέθεσε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης στις εργασιακές σχέσεις, η κ. Παντελίδη Φλώρα, Κοινωνική Λειτουργός και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, η οποία ανέλυσε τα ατομικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά του ατόμου ως παράγοντες ευαλωτότητας, οι κ.κ. Πολίτη Κυριακή, Κοινωνική Λειτουργός, Πρόεδρος Δ.Σ. του συλλόγου ‘reSPECTRUM’ και Χριστοδούλου Άρτεμις, Ψυχολόγος, Επιστ. Συνεργάτιδα ‘reSPECTRUM’, οι οποίες ανέλυσαν τις συνέπειες των δομικών ανισοτήτων και των κοινωνικών ρόλων στην εμφάνιση της εργασιακής ηθικής παρενόχλησης, η Δρ. Κοντοπούλου Κωνσταντίνα, Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχολόγος - Εκπαιδευτικός, η οποία παρουσίασε την ψυχολογική επίδραση της φήμης στον ψυχισμό των φοιτητών και νέων επιστημόνων και οι κ. Τερζογλου Γεωργία και κ. Αμανατίδου Φωστηρία, Ψυχολόγοι του Συμβουλευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι οποίες  αναφέρθηκαν στην σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας η κ. Ζιγρικά Ευαγγελία, Κοινωνική Λειτουργός του Δήμου Σερρών παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε για την ηθική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο του δημοσίου και για τη σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ η κ. Καλαϊτζίδου Έλενα, Κοινωνική Λειτουργός και υπεύθυνη συντονισμού δράσεων του Κέντρου Υποστήριξης Εργαζομένων IASIS, αναφέρθηκε στις στρατηγικές πρόληψης και καταπολέμησης του ‘mobbing’. Η κ. Ζάχου Ελένη, Προϊσταμένη του τμήματος συντονισμού της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε για την διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών ενώπιον της επιθεώρησης εργασίας, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε μελέτες περιπτώσεων, όπως μελέτες περιπτώσεων παρουσίασε επίσης και η κ. Σαραμανιώτου Κυριακή, Επιθεωρήτρια Εργασιακών Σχέσεων του τμήματος Εργασιακών Σχέσεων  Ημαθίας. Ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο από τον Κοινωνικό Λειτουργό κ. Ψυχογυιό Βαγγέλη με θέμα: «Ηθική παρενόχληση. Μελέτη περίπτωσης. Λάθος Νόμου, αδούλευτοι άνθρωποι, άσκηση – παιχνίδια εξουσίας ή μήπως όλα μαζί»;

Ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ, κ. Μπαζιργιάννης Κωνσταντίνος κήρυξε τη λήξη των εργασιών της ημερίδας κάνοντας αναφορά στις δράσεις που διοργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας προς όφελος του κλάδου της Κοινωνικής Εργασίας και ευχαριστώντας το κοινό για τη συμμετοχή του στην ημερίδα, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της.

Τον συντονισμό της επιστημονικής ημερίδας είχαν η Ταμίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ κ. Ταναμπάση Πωλίνα και το μέλος κ. Βαρλάς Νικόλαος, ενώ την Ορνανωτική Επιτροπή της επιστημονικής ημερίδας αποτέλεσαν η κ. Οικονομίδου Γεωργία, Γενική Γραμματέας του Π.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, η κ.  Ταναμπάση Πωλίνα, Ταμίας του Π.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και ο κ.  Βαρλάς Νικόλαος, Μέλος του Π.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες και τις/τους εισηγήτριες/ες  για την επιτυχή διεξαγωγή της ημερίδας και το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του χώρου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.  
 
 Εκ του Περιφερειακού Συμβουλίου  Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ  


Αθήνα 23/4/32024


Το Περιφερειακό Τμήμα Αττικής ΣΚΛΕ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη Στάση εργασίας και τη Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υγείας που έχει προκηρύξει ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος με την στήριξη της ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή τον αποκλεισμό των Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται στην Υγεία  (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Τ.ΟΜ.Υ, ΚΨΥ, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής  Αποκατάστασης κ.α.) από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Η δημοσιευμένη ΚΥΑ που αφορά τον καθορισμό επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) των υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας συνεχίζει να αποτελεί αδικαιολόγητη και δυσμενή διάκριση, η οποία παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας και την εξ αυτής απορρέουσα αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων.

Απέναντι στην απαξίωση του επαγγέλματος μας, σηκώνουμε το ανάστημά μας και καλούμε όλους τους συναδέλφους Κοινωνικούς Λειτουργούς που εργάζονται είτε σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και καλύπτονται από την ΠΟΕΔΗΝ, είτε σε άλλα εργασιακά πλαίσια εφόσον έχουν την δυνατότητα, είτε που βρίσκονται στην αναζήτηση εργασίας να δώσουν το παρών και να συμμετάσχουν μαζικά  την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 12:00-15:00 στη Στάση Εργασίας με Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας  στο Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17, Αθήνα) 13:00 μ.μ

Άμεση υπαγωγή όλων των κοινωνικών λειτουργών στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Εκ του Περιφερειακού Συμβουλίου


Σελίδα 1 από 38

Διεθνής Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.